Bijgewerkt: 2 december 2023

Het Museum Jan van der Togt viert haar 25-jarig bestaan

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
26-08-2016

Tentoonstelling 'Sam Francis & Friends - Ting, Appel en Alechinsky' en opening nieuwe vleugel

Museum Jan van der Togt bestaat in 2016 25 jaar. Dit jubileum wordt van 15 september 2016 tot en met 8 januari 2017 groots gevierd met de tentoonstellingen ‘Sam Francis & Friends – Ting, Appel en Alechinsky’ en ‘25 jaar Jan’ en met als hoogtepunt de opening van een nieuwe museumvleugel: ‘De Schatkamer’. ‘Vriendschap’ loopt als een rode draad door de geschiedenis van Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling ’25 jaar Jan’ vertelt het verhaal van de warme band tussen kunstverzamelaar en museumoprichter Jan van der Togt en kunstenaar Jan Verschoor, die bijna 25 jaar lang directeur van het museum was.

Met Verschoor aan zijn zijde bouwde Van der Togt aan een grote collectie schilderijen van Sam Francis. De expositie ‘Sam Francis & Friends’ toont bijzondere vroege werken van de door de verzamelaar zo geliefde Francis en zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky. Naast beelden van Verschoor en schilderijen van Francis, verzamelde Van der Togt vooral ook glaskunst. De hoogtepunten uit deze internationale kunstcollectie krijgen een vaste plaats in de nieuwe museumvleugel.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2016)

Beeldhouwer Jan Verschoor directeur van het museum, de Engelse abstract kunstschilderes Margaret Smith-Francis de echtgenote van de beroemde abstract expressionistische schilder Sam Francis (1923-1994) en Walasse Ting (1929-2010) een Chinees-Amerikaans kunstschilder op bezoek in het Museum Jan van der Togt in de jaren 1990


25 JAAR JAN

Aan de oprichting van Museum Jan van der Togt in 1991 gaat een jarenlange vriendschap tussen Jan van der Togt, oprichter van de bekende Tomado-fabriek, en Jan Verschoor vooraf. Van der Togt verzamelde niet alleen kunstwerken van Verschoor, maar liet zich ook door hem adviseren bij het uitbreiden van zijn collectie. Verschoor liet Van der Togt kennismaken met verschillende kunstvormen en kunstenaars. Zo ook met het werk van Sam Francis.

In 1990 bezochten zij samen een tentoonstelling van Francis in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar maakte zoveel indruk op Van der Togt, dat hij een omvangrijke collectie ging opbouwen. Twee jaar later bezochten Van der Togt en Verschoor een expositie van Francis in de Bundeskunsthalle in Bonn. Daar ontmoetten zij Francis, maar ook zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting en Karel Appel.

SAM FRANCIS & FRIENDS

In de jaren ’50 woonde en werkte Sam Francis in Parijs. Hij raakte daar bevriend met onder meer Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky. Door de jaren heen wisten de kunstenaars elkaar te inspireren in hun werk. Incidenteel maakten zij zelfs samen kunst. Een voorbeeld hiervan is het door Ting en Alechinsky gemaakte schilderij ‘à deux pinceaux’, dat ook op de tentoonstelling te zien is.

Het accent van de expositie ligt vooral op de Parijse periode – jaren ’50 en ’60. Er zijn onder andere minder bekende abstracte werken van Ting te zien, net als bijzondere schilderijen van Francis die geïnspireerd zijn op de waterlelies van Claude Monet. Ook toont de tentoonstelling een niet eerder geëxposeerde poëtische briefwisseling tussen Ting en Francis en kleurrijke kostuums van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar.

DE SCHATKAMER

Om de vaste collectie nog mooier te kunnen presenteren, opent Museum Jan van der Togt een nieuwe vleugel met twee ruime tentoonstellingszalen. ‘De Schatkamer’ biedt permanent onderdak aan de hoogtepunten uit de internationale kunstverzameling: de toonaangevende glascollectie en schilderijen van Sam Francis. De expositieoppervlakte van het museum neemt hiermee met 300 m² toe. Met de opening van de nieuwe vleugel worden ook de openingstijden van Museum Jan van der Togt verruimd. Het museum is dan wekelijks van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur geopend. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden (vanaf 15 september 2016): Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00, Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.


Update 27 augustus 2016

MUSEUM JAN VAN DER TOGT HEROPENT VANAF 15 SEPTEMBER 2016

In verband met de opbouw van de nieuwe tentoonstellingen ‘Sam Francis & Friends – Ting, Appel en Alechinsky’ en ’25 jaar Jan’ is Museum Jan van der Togt van 29 augustus tot en met 14 september 2016 gesloten. Het museum gaat weer open vanaf 15 september 2016, dan is ook de nieuwe museumvleugel te bezoeken.

De tentoonstellingen ‘Sam Francis & Friends – Ting, Appel en Alechinsky’ en ’25 jaar Jan’ zijn tot en met 8 januari 2017 te zien. Het museum is wekelijks van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur geopend.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.