Bijgewerkt: 22 september 2023

Het Landsbanki dossier is definitief afgesloten

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-07-2016

Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën informeert de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over de stand van zaken ivm Landsbanki:

Geachte leden van de gemeenteraad,

In deze brief informeer ik u over de stand van zaken omtrent Landsbanki. In oktober 2008 kwam de IJslandse bank Landsbanki in grote problemen. De gemeente had daar toen € 14,9 miljoen staan. Ook andere gemeenten en de provincie Noord Holland hadden miljoenen geparkeerd bij de bank. In totaal hadden gemeente en provincie € 170 miljoen in IJsland op de rekening. Wij zijn een samenwerkingsverband gestart met de provincie Noord Holland en andere gedupeerde gemeenten onder de noemer: De Noord Holland groep. Met deze groep zijn we een juridisch traject gestart om ons geld terug te halen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën


In 2011 ben ik als één van de vertegenwoordigers van de Noord Holland groep op verzoek van onze advocaten twee keer in IJsland geweest om rechtszaken bij te wonen. De door ons aangespannen rechtszaken, om de uitstaande vorderingen terug te krijgen, werd door ons gewonnen. Hierdoor werden wij preferent in de te verdelen boedel van de failliete bank. Dit was belangrijk, omdat alleen de preferente schuldeisers hun vorderingen terug zouden kunnen krijgen. De opbrengst van de boedel was namelijk volstrekt ontoereikend om alle schuldeisers schadeloos te stelen.

Eind 2014 hadden wij de vordering van € 15,4 miljoen in vier tranches ontvangen. De totale juridische kosten waren circa € 4 miljoen, waarvan Amstelveen een bijdrage van € 400.000 heeft geleverd. We hebben deze procedure alleen maar kunnen voeren dankzij de goede samenwerking van de Noord Holland groep. Een procedure als deze is te risicovol om alleen te voeren. Mijn dank gaat dan ook uit naar de Noord Holland groep en de andere aangesloten gemeenten.

Vanwege valutaire eisen van de centrale bank van IJsland moest een klein deel van onze vordering in IJslandse kronen op een bankrekening in IJsland worden aangehouden. Op 16 juni 2016 heeft de centrale bank IJsland de mogelijkheid geboden om de laatste kronen op een veiling ter verkoop aan te bieden en om te wisselen voor euro’s. Dit hebben wij gedaan en inmiddels is ons bericht, dat de veiling succesvol is geweest. Gistermiddag is € 61,045.28 (zie bijlage) bijgeschreven op de gemeentelijke rekening. Hiermee is het dossier afgesloten en is gelukkig al ons geld weer terug in Amstelveen.

Met vriendelijke groet, Herbert Raat wethouder FinanciënAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.