Bijgewerkt: 15 april 2024

Het Internet is jarig: 40 jaar jong

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia / CBS
30-10-2009

Door de lancering van de Russische Sputnik verzocht de Verenigde Staten de Advanced Research Projects Agency, bekend als ARPA  in februari 1958 om de technologische voorsprong van de States te herwinnen.

ARPA heeft de Information Processing Technology Office (IPTO) ontworpen, om het onderzoek verder te ontwikkelen van de Semi Automatic Ground Environment (SAGE) programma, dat een netwerk had voor het gehele land voor radarsystemen.

Cerf Amstelveen
(Wikipedia- 2003)

Vinton (Vint) Gray Cerf, (1943) is een Amerikaans internetontwerper en zakenman. Hij wordt ook wel de 'vader van het internet' genoemd. Vinton Cerf ontwikkelde in 1973 samen met Bob Kahn de architectuur van wat later het Internet werd


Na veel werk, waren de eerste twee knooppunten van het ARPANET verbonden tussen de UCLA School of Engineering and Applied Science en SRI International (SRI) in Menlo Park, Californië, op 29 oktober 1969. Het “ARPANET” was de "vooravond" van alle netwerken van het Internet van vandaag.

De opening van een netwerk met commerciële belangen begon in 1988. De Amerikaanse Federal Networking Council heeft zijn goedkeuring gegeven aan de koppeling van de NSFNET naar de commerciële MCI Mail-systeem in dat jaar en de eerste koppeling is gemaakt in de zomer van 1989. Andere commerciële elektronische e-mail diensten waren ook snel aangesloten, met inbegrip van OnTyme, Telemail en Compuserve.

In 1989 werden drie commerciële internet service providers (ISP's) opgericht: UUNET, PSINet en CERFNET en dan later met de samenvoeging van het internet onder Usenet en Bitnet. Ondertussen, in de loop van het decennium, het Internet succes is ondergebracht in het merendeel van de voorheen bestaande openbare computer netwerken (hoewel sommige netwerken, zoals FidoNet, zijn apart gebleven). In de jaren 90 werd geschat, dat het internet met 100 procent per jaar groeide, met een korte periode van explosieve groei in 1996 en 1997.

Cerf Amstelveen
(Wikipedia- 2003)

Robert Elliot Kahn, (1938) is een ingenieur, die samen met Vinton G. Cerf, de Transmission Control Protocol (TCP) en het Internet Protocol (IP) uitgevonden en de technologieën gebruikt, om informatie te zenden op het Internet


Het internet is een wereldwijd systeem van onderling verbonden computernetwerken geworden, die gebruik maken van de gestandaardiseerde Internet Protocol Suite (TCP/IP) met de miljarden gebruikers dienen ze wereldwijd. Het is een netwerk van netwerken, die bestaat uit miljoenen van privé- en publieke-, academische-, bedrijfsleven-, overheid- netwerken van lokaal tot mondiaal ruimte, die met elkaar verbonden zijn door koperdraad, glasvezel kabels, draadloze verbindingen, en andere technologieën.

Het Internet draagt een uitgebreid scala aan informatiebronnen en diensten naar de gebruikers, vooral de onderling verbonden hypertekst (html) documenten van het World Wide Web (WWW) en met infrastructuele ondersteuning voor elektronische post.. Daarnaast ondersteunt Internet populaire diensten, zoals online chat, file transfer en het delen van bestanden, online spelletjes, handel, sociale netwerken, uitgeverijen, video on demand, teleconferencing en telecommunicatie. Voice over Internet Protocol (VoIP) toepassingen kunnen van persoon tot persoon communicatie via spraak en video gebeuren.

RJ45 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een RJ-45 connector is aan de modem van de computer aangesloten en kan de computergebruiker op het internet surfen. Via een Wi-Fi verbinding kan de gebruiker ook draadloos internetten


Internet in Nederland

In Nederland begon de geschiedenis van het Internet op de universiteiten. Deze waren al vanaf de begintijd verbonden met andere academische netwerken in Europa en de VS, om wetenschappelijke data uit te wisselen. Dit gebeurde eerst via het ARPANET.

Internetclub Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Actief internetgebruikers in een woonzorgcentrum van Amstelveen. De computer wordt meestal voor e-mail gebruikt.


80 procent van alle Nederlanders zijn online (2008) en zijn er in Nederland meer dan 13 miljoen op het internet aangesloten computers. De meeste internetters zijn jongeren, maar volgens het onderzoek gaan 60 plussers ook vaak online en 80 procent van alle aansluitingen heeft een ADSL (breedband) account.

Nederland heeft het hoogste percentage huishoudens met internettoegang in de Europese Unie. Slechts een van de acht Nederlanders heeft thuis geen internet (1,2 miljoen) of maakt er geen gebruik van (0,5 miljoen). Twee derde van de personen zonder thuistoegang is relatief laag opgeleid. Circa de helft is 65-plusser en/of alleenstaand. Jongeren tot 25 jaar hebben thuis juist vrijwel altijd toegang tot internet: slechts 2 procent heeft thuis geen internet. (CBS)

Internetgebruikers in Amstelveen

Volgens de Stadspeiling 2007, van de gemeente Amstelveen hebben 86% van de inwoners thuis een internetaansluiting. Het aantal internetaansluitingen in huis is de laatste jaren toegenomen, in 2003 had 73% thuis internet.

Ouderen; 65- plussers en inwoners met een laag inkomen hebben relatief veel minder toegang tot internet. Van de inwoners, die thuis geen internetaansluiting hebben, maakt 29% elders wel eens gebruik van internet, zoals in de bibliotheek, wijk- en woonzorgcentra, of bij kennissen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.