Bijgewerkt: 25 juli 2024

Het Internet Archief

Nieuws -> Internet

Bron: Archive.org/Wikipedia
10-03-2019

Het Internet Archief is een digitale bibliotheek zonder winstoogmerk uit San Francisco met als missie 'universele toegang tot alle kennis'. Het biedt gratis toegang tot enorme collecties gedigitaliseerd materiaal, waaronder websites, softwaretoepassingen, games, muziek, films, video's, bewegende beelden en miljoenen boeken uit het publieke domein. Naast zijn archiveringsfunctie is het Archief een activistische organisatie die pleit voor een vrij en open internet.

Het Internet Archief laat het publiek toe om digitaal materiaal te uploaden en te downloaden naar zijn datacluster, maar het grootste deel van zijn gegevens wordt automatisch verzameld door zijn webcrawlers, die werken om een zo groot mogelijk deel van het publieke web te bewaren. Het webarchief, de Wayback Machine, bevat honderden miljarden webcaptures (screenshots). Het archief houdt ook toezicht op één van 's werelds grootste digitaliseringsprojecten voor boeken.

Foto Amstelveen
(Bron Wayback Machine - 2019)

Screenshot van de voorpagina van Amstelveenweb.com op 18 oktober 2003, bewaard door de Wayback Machine


Het Internet Archief, een non-profit organisatie, bouwt een digitale bibliotheek van internetsites en andere culturele artefacten in digitale vorm. Net als een papieren bibliotheek bieden ze gratis toegang aan onderzoekers, historici, wetenschappers, mensen met een handicap en het grote publiek. Hun missie is om universele toegang tot alle kennis te bieden.

Ze begonnen in 1996 met het archiveren van het internet zelf, een medium dat nog maar net begon te groeien in gebruik. Net als kranten was de inhoud die op het web werd gepubliceerd kortstondig - maar in tegenstelling tot kranten werd het door niemand opgeslagen. Vandaag de dag hebben ze meer dan 20 jaar webgeschiedenis toegankelijk via de Wayback Machine en werken ze samen met 450+ bibliotheek en andere partners via het Archive-It programma om belangrijke webpagina's te identificeren.

Naarmate hun webarchief groeide, groeide ook de engagement om digitale versies van andere gepubliceerde werken aan te bieden. Vandaag de dag bevat het archief: 330 miljard webpagina's, 20 miljoen boeken en teksten, 4,5 miljoen audio-opnames (inclusief 180.000 live concerten), 4 miljoen video's (inclusief 1,6 miljoen televisie nieuwsprogramma's), 3 miljoen beelden en 200.000 software-programma's. Iedereen met een gratis account kan media uploaden naar het Internet Archief. Ze werken samen met duizenden partners wereldwijd om kopieën van hun werk op te slaan in speciale collecties.

Het Internet Archief heeft een jaarlijks budget van $ 10 miljoen, afkomstig uit verschillende bronnen: inkomsten uit zijn webcrawlingdiensten, diverse partnerschappen, subsidies, donaties en de Kahle-Austin Foundation. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Francisco, Californië. Van 1996 tot 2009 bevond het hoofdkwartier zich in het Presidio van San Francisco, een voormalige Amerikaanse militaire basis. Sinds 2009 is het hoofdkwartier gevestigd aan de 300 Funston Avenue in San Francisco, een voormalige Christian Science Church.

Foto Amstelveen
(Bron Archive.org - 2019)

Op de foto is een klein deel van de platencollectie te zien 78rpm LP's gedigitaliseerd door George Blood van Archive.org en bevat onder meer 118.808 schellak platen uit de jaren 1900 tot de jaren 2000. Alle titels zijn digitaal opgenomen, bewerkt en zijn nu gratis beschikbaar voor iedereen. De schellakplaat is de voorloper van de vinylplaat die vandaag de dag nog steeds wordt geproduceerd en vaak wordt aangetroffen. Beide zijn vernoemd naar het materiaal, waarvan ze meestal zijn gemaakt


Het archief heeft datacenters in drie Californische steden: San Francisco, Redwood City en Richmond. Om te voorkomen dat de gegevens verloren gaan in geval van bijvoorbeeld een natuurramp, probeert het Archief kopieën te maken van (delen van) de collectie op verder gelegen locaties, waaronder de Bibliotheca Alexandrina in Egypte en een faciliteit in Amsterdam. Het Archief is lid van het International Internet Preservation Consortium en is in 2007 door de staat Californië officieel aangewezen als bibliotheek.

Brewster Kahle richtte het archief op in mei 1996, ongeveer op hetzelfde moment dat hij het for-profit webcrawling bedrijf Alexa Internet begon. In oktober 1996 was het Internet Archief begonnen met het archiveren en bewaren van het World Wide Web in grote hoeveelheden, hoewel het de eerste pagina's al vanaf mei 1996 bewaarde. De gearchiveerde inhoud was niet beschikbaar voor het grote publiek tot 2001, toen het de Wayback Machine werd ontwikkeld.

Eind 1999 breidde het archief zijn collecties uit tot buiten het webarchief, te beginnen met het Prelinger Archief. Nu omvat het Internet Archief teksten, audio, bewegende beelden en software. Het herbergt een aantal andere projecten: het NASA Images Archive, de contract kruipdienst Archive-It, en de wiki-bewerkbare bibliotheekcatalogus en boekensite Open Library. Al snel daarna begon het archief te werken om gespecialiseerde diensten te leveren met betrekking tot de informatiebehoefte van de drukwerkgehandicapten; openbaar toegankelijke boeken werden beschikbaar gesteld in een beschermd digitaal toegankelijk informatiesysteem (DAISY) formaat. Bekijk de collectie: https://archive.org/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.