Bijgewerkt: 17 juni 2024

Het Flower Art Museum in Aalsmeer is geopend

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Flower Art Museum/Amstelveenweb
03-07-2018

Het Flower Art Museum bevindt zich in de voormalige reinwaterkelder van Aalsmeer, tegenover de bekende watertoren aan de Westeinderplassen. Op deze locatie was jarenlang een kunstgalerie gevestigd: Galerie Sous-Terre met op het dak een beeldentuin. Dit familiebedrijf is eigendom van Nol de Groot en Bernadette Zeegers. In 1989 begonnen zij een eerste galerie in Lithoijen, Noord-Brabant en in 2007 kwam de galerie in Aalsmeer er bij. Ruim tien jaar geleden opperde een medewerkster culturele zaken van de gemeente Aalsmeer, Annefie van Itterson, om van de galerie een bloemenmuseum te creëren met als thema bloemen en planten. Dit plan hebben ze dan nu in 2018 uitgevoerd en hiermee speelt het museum in op de bekendheid van Aalsmeer als bloemendorp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De ingang van het Flower Art Museum in Aalsmeer


Zondagmiddag 1 juli 2018 was het zover en opende het Flower Art Museum haar deuren. In het museum, met een binnenruimte van 1.000 m², staat de verbeelding van bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst centraal. De gasten waren blij om vanuit de zinderende hitte, de koele ruimte van het museum binnen te gaan. De meesten hadden een bloempatroon japon of bloes aangetrokken, maar niemand kon tippen aan de robe die de bloemendame Mariëlle Buskermolen bij de ingang aan had. En daarbij nog eens prachtig ‘bloemig’ opgemaakt en met een beeldige bloemencreatie op haar hoofd, alles ontworpen door de Aalsmeerse arrangeur Marloes Joore.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De kleurrijke bloemendame Mariëlle Buskermolen ontvangt de gasten


Binnen werden de gasten ontvangen met een hapje, een drankje en een vriendelijk woord van een vrijwilliger. De belangstelling voor de opening was groot, hoewel alleen genodigden konden binnenlopen, waren de zalen vol kunstliefhebbers die op voorhand de kunst aan de wanden, in de vitrinekasten, op sokkels en tafels konden bewonderen. In de grote voorzaal bevond zich de eerste tentoonstelling met werken van kunstschilder Reinoud van Vught en Seet van Hout.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Karina Tan beeldend kunstenaar is projectleider tentoonstellingen en inrichting vertelt over het project Flower Art Museum


Om 15.00 uur verwelkomde museumcoördinator Constantijn Hoffscholte de heer André Mulder, oud-directeur Bloemenveiling Aalsmeer, Robert van Rijn (VVD) wethouder van Economische Zaken, Recreatie en Toerisme van de gemeente Aalsmeer, exposerende kunstenaars in het bijzonder Seet van Hout en Reinoud van Vught, de bestuursleden van organisaties, waar het museum mee samenwerkt, vrijwilligers van het Flower Art Museum, vertegenwoordigers van de pers, alle kunstliefhebbers, relaties, sceptici en andere nieuwsgierigen. Ook de studenten van het Wellant College (tuinbouwonderwijs) die hun arrangeurskunsten lieten zien met echte bloemen in het Flower Art Museum. Hij meldde dat de start van dit nieuwe museum ook betekende afscheid nemen van Galerie Sous-Terre in Aalsmeer. Vervolgens gaf hij het woord aan Nol de Groot, als initiatiefnemer en directeur van het Flower Art Museum.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Constantijn Hoffscholte, museumcoördinator verwelkomt alle genodigden in het museum


De speech van Nol de Groot was vrij lang, daarom enkele fragmenten. 'Na 10 jaar draagt galerie Sous-Terre het stokje met veel liefde over aan het Flower Art Museum. In de aanloop naar deze opening heeft de galerie als voorproefje nog een tweetal exposities georganiseerd met kunstenaars die in hun werk worden geïnspireerd door bloemen en planten. Met Seet van Hout en Reinoud van Vught hebben we werkelijk twee topkunstenaars voor de eerste grote tentoonstelling binnen weten te halen.' Hij vertelde dat er in de thematentoonstelling 'Inspiring gardens' werk te zien is van Jacqueline van Kester, Mary Kuiper, Theo Leijdekkers, Flos Pos en Corry Zwart die laten zien hoe de tuin hen inspireert en fascineert.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Nol de Groot, eigenaar van het museum vertelde dat na 10 jaar galerie, de familie besloot om deze om te vormen tot
het Flower Art Museum


En over de kunstbeweging Tropisme, waarbij kunstenaars een nieuw licht werpen op bloemen en planten door ze met ongewone, vaak wetenschappelijke technieken te fotograferen. Tropisme heeft een vaste plek in het museum en presenteert regelmatig nieuw werk. De kunstenaars Afke en Karin Borgman, Monic Persoon, Joost Veerkamp en Frits Vogel belichten in het museum met hun werk de relatie met het bloemendorp Aalsmeer. Aalsmeer staat wereldwijd bekend als de bakermat van de sierteelt en zo vervolgde de Groot 'is het niet verwonderlijk dat hier het eerste museum ter wereld komt dat geheel is gewijd aan kunst geïnspireerd op bloemen, planten en de natuur.' Om de galerie om te vormen tot een museum werd de binnenruimte aangepast en de beeldentuin totaal heringericht. Tot slot bedankte hij zijn vrouw Bernadette en beloofde haar om er de komende weken weer meer voor haar en zijn zonen Jeroen en Frank te zijn. Daarnaast bedankte hij Constantijn Hoffscholte, Karina Tan – projectleider tentoonstellingen en inrichting, Aziz Rabah – coördinator bezoekersteam, Dave en Evert, die ook de laatste weken keihard hadden gewerkt om deze opening mogelijk te maken. En tot slot meldde de Groot dat hij na afloop aan hen allen een kleine attentie wilde geven.

Constantijn vertelde over de plannen van het museum om het meer bekendheid te geven, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een fiets- en wandelroute tussen de Historische Tuin, de Westeinder Rondvaart en het Flower Art Museum. Voor de opening werd gezocht naar een persoon die bloemen, Aalsmeer, de bloemensector en kunst met elkaar zou kunnen verbinden en dat werd André Mulder. Hij was gedurende 25 jaar directeur van Bloemenveiling Aalsmeer en daarnaast groot kunstliefhebber.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

André Mulder: 'Dames en heren! Hartelijk welkom in het Flower Art Museum, het eerste museum in de wereld dat geheel in het teken staat van kunst geïnspireerd door Bloemen, Planten en de Natuur!


André Mulder begon zijn speech met: 'Dames en heren! Hartelijk welkom in het Flower Art Museum, het eerste museum in de wereld dat geheel in het teken staat van kunst geïnspireerd door Bloemen, Planten en de Natuur! Bloemen (in de kunst) zijn universeel en spreken wereldwijd tot de verbeelding. Aalsmeer als vestigingsplaats is interessant vanuit het historisch perspectief, immers: in 1911 werd de eerste bloemenveiling ter wereld gestart aan de Oosteinderweg - Veiling Bloemenlust. Een paar maanden later aan de Van Cleefkade de 2e: De C.A.V. Beiden gestart met Seringen, Sneeuwballen en Prunus. In 1972 (28 februari) startte de samensmelting, de V.B.A., nu onderdeel van Flora Holland. Flora Holland een van Nederlands topbedrijven met producten afkomstig uit de hele wereld en leverancier van bloemen en planten aan bloemisten en supermarkten in heel Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië enz. Nu zijn we hier te gast bij de start van het Flower Art Museum.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De voormalige reinwaterkelder van Aalsmeer is helemaal vol met kunstliefhebbers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het is even wennen, want alle kunstwerken hebben iets met bloemen te maken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bloemenschilderijen in alle maten en kleuren kunnen de bezoekers hier vinden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hier is aardewerk te zien, uiteraard met versteende bloemen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Kasten vol met kunstwerken geïnspireerd door de natuur


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bloemen in alle kleuren en materialen


Hij vervolgde zijn speech met wetenswaardigheden over diverse musea in den lande en meldde dat die allen zijn gebaseerd op voorwerpen, herinneringen, gevoelens uit het verleden. Maar dat dit museum er een is van wat er in de toekomst gebeurt. Het kan, zo zei hij, 'uitgroeien tot een interessante ontmoetingsplaats tussen Kunst, Bezoekers en Bedrijven. De ligging aan het water, vlak bij de prachtige watertoren en bereikbaar per auto en per boot over de Westeinderplassen is ook een pré.'

Na deze speech deed Constantijn Hoffscholte nog wat huishoudelijke mededelingen: er is een film van Ron van Wieringen over Seet en Reinoud te zien; de 1ste lezing van Oscar van Gelderen en Manuela Klerckx zal op vrijdag 13 juli 2018 plaatsvinden; het Vriend worden van het museum voor 30 euro per jaar, met onbeperkt toegang voor 2 personen, inclusief korting op speciale activiteiten; vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden want het streven is om meer dagen per week open te kunnen zijn, maar dat kan niet zonder meer vrijwilligers.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een aparte zaal is gereserveerd voor kunst met het thema tropisme. Tropisme (uit de Griekse τρόπος, tropos) is een biologisch fenomeen, dat duidt op groei of draaiende beweging van een biologisch organisme, meestal een plant, als reactie op een milieustimulans, zoals zonnestralen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Weer een exotisch kunstwerk in het museum


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een unieke vaas voor tulpen


Het Flower Art Museum werkt met verschillende organisaties samen zoals: de Stichting Watertoren Aalsmeer, de Historische Tuin, Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer, Groei & Bloei Aalsmeer en Sogetsu Branch Nederland. Tevens heeft het museum een eigen website, een Facebookpagina en is te volgen op Twitter en Instagram. Helaas waren de titels en de namen van de kunstenaars bijna niet te lezen vanwege het kleine lettertype, vandaar dat de kunstwerken niet met naam en kunstenaar zijn benoemd.Het was wel wat lang staan met al die speeches, maar gelukkig waren er nog voldoende drankjes, hapjes en stoelen voorradig om even bij te komen. Het museum is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen, alles is ruim opgezet en belangrijk, er is goed te parkeren. Website: Flower Art Museum, Kudelstaartseweg 1, 1431 GA Aalsmeer. Telefoon 0297-364400. Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.