Bijgewerkt: 22 mei 2022

Het Cobra Museum kreeg in 2013 86.000 bezoekers

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
07-01-2014

Succesvol 2013 Cobra Museum opmaat voor ambitieus 2014

Het Cobra Museum voor Moderne kunst in Amstelveen heeft in 2013 86.000 bezoekers ontvangen. 15.000 daarvan bezochten de Cobra Buiten tentoonstelling in de tuin van Kasteel Keukenhof.

Drie solo tentoonstellingen sprongen er in 2013 uit. Bij Armando vs Armando bleek, dat deze schilder en beeldhouwer nog steeds een grote groep liefhebbers aanspreekt. De 85-jarige kunstenaar was zelf een aantal keer aanwezig, o.a. in een uitverkochte talkshow samen met zijn vriend Cherry Duyns.

De tentoonstelling SNAKE van Michael Tedja maakte duidelijk, dat het gedachtegoed van Cobra nog steeds relevant is. SNAKE bracht veel bezoekers voor het eerst in aanraking met het werk van deze jonge, wilde kunstenaar. De recensies waren zonder uitzondering lovend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het Cobra Museum voor Moderne kunst in Amstelveen


Dat gold ook voor de klapper van 2013: Hundertwasser De rechte lijn is goddeloos. Een tentoonstelling gemaakt in samenwerking met Museum Belvedere in Wenen. Een expositie die de zeer jonge Hundertwasser toonde, een kunstenaar die in de jaren 50 en 60 midden in het internationale kunstdiscours stond en in contact was met vele abstract expressionisten zoals Appel en Tajiri. 42.000 bezoekers hebben Hundertwasser nu herontdekt als relevante kunstenaar. Van Shinkichi Tajiri zelf was een tentoonstelling te zien in de tuin van Kasteel Keukenhof. Onder de noemer’ The Secret Garden’ waren een tiental ‘knoop sculpturen’ van Tajiri te zien.

2013 heeft de basis gelegd voor een ambitieus 2014, waarin het Cobra Museum voor Moderne Kunst haar kracht toont door zowel ‘edgy’ hedendaagse tentoonstellingen te programmeren als wel het programmeren van grote ‘blockbusters’. We trappen 2014 af met ontwerpcollectief Metahaven, winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen, die haar eerste museale tentoonstelling krijgt.

Op 4 april 2014 opent Art of Another kind, een tentoonstelling die in 2012 in het Guggenheim museum in New York te zien was, komt naar Amstelveen. Het betreft hier de kerncollectie abstracte kunst uit de jaren 1949/1960 van het Solomon R. Guggenheim Museum New York die voor een aanzienlijk deel bij de opening van het museum in 1959 de wanden sierde.

Pollock, De Kooning, Rothko, Bourgeois, Mathieu, Dubuffet, Capogrossi maar ook de CoBrA kunstenaars Appel, Alechinsky en Jorn. De tentoonstelling zal vijf maanden lang als het ware een kleine Solomon R. Guggenheim Museum Amstelveen zijn. Mede verantwoordelijk voor deze ambitieuze stap is het innovatieve Cobra Entrepreneurs programma, waarin ondernemers samen met het Cobra Museum investeren in tentoonstellingen en ze promoten.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.