Bijgewerkt: 17 mei 2022

Het Cobra Museum bestaat sinds 25 jaar

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
31-10-2020

Op 8 november 1995 opende het Cobra Museum haar deuren, als verwijzing naar de oprichtingsdatum van de CoBrA-beweging op 8 november 1948. Het museum bestaat nu 25 jaar en dat willen we natuurlijk vieren met onze bezoekers!

Op zondag 8 november 2020 om 11 uur openen we gratis onze deuren. Het kinderatelier is de hele dag open, dus je kunt je mouwen opstropen en - samen met je (klein)kinderen - aan de slag met onze begeleiders. Liever zin in een rondleiding door een van onze conservatoren? Zij geven op verschillende tijden rondleidingen door de tentoonstellingen Ben Cobra by Aziz Bekkaoui en Onder de huid – het leven en werk van Claude Cahun. Op deze dag presenteren we in het atelier ook de drie genomineerde video-inzendingen van de wedstrijd Museum van de Toekomst! Bestel hier kaarten. PS: de viering is uiteraard ingericht volgens de geldende corona-maatregelen.

Foto Amstelveen
(Foto Archief Cobra Museum/Amstelveenweb.com - 2010)

Redactievergadering van de leden van de kunstenaarsgroep Cobra in het atelier van Atlan te Parijs in 1950. Vlnr.: kunstschilder Jacques Doucet, Constant Nieuwenhuys, madame Atlan,kunstschilder Christian Dotremont, kunstschilder Jean-Michel Atlan, kunstschilder Corneille (Guillaume Cornelis van Beverloo) en beeldend kunstenaar Karel Appel


Praktische informatie. Reserveren is verplicht om het museum te kunnen bezoeken en om deel te nemen aan de rondleidingen. Voor deelname aan het kinderatelier is reserveren niet verplicht. Vanwege de huidige corona-maatregelen is de capaciteit in het museum beperkt, dus boek snel want op=op! Reserveer je gratis ticket(s) via deze link.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeentearchief Amstelveen - 2014)

Vlnr.: Johan de Bie (VVD) raadslid; Piet van den Heuvel (VVD) wethouder Cultuur en kunstverzamelaar Karel van Stuijvenberg tijdens de opening van het Cobra Museum op 8 november 1995. Het museum begon eerst de privécollectie van de heer Van Stuijvenberg tentoon te stellen, maar later werd de collectie uitgebreid. Ook werd het schilderij van Karel Appel 'Femmes, enfants, animaux' uit 1951 op een veiling bij Christie's in London in 1995 voor ruim 950.000 gulden aangekocht met de steun van de BankGiro Loterij en het aankoopfonds van de gemeente Amstelveen. Wethouder Piet van den Heuvel was de initiator van een gemeentelijk museum op het Plein 1960 het latere Stadsplein Amstelveen


Stem en help ons om het museum meer toegankelijk te maken! Het Cobra Museum is genomineerd door het ANWB fonds! Met de bijdrage uit dit fonds, ter waarde van 10.000 euro, kunnen we de toegankelijkheid van ons gebouw verbeteren zodat we onze bezoekers met een fysieke beperking nog beter kunnen verwelkomen. Het publiek bepaalt de winnaar. Helpt u ons mee het museum meer toegankelijk te maken? Stem dan op ons project via de website van het ANWB fonds! Stemmen kan tot en met 24 november 2020.

Het Cobra Museum is gelegen aan het Sandbergplein 1 in Amstelveen en is ontworpen door de architect Wim Quist. Voor het museum is een bronzen fonteinsculptuur geplaatst, die is ontworpen door Karel Appel. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst opende haar deuren op 8 november 1995, als verwijzing naar de oprichtingsdatum van de CoBrA beweging op 8 november 1948.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het Cobra Museum in Amstelveen


Het Cobra Museum voor Moderne Kunst richt zich op de vernieuwende bewegingen in de Nederlandse moderne kunst uit de decennia volgend op de Tweede Wereldoorlog. Met name op de internationale avant-garde beweging CoBrA die in 1948 in Parijs werd opgericht. De naam CoBrA is afgeleid van de plaatsen Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De groep bestond  onder andere uit de Deense kunstenaar Asger Jorn, de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille. De bewegingen, waarvan CoBrA van uitzonderlijke betekenis was, waren van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland.


Update 6 november 2020

Helaas betekenen de nieuwe coronamaatregelen dat we onze deuren voor bezoekers moeten sluiten. Hierdoor kunnen we ook onze 25ste verjaardag niet met bezoekers vieren in het museum. Daar hebben we natuurlijk een alternatief voor bedacht, dat geheel digitaal kan worden bijgewoond vanuit de huiskamer. We bieden online rondleidingen aan door de tentoonstellingen en creatieve Cobra-opdrachten voor het hele gezin. En we maken de prijswinnaar van de jongeren wedstrijd Museum van de Toekomst bekend via Facebook. 

We nodigen iedereen uit om zondag 8 november 2020 even in te checken bij het museum en met ons dit feestje vanuit de eigen woonkamer te vieren. Op onze website vindt u het volledige programma en aanbod: https://www.cobra-museum.nl/activity/het-cobra-museum-viert-zijn-verjaardag-online/Het programma is altijd online beschikbaar en men kan op elk zelfgekozen moment hiervan genieten.  
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.