Bijgewerkt: 3 maart 2024

Het 15de Diwali Festival in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Stichting Diwali Festival/Amstelveenweb
28-10-2023

Op zaterdag 28 oktober 2023 werd er weer het jaarlijkse Diwali festival gehouden op het Stadsplein in Amstelveen. Sinds de Covidjaren niet meer in een grote afgesloten tent, maar op een open podium. Als het weer meewerkt is dat niet zo’n probleem, maar helaas kwamen er toch wel veel druppels en kleine buitjes uit de wolken.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Het podium rond 11.30 uur waar de opening en voordrachten van het Diwali Festival zullen gaan plaatsvinden

De redactie van Amstelveenweb was er tijdig bij en zag het grote tentdak in het midden van het plein klaar staan met lange tafels. Een soort grote maar heel erg open tent. Vanaf daar kon men de activiteiten op het podium bekijken en eventueel een heerlijk hapje eten. Aan de ene kant van de open tent stonden namelijk weer allemaal eettentjes van verschillende ondernemers en ieder met hun eigen heerlijke gerechten. In totaal waren er 120 unieke gerechten die men kon kopen zo vertelde Ritika Mehra van de organisatie. Aan de andere kant van de open tent waren tenten waar men informatie kon krijgen over reizen, goederen uit India kon kopen zoals sieraden en kleding, maar er was ook een tent om je handen met henna te laten beschilderen.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De verschillende tenten naast de grote open tent, waar men rond de 120 verschillende gerechten kan kopen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ziet het er niet heerlijk uit?


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Ritika Mehra vertelt over de inhoud van het festival inclusief wat er bij de tentjes allemaal te krijgen is

Precies om 12.00 uur kwam Ritika Mehra het podium op om het festival te openen. Zij heette de mensen allemaal welkom en ook Adam Elzakalai (VVD) wethouder Economische Zaken in de rol van waarnemend burgemeester. Hij zei het volgende:   ‘Goedemiddag en welkom op het 15e jaarlijkse Diwali Festival in het hart van onze prachtige stad. Het is een waar genoegen om hier vandaag te zijn en deel uit te maken van de opening. Hoewel het weer vandaag niet echt meewerkt, belooft het festival van zoals altijd een spektakel te worden. Samen met u en alle mensen die hier overdag samenkomen, kijk ik uit naar een geweldige mix van muziek, dans en eten uit India. Ik heb gehoord dat er vandaag een record aantal restaurants is, dus je kunt de vele smaken proeven die India te bieden heeft!'


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Economische Zaken in de rol van waarnemend burgemeester houdt zijn voordracht

'Voordat het programma van start gaat, is het ook belangrijk om even de tijd te nemen om na te denken over de waarden die Diwali meegeeft. Diwali is natuurlijk het feest van het licht. Het is een vreugdevolle gelegenheid die mensen uit alle lagen van de bevolking samenbrengt om de overwinning van het licht op de duisternis, kennis op onwetendheid en goed op kwaad te vieren. Het moedigt ons aan om vriendelijk en medelevend te zijn en te werken aan een betere, mooiere toekomst. Het is een boodschap van hoop, positiviteit en eenheid. Laten we deze waarden niet alleen vandaag omarmen, maar het hele jaar door, en begrip, respect en acceptatie van elkaars achtergronden en tradities bevorderen. Vooral in onze diverse en levendige stad denk ik dat deze viering bijzonder diep resoneert.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Laten we dus, nu we aan deze 15de editie van het Diwali Festival beginnen, onze innerlijke Diwali-lampen ontsteken, de warmte van vriendschap verspreiden en laten we samen blijven werken aan een mooie toekomst voor onze stad.'

'Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om de Diwali Festival Foundation te feliciteren met de 15de editie van het festival. Dit is werkelijk een opmerkelijke prestatie en ik wil u en alle betrokkenen bedanken voor uw voortdurende toewijding en inzet om dit evenement elk jaar mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor de vele sponsors van het festival. Ik zal jullie nu niet allemaal noemen, maar zonder jullie zou dit festival niet gerealiseerd kunnen worden, en jullie voortdurende steun wordt zeer gewaardeerd. Dat gezegd hebbende, wil ik het programma niet langer laten wachten. Laat ik daarom afsluiten door u allemaal een goede tijd hier op het festival te wensen en u een heel gelukkige Diwali te wensen. Fijne Diwali!'


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De sponsoren en gasten van het festival klappen voor de woorden van Elzakalai en de opening van Diwali

Na de speech stak de heer Elkazalai het eerste Diwali kaarslampje aan gevolgd door een vertegenwoordiger van de Indiase ambassade, daarna de heer Rajiv Mehra, gevolgd door enkele anderen. Vervolgens kregen zij en de aanwezige sponsoren op hun voorhoofd een rode bindi geschilderd.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Adam Elzakalai steekt het eerste kaarsje aan om het festival te openen .....


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

....gevolgd door een vertegenwoordiger van de ambassade .....


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

... en door Rajiv Mehra voorzitter van de Stichting Diwali festival

Wat is een bindi?
Een bindi (Sanskriet बिन्दु bindú, Kannada: ಬಿಂದಿ) dat 'punt, druppel, stip of klein deeltje' betekent, is een gekleurde stip of in de moderne tijd een sticker die op het midden van het voorhoofd wordt gedragen, oorspronkelijk door Hindoes, Boeddhisten en Jains van het Indiase subcontinent. Traditioneel wordt gezegd dat het gebied tussen de wenkbrauwen (waar de bindi wordt geplaatst) de zesde chakra is, ajna, de zetel van 'verborgen wijsheid' en vertegenwoordigt het derde oog. Van de bindi wordt ook gezegd dat hij energie vasthoudt en de concentratie versterkt.  


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Voorzitter Rajiv Mehra krijgt ook een bindi


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Alle kaarsjes branden en het feest kan beginnen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De hosts Joy en Zhunayasha nemen het woord

Toen de opening voorbij was kwamen de hosts van de dag Joy en Zhunayasha op het podium en vertelden over het programma: optredens komen van Navras Bollywood Amsterdam, Turn it Loose, Natanam Academy of Dance Arts, Balli Kalsi on the Dhol Bhangra Group, Saxy Mr. S., Natya Sudha, Desi Steps, Madan Dance Group.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Kinderkoor van de Swaralaya School of Music

Als eerste startte een groep kinderen die prachtig waren gekleed en een lang lied ten gehore brachten. Zij waren tussen de 7 en 12 jaar en kwamen van de Swaralaya school of music. Na hun optreden mochten vier van hen nog een nieuwe voordracht geven gevolgd door een groepje leerlingen van Global Ragas.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Het publiek houdt zich schuil onder het tentdak en kijkt vanaf daar naar de optredens

Ondertussen was het al aardig druk geworden, temeer natuurlijk omdat veel familie de kinderen wilden zien optreden. Ze deden het geweldig en de ouders konden trots op hun kind zijn. Het volgende optreden werd uitgevoerd door een moeder en dochter en dat was natuurlijk heel apart. Nina en Naisha en het was of ze tijdens het dansen zelf zongen of dat het playback was, maar mooi was het wel.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Nina en Naisha - moeder en dochter, zijn klaar met hun gezamenlijke dans

Tot slot

Helaas begon het weer erger te druppelen van de regen en wilde de redactie onder de grote parasol voor de VIP tent opnames maken. Dat werd niet toegestaan door de bewaker en ook de organisatie van Diwali was hierin niet erg behulpzaam. We werden verwezen naar de grote tent maar om vandaar af over de paraplu’s heen een video van het podium te maken was niet te doen. De redactie vertrok huiswaarts.

Het weer werd in de middag wat beter en hoe leuk is het dat de Ereburger van Amstelveen, Jan van Zanen tot onze verrassing nog enkele foto's van de afsluiting van het Diwali festival toestuurde. Die zijn te zien na de video.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Deze groep maakt zich klaar om te zingen, maar vanwege de regen niet op video vastgelegd

Wat betekent Diwali
Diwali is het hindoeïstische lichtfestival met zijn variaties die ook in andere Indiase religies worden gevierd. Het symboliseert de spirituele "overwinning van licht op duisternis, goed op kwaad en kennis op onwetendheid". Diwali wordt gevierd tijdens de hindoeïstische lunisolaire maanden Ashvin (volgens de amanta-traditie) en Kartika - tussen ongeveer half september en half november. De vieringen duren over het algemeen vijf of zes dagen. Diwali is verbonden met verschillende religieuze gebeurtenissen, goden en persoonlijkheden, zoals de dag waarop Rama met zijn vrouw Sita en zijn broer Lakshmana terugkeerde naar zijn koninkrijk in Ayodhya nadat hij de demonenkoning Ravana had verslagen. Het wordt ook algemeen geassocieerd met Lakshmi, de godin van de welvaart en Ganesha, de god van de wijsheid en het wegnemen van obstakels. Andere regionale tradities verbinden de feestdag met Vishnu, Krishna, Durga, Shiva, Kali, Hanuman, Kubera, Yama, Yami, Dhanvantari of Vishvakarman. Het is voornamelijk een hindoefestival, maar variaties op Diwali worden ook gevierd door aanhangers van andere religies. De Jains observeren hun eigen Diwali die de definitieve bevrijding van Mahavira markeert, de Sikhs vieren Bandi Chhor Divas ter gelegenheid van de vrijlating van Guru Hargobind uit een Mughal-gevangenis. Newar-boeddhisten vieren, in tegenstelling tot andere boeddhisten, Diwali door Lakshmi te aanbidden, terwijl de hindoes van Oost-India en Bangladesh Diwali over het algemeen vieren door de godin Kali te aanbidden.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Overzichtsfoto genomen vanaf de bibliotheek

Tijdens het festival verlichten de feestgangers hun huizen, tempels en werkruimtes met diya's (olielampen), kaarsen en lantaarns. Vooral hindoes nemen elke dag van het festival bij zonsopgang een ritueel oliebad. Diwali wordt ook gemarkeerd met vuurwerk en de decoratie van vloeren met rangoli-ontwerpen, en andere delen van het huis met jhalars. Voedsel is een belangrijk aandachtspunt, waarbij gezinnen deelnemen aan feesten en mithai delen. Het festival is een jaarlijkse thuiskomst- en verbindingsperiode, niet alleen voor gezinnen, maar ook voor gemeenschappen en verenigingen, vooral die in stedelijke gebieden, die activiteiten, evenementen en bijeenkomsten zullen organiseren.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Er zijn heel wat sieraden te koop....


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

....maar ook veel heerlijkheden


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Veel steden organiseren gemeenschapsparades en beurzen met parades of muziek- en dansvoorstellingen in parken. Sommige hindoes, jains en sikhs sturen tijdens de feestdagen Diwali-wenskaarten naar familie dichtbij en ver weg, af en toe met dozen met Indiase zoetwaren. Een ander aspect van het festival is het herdenken van de voorouders. Diwali is ook een belangrijk cultureel evenement voor de hindoeïstische, sikh- en jain-diaspora. De belangrijkste dag van het festival van Diwali (de dag van Lakshmi Puja) is een officiële feestdag in Fiji, Guyana, India, Maleisië, Mauritius, Myanmar, Nepal, Pakistan, Singapore, Sri Lanka, Suriname en Trinidad en Tobago.Bekijk de video die vanwege het slechte weer niet erg lang isAfsluiting van het Diwali Festival Amstelveen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - J.H.C. van Zanen)

Van links naar rechts Ereburger van Amstelveen Jan van Zanen, dame ?, Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en
Rajiv Mehra voorzitter van de Stichting Diwali Festival


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - J.H.C. van Zanen)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - J.H.C. van Zanen)

Van links naar rechts Jan van Zanen, Jan-Willem Groot, voormalig wethouder in Amstelveen en Rajiv Mehra


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - J.H.C. van Zanen)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - J.H.C. van Zanen)

Jan van Zanen enthousiasmeert het publiek om ter afsluiting, net als alle mensen op het podium
het Diwali Festival af te sluiten met een dansjeAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.