Bijgewerkt: 14 juli 2024

Het eerste Thamerfestival in Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Gemeente Uithoorn
10-04-2006

Op zaterdag 22 april 2006 van 13.00 - 21.00 uur vindt het eerste Thamerfestival plaats in Uithoorn. Het festival is een initiatief van Kunstencentrum De Hint, Kinderactiviteiteninitiatief 'De Wijk leeft' en buurtbeheer Thamerdal.

Activiteiten

Het wordt een dag met veel muziek (van pop tot klassiek), dans, voorstellingen, workshops, poppenkast, kinderactiviteiten, informatiestands, kindervrijmarkt etc etc. Kunstencentrum De Hint houdt Open dag en laat binnen en buiten het beste van zichzelf zien en horen.

Kinderactiviteiteninitiatief 'De wijk leeft' sluit met diverse voorstellingen en tentoonstellingen haar eerst succesvolle programma af. Buurtbeheer Thamerdal viert haar (ruim) 5 jarig bestaan en laat zien en horen wat er tot nu toe gedaan is en wat de toekomstplannen zijn.

De plaatselijke winkeliers en horeca zorgen voor een gezellige omlijsting met verkoop van hapjes en drankjes.

De initiatiefnemers

Buurtbeheer Thamerdal is een samenwerkingsverband van gemeente Uithoorn, Politie Amsterdam-Amstelland, Stichting De Visser en Woongroep Holland.

Stichting De Visser is vooral actief op het gebied van jeugd- en jongeren werk en opbouwerk. Zij hebben een belangrijke rol coördinerende rol bij buurtbeheer.

Kunstencentrum De Hint organiseert voor geheel Uithoorn en omgeving cursussen en lessen op het gebied van muziek en dans en is gevestigd in het hart van Thamerdal.

Het Kinderactiviteiteninitiatief 'De wijk leeft' bestaat uit twee basisscholen, de bibliotheek, het kunstencentrum De Hint, diverse kunstenaars, een lokale stichting voor sportbelangen en een vrijwilligersorganisatie die activiteiten voor kinderen organiseren. Gezamenlijk hebben ze een programma van vooral kunstzinnige en culturele activiteiten ontwikkeld voor de basisschooljeugd.

Geschiedenis van Uithoorn

Uithoorn ontstond in de middeleeuwen als rivierdorp aan de oever van de Amstel.

De naam Uithoorn (oorspronkelijk 'Ute Hoirne') betekent de ‘uithoek’ en wil zeggen het uiterste stukje land tussen het Zijdelmeer en De Amstel. Door de turfwinning in het veengebied achter de rivierendijk ontstonden veenplassen.

In de 18e en de 19e eeuw volgde de droogmaking van deze plassen waarmee land op water werd veroverd. Zo viel rond 1770 de Bovenkerkerpolder droog, in 1851 de Thamerbinnenpolder, in 1877 de Noorder Legmeer en in 1883 de Zuider Legmeer. Er vestigen zich agrarische bedrijven en daardoor kreeg de ontwikkeling van Uithoorn een nieuwe aanzet.

De ontwikkeling van Uithoorn kwam in 1915 goed op gang door de aansluiting op het spoornet (treinverbinding Haarlem-Nieuwersluis) en door de voltooiing van de provinciale weg Haarlem-Hilversum in 1942.

Na 1945 ontwikkelde Uithoorn zich in hoog tempo. Deze ontwikkeling was vooral het gevolg van de sterk economische groei in het zuidelijk deel van de regio Amsterdam.

In verband met huisvestingsproblemen van de werknemers in deze regio werden vanaf 1950 tot in de 70'er jaren in een constante stroom veel woningen gebouwd. Daardoor steeg het inwonertal van Uithoorn van ongeveer 6.000 inwoners in 1950 naar 26.829 in 2005.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.