Bijgewerkt: 25 juni 2024

Het Cobra Museum winnaar van AD museumtest

Nieuws -> Cultuur

Bron: AD / Cobra Museum
28-03-2008

Het Cobra Museum in Amstelveen is de winnaar van de eerste AD Museumtest. Tweede werd het Maritiem Museum in Rotterdam. Op plaats drie staat Beeld & Geluid in Hilversum. Vanmiddag om 13.00 uur overhandigde AD-hoofdredacteur Jan Bonjer in Amstelveen de oorkonde aan het Cobra Museum in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen en wethouder cultuur Frans Hellendall. De complete test staat morgen 28 maart 2008 in het Algemeen Dagblad.

Cobra Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het Cobra Museum aan het Sandbergplein 1 in Amstelveen


Met het Museumweekend op 5 en 6 april 2008 voor de boeg heeft het AD de 50 grootste musea van Nederland onderzocht op een tiental criteria. Vooral is gelet op de moeite die musea doen om nieuwe doelgroepen te bereiken, de extra service die ze verlenen, op nieuwe manieren die hun collectie tot leven wekken en op onverwachte, creatieve invalshoeken en manieren van presentatie.

De hoofdcriteria waren 'collectie en programma', 'presentatie', 'entourage' en 'bereikbaarheid'. Daarbij is tevens gekeken naar zaken als kindvriendelijkheid en routing binnen het museum, maar bijvoorbeeld ook naar rolstoelvriendelijkheid en voorzieningen als toiletten, horeca en winkels. 

Van de 50 musea behaalden er 34 een score boven de 7. Het laagste cijfer is een 5,7. Ondanks het feit dat er tussen de musea grote verschillen te constateren zijn, luidt de algemene conclusie dat de Nederlandse musea het zo gek nog niet doen.

Gewoon anders

Vanaf 14 juni tot en met 21 september 2008 komt bij het Cobra Museum een kunsttentoonstelling met de titel: “Gewoon Anders”. De kunsttentoonstelling over seksuele begeerte, gender en identiteitsvorming in de beeldende kunst van rond de laatste eeuwwisseling. De tentoonstelling gaat even voorbij aan de heteroseksuele dominantie van ons dagelijks bestaan, en toont in plaats daarvan andere manieren van leven, zoals homoseksualiteit en transseksualiteit.

David Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

Het 9 meter hoge polystyreen beeld van Hans-Peter Feldmann voor de Dom van Köln


In meer dan 100 kunstwerken van ongeveer 35 nationale en internationale kunstenaars wordt een beeld geschetst van de enorme rijkheid aan beelden die het onderzoek naar de seksuele identiteit heeft teweeg gebracht. Het boegbeeld van de tentoonstelling is de monumentale 'David' van Hans-Peter Feldmann, een negen meter hoge sculptuur in hardroze en kanariegeel dat op het plein voor het museum zal worden geplaatst. Het beeld staat symbool voor seksuele diversiteit en vrijheid, maar vooral ook voor plezier. Inderdaad, gewoon anders.

Website: Cobra MuseumAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.