Bijgewerkt: 21 september 2023

Hernieuwde zorgen om balansventilatie Bovenkerk

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
04-04-2008

Een uitzending van Zembla over balansventilatie in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst heeft in de Amstelveense politiek opnieuw tot zorgen geleid. In de nieuwbouwwoningen in Bovenkerk-Zuid wordt een soortgelijk balansventilatiesysteem met warmte-terugwinning toegepast.

D66 stelde vorig jaar al vragen aan het college over het systeem omdat het toen al op de hoogte was van de problemen. „Het college heeft ons toen verzekerd dat het ventilatiesysteem niet schadelijk mag zijn voor bewoners. Er wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd door het ministerie. Zodra het rapport uit is zouden alle raadsleden er direct over worden geïnformeerd," aldus Alink.

Bovenkerk zuid Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Nieuwe gebouwen in Bovenkerk-Zuid op 1 december 2007


De uitzending van Zembla zondagavond bewoog GroenLinks tot het stellen van vragen in de commissievergadering van gisterenavond. In de uitzending, die ook tot onrust zorgde onder bewoners, werd aangetoond dat honderden mensen chronisch ziek zijn geworden van hun huis met een energiezuinige balansventilatie. Bewoners van de wijk zeggen in de uitzending dat het voelt „alsof ze in een plastic kooi wonen waar ze door een klein gat moeten ademhalen.

Ze ervaren hun eigen huis letterlijk als 'verstikkend' en zeggen dat ze 'langzaam worden vergiftigd'. Zembla trof in Vathorst gezinnen die last hebben van telkens terugkerende long- en oogontstekingen en astma. Baby's en kinderen zijn voortdurend benauwd en kortademig en hebben soms extra beademing nodig.

Huizen met balansventilatie en een 'warmte-terugwin'-systeem zijn bedoeld om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. De ramen kunnen in veel van die huizen niet open. In plaats daarvan blaast het moderne ventilatiesysteem automatisch verse buitenlucht naar binnen en zuigt het op andere plekken de oude lucht weer af naar buiten. In heel Nederland zijn er ongeveer 400.000 huizen met balansventilatie.

De keus voor dit soort systemen komt voort uit het beleid van de rijksoverheid om steeds energiezuiniger huizen te bouwen. „Het risico op gezondheidsklachten kan daardoor echter groter worden, "zegt GroenLinks.

Lees verder: Gezondheidsrisico’s van ventilatiesystemen in woningen (pdf) Nieuwbouw Forum: Bovenkerk-ZuidAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.