Bijgewerkt: 19 april 2024

Herdenkingsmonument in Amstelveen voor Joodse oorlogsslachtoffers

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
13-11-2019

Amstelveen krijgt een herdenkingsmonument voor alle Joodse oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Het monument komt op een historische plek in het plantsoen van de Prins Bernhardlaan. Op het monument staan de namen van alle ruim 160 Joodse mannen, vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Het monument komt op een goed bereikbare en ruime locatie in de ‘gouden bocht’, op loopafstand van het oorlogsmonument bij de entree van het Broersepark. Aan de ene kant ligt het naast de voormalige woning van burgemeester Haspels die tijdens de oorlog een zeer positieve rol heeft gespeeld tegen de bezetter en de anti-Joodse maatregelen in Amstelveen. Aan de andere kant bevindt zich het gebouw, waar tot de oorlog de kweekschool van het Leger des Heils zat, maar wat tijdens de tweede wereldoorlog in beslag is genomen door de Duitsers.

Foto Amstelveen
(Foto Piet Cohen - 2019)

De maquette van het ontwerp van het Joods herdenkingsmonument van de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen


'Een herdenkingsmonument past in het programma Historisch Besef, waarmee we meer aandacht willen geven aan onze geschiedenis, ook aan de zwarte bladzijden. Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad. Veel betrokken Amstelveners en in het bijzonder Amstelveen Oranje zetten zich ervoor in. Speciale dank aan Hugo van der Kooij en David Serphos voor het vele werk dat zij verrichten' -zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumentenzorg.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Vlnr.: Sandra van Engelen secretaris van de Stichting Amstelveen Oranje en raadslid van CDA-Amstelveen, Hugo van der Kooij lid van de Stichting Amstelveen Oranje, Linda Roos voormalig fractievoorzitter van Burgerbelangen Amstelveen, wethouder Herbert Raat, Hans Bulsing VVD-Amstelveen raadslid, Willemijn Paijmans beleidsadviseur Monumentenzorg en David Serphos oud directeur van de NIHS (Nederlands- Israëlietische Hoofdsynagoge Amsterdam) en lid van de Stichting Amstelveen Oranje bij de 'gouden bocht', waar het monument in het plantsoen van de Prins Bernhardlaan komt


Het monument is ontworpen door de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen (1935). Het is een stalen paneel van 1 meter hoog en 3 meter breed met daarop de namen van alle Amstelveense Joodse slachtoffers ingegraveerd. Ook de leeftijden, uiteenlopend van 6 maanden tot in de 90 jaar oud, staan erbij vermeld. Hier bovenop wordt een gevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dit briefje verwijst naar de briefjes die tijdens de deportatie uit de trein werden gegooid. Bij het monument komt een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor samenkomsten, zoals herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen. De gemeenteraad heeft in juli 2019 unaniem een motie aangenomen, waarin het college gevraagd is om een herdenkingsmonument te realiseren. De planning is om het herdenkingsmonument op 21 april 2020 tijdens Jom Hasjoa (de jaarlijkse herdenking van de Holocaust) te onthullen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.