Bijgewerkt: 26 mei 2024

Helft Nederlanders maakt zorgen over de internetveiligheid

Nieuws -> Internet

Bron: CBS
28-10-2015

De helft van de bevolking maakt zich in 2015 zorgen over de veiligheid op internet en is daarom voorzichtig met bijvoorbeeld het plaatsen van persoonlijke gegevens, of downloaden. 8 procent gaf aan in de afgelopen 12 maanden een, of meerdere veiligheidsincidenten te hebben meegemaakt, zoals virussen, of privacyschendingen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

De helft is bezorgd om internetveiligheid. Iets meer dan de helft van de bevolking is bezorgd om de veiligheid op internet en heeft daarom weleens afgezien van bepaalde online activiteiten. Men is vooral voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites: vier op de tien doen dit soms niet vanwege bezorgdheid over de veiligheid. Daarnaast heeft ruim een kwart weleens bestanden, zoals software, of muziek, niet gedownload. Een op de vijf heeft weleens afgezien van een online aankoop, of van het gebruik van draadloos internet onderweg.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2015)

Door Nederlanders ervaren veiligheidsincidenten in de afgelopen 12 maanden in 2015


Hoewel de helft zich zorgen maakt om de internetveiligheid ondervindt maar een deel daadwerkelijk problemen. 8 procent geeft in 2015 aan, dat zij in de afgelopen 12 maanden een veiligheidsincident op internet hebben meegemaakt. 6 procent heeft last gehad van een virus, waardoor men gegevens kwijtraakte, en van 3 procent is de privacy geschonden door bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke gegevens. Bij sommige online incidenten, zoals fraude met creditcards, of phishing (hengelen naar gevoelige gebruikersinformatie, bijvoorbeeld de inlognaam en wachtwoord), of pharming, kan men financiële schade oplopen. 3 procent van de inwoners geeft aan, dat dit gebeurd is.

Ouderen ondervinden de minste veiligheidsproblemen. Mensen van 75 jaar, of ouder maken zich de minste zorgen over internetveiligheid en ondervonden ook echt minder problemen. Slechts 4 procent heeft een veiligheidsincident meegemaakt, onder de 75 was dit 9 procent. Het feit, dat jongeren vaker internet gebruiken en actiever zijn op internet, verklaart dit verschil. Vooral 25- tot 65-jarigen maken zich vaak zorgen over internetveiligheid, maar zij zijn niet vaker slachtoffer dan jongeren of ouderen tot 75 jaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.