Bijgewerkt: 5 december 2022

Hedendaagse Chinese kunst bij Canvas Art

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com / Canvas Intl Art
03-12-2007

Met de titel China Now Now, met een knipoog naar de tentoonstelling in het Cobra Museum, werd de tentoonstelling van Chinese kunstenaars bij Canvas International Art op zaterdagavond 1 december 2007 geopend.

Martijn Kielstra  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Martijn Kielstra directeur van Canvas International Art verwelkomt de gasten


Met als ondertitel: “Reckoning with a New Generation”, dus “Rekening houden met een Nieuwe Generatie” klopt de tentoonstelling als een huis. Terwijl bij het Cobra Museum nog relatief oude Chinese kunst uit een collectie van het Essl Museum (Wenen) is tentoongesteld, kunnen de bezoekers bij Canvas Art een echt up-to-date collectie bekijken, samengesteld door Martijn Kielstra en Selena Yang.

De groepstentoonstelling introduceert de werken van de jonge Chinese kunstenaars zoals: Li Jikai (1975), Luo Jie (1968), Wu Jianjun (1966) , Jiao Xingtao (1970), Huang Hairong (1974), Li Lihong(1968), Chen Zhiguang & Peng Rong (1963/1968), Jia Qiong (1969).

Cees Hendrikse  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Cees Hendrikse tijdens zijn toespraak. In de achtergrond is het werk van Luo Jie te zien


Waarschijnlijk zeggen de namen de doorsnee bezoekers niets, maar als men de verfrissende hedendaagse Chinese kunst bekijkt, dan begint het een beetje te dagen, wat een gigantische ontwikkeling China nu doormaakt, ook op cultureel gebied.

Selena Yang  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Selena Yang (m) van Oooit ArtXingtao  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het werk van beeldhouwer Jiao XingtaoTerwijl in de Essl collectie nog vaak een terugblik is naar Mao, Lenin en de communistische era, bij de tentoonstelling van Canvas International Art is dit niet meer waar te nemen. De nieuwe generatie Chinese kunstenaars hebben deze tijd niet meegemaakt, dus in hun werk is dit thema niet terug te vinden.


Zhiguang  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een metalen mier van Chen Zhiguang en Peng Rong


De tentoonstelling werd geopend door Cees Hendrikse, verzamelaar en tentoonstellingsmaker van Chinese avantgarde kunst. Zoals Martijn Kielstra in de nieuwe catalogus schrijft: “De tentoonstelling China Now Now laat aspecten zien van de nieuwe ontwikkelingen in de Chinese hedendaagse kunst. Een nieuwe generatie, die ook ‘Ego Generation’ wordt genoemd, kenmerkt zich door het verbreiden van een thematiek van eenzaamheid, verwarring, autisme en egocentrisme”.

Li Jikai  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een schilderij van Li Jikai


De tentoonstelling is geopend vanaf 1 december 2007 t/m 5 januari 2008. Donderdag t/m zaterdag, van 14.00 - 18.00 uur, of op afspraak

Website: Canvas International ArtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.