Bijgewerkt: 26 september 2022

Heartpillows in Ziekenhuis Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
06-12-2010

Medewerkers en vrijwilligers in Ziekenhuis Amstelland zijn vorige week de uitdaging aangegaan om meer dan 100 Heartpillows te maken voor Mammacare patiënten.

Dankzij het voorwerk van enkele vrijwilligers en de financiële bijdrage van Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland zijn er ruim 120 kussens gemaakt. Het eerste kussen werd diezelfde avond nog overhandigd aan een net geopereerde patiënte.

Het 'Heartpillow project' is bedacht door de klinische oncologie verpleegkundige Janet Kramer en coördinator bij de Erlanger Borst Resource Center in de Verenigde Staten en werd door de Deense verpleegkundige Nancy Friis-Jensen naar Europa gebracht. Speciaal voor borstkankerpatiënten ontwierp zij een hartvormig kussentje, dat pijn en zwelling na de operatie helpt verminderen. Het kussentje is zo gemaakt, dat het makkelijk onder de arm gedragen kan worden (aan de geopereerde zijde). Ook tijdens slapen en autorijden biedt het kussentje veel verlichting.

Heartpillow Amstelveen
(Foto ZHA - 2010)

Paola Perin Mammacareverpleegkundige tussen de kussentjes


In de eerste week deelden de Mammacare verpleegkundigen al 15 kussentjes uit aan net geopereerde patiëntes. Niet alleen patiënten maar ook oud patiënten die op het spreekuur kwamen en nog steeds klachten hadden namen het kussentje enthousiast in ontvangst.

De eerste reacties zijn hartverwarmend en overweldigend. Patiënten melden terug dat ze het kussen heel erg waarderen en er veel baat bij hebben. De meeste patiënten ervaren vooral verlichting van druk en de pijn.

Heartpillow Amstelveen
(Foto ZHA - 2010)

Mammacareverpleegkundige Paola Perin demonstreert het kussentje


Mammacare-verpleegkundige Paola Perin, die op aanraden van één van haar patiënten het project startte, is heel blij met het resultaat. “Ongelofelijk dat wij in één avond zoveel kussentjes hebben kunnen maken, en het is heerlijk dat we de patiënten dit kunnen aanbieden in een voor hen moeilijke periode. Het is letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem”.

Heartpillow Amstelveen
(Foto ZHA - 2010)

Groep vrijwilligers die de kussens hebben gemaakt poseren samen op de foto met de ziekenhuismedewerkers

.
Mammacare?

Het Latijnse woord voor borst is mamma. Borstkanker, of mammacarcinoom is een vorm van kanker, die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen: 22 procent van alle kankers bij vrouwen. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer 1 miljoen vrouwen. In Nederland krijgt één op de negen vrouwen borstkanker.

Een mammacare verpleegkundige is een verpleegkundige met een vervolgopleiding, die zowel vrouwelijke als mannelijke patiënten begeleidt, waarbij de diagnose borstkanker is vastgesteld.

Het 'Heartpillow' project?

Heartpillow, of in het Nederlands het Hart Kussen project werd opgezet om de pijn van borstkankerpatiënten te verlichten. Het kussen is ontworpen in een vorm van het hart en wordt onder de arm geplaatst om de pijn te verzachten en van de chirurgische incisie en spanning te verlichten en de zwelling onder de arm verminderen.

Het Hart Kussen Project werd eerst gebruikt in de Verenigde Staten op het Erlanger Breast Resource Center, en werd naar Denemarken gebracht door Nancy Friis-Jensen, een verpleegster in Frederiksberg Ziekenhuis. Kijk ook op de website van Nancy: HeartpillowAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.