Bijgewerkt: 19 mei 2022

Haute couture in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
25-01-2012

Van 9 februari tot en met 18 maart 2012 is in Museum Jan van der Togt werk te aanschouwen van Marte Röling, Ronald Kolk en Margareth Stalman. De tentoonstelling is een wisselwerking tussen haute couture en beeldende kunst, waarbij tegenstellingen als flamboyant en melancholiek, vrolijk en ernstig en barok tegenover ultramodern domineren.

Couturier Ronald Kolk presenteert zijn wintercollectie 2011/2012 ‘Pierrôt’. De collectie is gebaseerd op de Pierrôt schilderijen van zijn vriend George van Herwaarde, en vormt een eerbetoon aan hem en zijn grootvader, circusclown Marinôt. Kolk maakt hierin gebruik van ingetogen kleuren als bescheiden rood, voorzichtig zwart en broze pasteltinten. Hij nodigde Margareth Stalman uit om de bijpassende juwelen te ontwerpen.

Haute couture Amstelveen
(Bron Museum vd Togt - 2012)

Een tekening van Marte Röling met het kledingontwerp van Ronald Kolk en een sieraad van Margareth Stalman


Stalman is ruim dertig jaar actief als edelsmid. Haar juwelen zijn krachtig en karaktervol; ze gaan in feite ‘over de mode heen’. De laatste jaren richt Stalman zich vooral op emailleren, het aanbrengen van een kleurige, transparante glaslaag op edelmetaal.

Marte Röling maakte zes portretten van Stalman, gekleed in de couture van Kolk en afgemaakt met haar eigen juwelen. De pentekeningen zijn uitvergroot tot levensgroot formaat. De tentoonstelling wordt geopend – in aanwezigheid van de exposanten – op donderdag 9 februari 2012om 19.30 uur door Michou Basu, mode-journalist van De Telegraaf. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur.

Haute couture?

Haute couture (Frans voor 'hoog naaien', spreek uit: [ootkoe` tuur], verwijst naar het creëren van exclusieve op maat gemaakte kleding. Haute couture kleding wordt op bestelling gemaakt voor een specifieke klant en het is meestal van hoge kwaliteit, dure stof en genaaid met extreme aandacht voor detail en afgewerkt door de meest ervaren en capabele naaisters, vaak met behulp van tijdrovende, met de hand uitgevoerde technieken . Tegenover staat prêt-à-porter, of confectiekledingAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.