Bijgewerkt: 20 april 2024

Handhavers van Amstelveen worden met bodycams uitgerust

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
13-12-2016

Handhavers van de gemeente Amstelveen starten binnenkort een proef met het dragen van bodycams. Het gaat in eerste instantie om fiscalisten, dit zijn medewerkers die parkeerboetes uitdelen, en jeugd-BOA’s. Een bodycam is een camera geplaatst op de persoon welke ad-hoc aangezet kan worden om beelden op te nemen. De medewerker meldt altijd dat hij of zij de bodycam aanzet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving


Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving: 'De belangrijkste reden om hiermee te starten is de bescherming van onze werknemers. Zowel de bescherming tegen treitervloggers, als mensen die zich onbeschoft gedragen. We hebben al gezien, dat filmpjes van onze mensen op sites als Dumpert.nl verschijnen. Door onze medewerkers uit te rusten met de techniek van deze tijd, creëren we een eerlijk speelveld.' De Ondernemingsraad van de gemeente heeft ingestemd met de proef. Daarnaast is er een protocol opgesteld met betrekking tot de beelden. Hierin staat onder andere dat de beelden maximaal tien dagen worden opgeslagen, waar een uitleesverzoek moet worden ingediend en hoe de privacy van de beelden is geborgd. De gemeente Amsterdam heeft reeds getest met bodycams bij handhavers van het Taxiteam. Uit de evaluatiemomenten is onder andere gebleken, dat de bodycam de-escalerend werkt.



Een bodycam, ook bekend als body worn video (BWV), is een camera die vooral wordt gebruikt door politieambtenaren en andere wetshandhavers om de interacties met het publiek te registeren, of om bewijsmateriaal over criminaliteit op te nemen. Bodycams worden meestal op de borst, schouder, of helm gedragen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.