Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Haagse kunstenaars exposeren in Museum Jan van der Togt Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt/Amstelveenweb
01-03-2017

Van 1 maart tot en met 9 april 2017 toont Museum Jan van der Togt in Amstelveen de werken van Jan Snoeck en Oskar Lens, met de titel 'Twee Haagse kunstenaars'. Beeldhouwer Jan Snoeck volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs. Aanvankelijk werkte Jan Snoeck (1927) met de materialen steen, hout en brons. Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikt vrolijke, primaire kleuren en meestal zijn mensen zijn onderwerp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaar Jan Snoeck (1927) en kunstschilder Oskar Lens (1930) ontmoeten met elkaar in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt alle aanwezigen in Amstelveen


Het meeste monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden. Op deze tentoonstelling zijn werken te zien, welke Snoeck de afgelopen 10 jaar heeft gemaakt. Recent maakte Snoeck collages die doen denken aan maskers. Zelf benoemt hij ze als 'maskers en dromen'. 'Wanneer ik in Frankrijk in de Provence ben, wandel ik veel en vind ik de meest wonderlijke dingen. Zo zijn mijn maskers ontstaan. Naast deze maskers exposeert Snoeck grote monumentale beelden, welke doen denken aan Egyptisch blauwe sculpturen en een serie glassculpturen, welke hij in het Italiaanse Murano heeft gemaakt. Onder andere maakte hij de bedden voor het MCH Westeinde in Den Haag. Het meestal monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden. Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Frans Hals Museum in Haarlem en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jan van der Steenhoven, voorzitter van de Stichting Museum Jan van der Togt aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het was weer erg druk in het Museum Jan van der Togt


Kunstschilder Oskar Lens (1930) is van geboorte Hilversummer en groeide op in het Gooi. Na zijn opleiding aan het ‘Nieuwe Lyceum’ voltooide hij zijn rechtenstudie in Utrecht. Daarna was hij werkzaam als jurist op het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag. Reeds in die tijd dacht hij erover te gaan schilderen, eerst als hobby, dan serieus als beroep. Op aanraden van schilders als Jaap Nanninga, Theo Bitter en enige anderen bezocht Lens (1930) in de avonduren de Vrije Academie. Op zijn 33ste besloot hij zijn baan op te zeggen om zich geheel te wijden aan de schilderkunst. Aanvankelijk schilderde hij abstract met inkt en ook lak op papier en weinig kleur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jaap Harten (1930) uit Den Haag is een Nederlandse dichter en schrijver van romans en verhalen. Hij feliciteert Oskar Lens, zijn jeugdvriend en levenspartner met zijn tentoonstelling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De deelnemers van de Haagse reünie applaudisseren na de toespraak


Hoewel critici goed op dit werk reageerden ontstond de behoefte meer figuratief te gaan schilderen en ook meer kleurrijk. Als onderwerp koos hij mensen, meestal vrouwen in bijzondere situaties, zoals bij modeshows, in musea of in de keuken. Weinig schilders zullen zich aan de felheid van kleur wagen, waarvoor Lens bij zijn schilderijen van meet af aan een voorliefde toont. Daarbij gaat het hem niet om het uitwerken van hetgeen hij waarneemt, maar om het schilderkunstige plezier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De officiële opening werd door de heer Dirk den Hertog verricht, oud-advocaat en vriend van beide kunstenaars


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De typische blauwe beelden van Jan Snoeck in de zaal


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Maskers en dromen van Jan Snoeck


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Oskar Lens: 'Diamonds are the girl's best friends' 1970 - olieverf op doek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Veel schilderijen van Oskar Lens zijn tentoongesteld in het museum


De tentoonstelling werd op woensdagmiddag 1 maart 2017 in aanwezigheid van de kunstenaars onder grote belangstelling geopend door Dirk den Hertog eigenaar van Galerie Mia Joosten in Amsterdam. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, 1182 Amstelveen. Van 1 maart tot en met 9 april 2017 Jan Snoeck en Oskar Lens ‘Twee Haagse kunstenaars’. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag: 11.00 – 17.00 uur. Bij de tentoonstelling verschijnt van beide kunstenaars afzonderlijk een boek, uitgegeven door Waanders Uitgevers Zwolle.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.