Bijgewerkt: 18 augustus 2022

Gruppo Sportivo, 35 jaar Nederpop

Nieuws -> P60

Bron: P60
22-11-2011

De beroeps-Hagenezen van Gruppo Sportivo zijn alweer 35 jaar samen. Hans Vandenburg en kornuiten zijn na al die jaren nog steeds niet stuk te krijgen. De enige echte Nederlandse new wave band, met dat onnavolgbare gevoel voor humor, komt op 2 december 2011 in P60 Amstelveners van alle leeftijden verblijden met hun aanstekelijke pop.

Frontman Vandenburg bewandelde de afgelopen drie en een halve decennia vele verschillende paden. Hij presenteerde tv-programma’s, produceerde platen voor anderen en bracht twee soloplaten uit. Desondanks keerde hij telkens weer terug op het oude nest. Gelukkig maar, want Gruppo heeft nog steeds hetzelfde plezier en dezelfde pakkende songs als in de jaren zeventig.

Sportivo Amstelveen
(Foto Rob Verhorst - 2008)

Gruppo Sportivo is een popband uit Den Haag. De band is opgericht in 1976


De bezetting is ook vrijwel ongewijzigd gebleven, afgezien van het tragische overlijden van bassist Dicky Schulte Nordholt in 2006. Met Max Mollinger (drums), Eric Wehrmeijer (bas), Peter Calicher (keys) en natuurlijk Gruppettes Josée van Iersel en Meike Touw (zang) is de groep nog altijd op volle oorlogssterkte.

De muziek van de Gruppo’s is te omschrijven als een opeenstapeling van hitgevoelige eigenaardigheden, tongue in cheeck met een ongeremde joie de vivre. Zowel op muzikaal als op tekstueel vlak zijn invloeden van Elvis Costello, Talking Heads (zoals onlangs te zien was bij DWDD Recordings), Simple Minds en andere new wave corryfeëen duidelijk te herkennen.

In maart kwam alweer hun vijftiende studioalbum uit, getiteld The Secret Of Succes. Een nieuwe mijlpaal voor een band die beschouwd mag worden als een van de hoekstenen van de Nederpop. De nieuwe akoestische nummers, speciaal geschreven voor de theatertour, zijn een welkome aanvulling op het repertoire en maken een Gruppo-gig sterker als ooit.

Tel daarbij op, de immer charmante Gruppettes, het uiteenlopende publiek en het charismatische frontmanschap van Vandenburg en je hebt een avond vol tijdloze popmuziek van eigen bodem. 

Gruppo is vermaak voor jong en oud. De groep heeft zijn glans nog lang niet verloren en spreekt nog altijd een breed en divers publiek aan. Aan het laatste bezoek aan P60 koestert Vandenburg mooie herinneringen:

“Het beste concert hebben we in P60 gegeven. (...) Het was echt helemaal uitzinnig. Dat waren wij niet, leek het”. Kaarten zijn te koop via de P60 website (www.p60.nl), alle Primera winkels en Ben’s Corner.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.