Bijgewerkt: 2 december 2021

Groep 8 scholieren bezochten de raadzaal van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
23-05-2013

Om kinderen te betrekken bij de gemeente en de werking van de gemeenteraad, nodigde de Amstelveense gemeenteraad leerlingen en hun leerkrachten uit voor een bezoek. Leerlingen van de basisschool De Pionier in Middenhoven brachten op donderdagochtend 23 mei 2013 een bezoek aan het raadhuis, waar de medewerkers van de griffie hen ontving in de raadzaal.

ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Mevrouw Birgit Kersten, medewerkster raadscommunicatie als gastvrouw, begeleidt de ochtend in de raadzaal


Daar waren ook de raadsleden Peter Bot (BBA), Albert Maarse (GroenLinks), Dolf Veenboer (PvdA) en Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen aanwezig. Later in mei en juni is er nog een dag gepland voor de leerlingen van andere basisscholen, zoals de Piet Hein, Palet Noord en De Cirkel.

Eerst werd door raadsleden Peter Bot en Albert Maarse een presentatie gehouden over alle aspecten van het gemeenteraadslid zijn, maar ook onder andere over wie de burgemeester van een gemeente kan worden. De leerlingen vonden het verhaal erg interessant en ze mochten ook zelf hun vragen stellen.

ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Albert Maarse, raadslid van GroenLinks-Amstelveen begint de presentatie


ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Peter Bot, raadslid van Burgerbelangen Amstelveen vertelt over de samenstelling en de taak van de gemeenteraad


ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De scholieren vinden de presentatie erg interessant


Voordat dit kon, moesten eerst alle microfoons uitgeprobeerd worden door er in te blazen. Deze actie veroorzaakte een geluidstornado in de raadzaal en burgemeester Van Zanen merkte op, dat deze methode straks ook wordt gebruikt tijdens een raadsvergadering als de raadsleden dreigen in slaap te vallen.

Door de raadsleden was een quiz opgesteld en deze werd uitgevoerd door de leerlingen. In Amstelveen heette de quiz 'Raad Ren je Rot'. De oorspronkelijke naam van het spel was 'Ren je Rot'. Het was de Nederlandse versie van de Amerikaanse televisiequizshow Runaround, waarin kinderen van verschillende scholen met elkaar de competitie aangingen. Het werd van 5 oktober 1973 tot 1 juni 1983 uitgezonden door de TROS en gepresenteerd door Martin Brozius (1941-2009).

ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Spannende momenten tijdens de quiz


ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, beantwoordt de vragen van de scholieren


ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De juffen volgen de leuke reacties van de kinderen


De heer Brozius was wel veel magerder dan burgemeester Van Zanen, zo zei hij zelf bij aanvang van de quiz. Echter de burgemeester bleek een echte quizmaster en loodste de kinderen met grote snelheid door de vragen. Helaas kunnen wij de vragen en de antwoorden van de quiz niet verraden, want binnen een paar weken komen nog veel meer leerlingen van verschillende scholen langs en krijgen straks dezelfde vragen.

ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De scholieren kunnen allerlei vragen stellen aan de raadsleden en de burgemeester en dat komt niet elke dag voor


ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De dames volgen de quiz op de achtergrond


ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Van Zanen tussen de scholieren


Daarnaast was er een opstelwedstrijd. Alle kinderen tot en met 12 jaar die in Amstelveen wonen, mochten al hun ideeën opschrijven over, wat zij in Amstelveen zouden veranderen, als zij de baas zouden zijn. Er is een flink aantal opstellen binnengekomen met originele wensen, bijvoorbeeld langere weekeinden voor alle kinderen, het beschilderen van de onderkant van de grijze saaie bruggen, of het afschaffen van belastingen. Deze opstellen staan op de Facebook-pagina van de gemeenteraad (www.facebook.com/gemeenteraadamstelveen).

Wie de meeste 'likes' krijgt, mag een dag op stap met de burgemeester! Het was de eerste keer, dat de gemeenteraad leerlingen van basisscholen uitnodigde. Meestal zijn het leerlingen van de middelbare scholen die een raadsdebat naspelen onder begeleiding van raadsleden.

ren je rot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Aan het einde van de quiz, mogen de scholieren van groep 8 van de basisschool 'De Pionier' met burgemeester Jan van Zanen op de groepsfoto


De basisschool leerlingen waren echt geïnteresseerd in de informatie die ze van de raadsleden kregen over de werking van de gemeenteraad. Eerlijk gezegd stelden ze eigenlijk veel betere vragen dan die de scholieren van de Amstelveense middelbare scholen bij eerdere bezoeken stelden.

De raadzaal wordt misschien de kweekvijver voor toekomstige Amstelveense politici en dat is geen grap, want je moet er vroeg mee beginnen, anders weet je later niet, hoe je eigen stad wordt bestuurd. Het was een interessante en heel informatieve ochtend voor iedereen in de raadzaal van Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS