Bijgewerkt: 3 oktober 2023

GroenLinks steunt college kritisch

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
24-02-2007

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Oppositieleider GroenLinks steunt de internationale plannen die het college heeft rond rijksweg A9 op kritische wijze. Fractievoorzitter Sander Mager zegt in een exclusief onderhoud met deze krant dat „de ondertunneling van de A9 grote kansen voor Amstelveen kan bieden, maar dat daarvoor een duurzame innovatieve blik nodig is, in plaats van een tunnelvisie.

" Mager reageert op het interview met CDA-wethouder Jan-Willem Groot, vorige week in deze krant, die de collegeambitie uitsprak voor een internationale ontwikkeling op het 'dak' van de overkapte A9. „De plannen kunnen rekenen op kritische steun, maar het zou het college sieren als ze kiest voor écht innovatieve oplossingen voor wonen, werken en mobiliteit."
Sander Mager Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Fractievoorzitter GroenLinks-Amstelveen, Sander Mager


GL pleit voor 'Centraal Station'

In de ogen van Sander Mager, fractievoorzitter van GroenLinks (GL), moet voor de toekomstige ontwikkeling van rijksweg A9 direct worden ingezet op nieuwe kansen voor hoogwaardig openbaar vervoer (ov). Mager pleit daarbij voor een 'Amstelveen-Centraal'. „Een snelle oost-west openbaar vervoersverbinding in de vorm van bijvoorbeeld een lightrail, zal de bereikbaarheid van Amstelveen én de regio enorm verbeteren.

Amstelveen kan dan een OV-knooppunt worden waar lightrail, Noord-Zuidlijn, stads- en streekbussen en 'Park & Ride'-voorzieningen samenkomen. Eigenlijk een Amstelveen Centraal Station,' zegt Mager. Voor een duurzame oplossing van de mobiliteitsproblemen rond Amstelveen (de grootste gemeente van Nederland zonder NS-station) is het volgens Mager vooral nodig dat meer mensen voor andere vormen van mobiliteit kiezen. Mager pleit niet voor niks voor een gelijktijdige aanleg van hoogwaardig openbaar vervoer op het tracé van de A9. De overkapping van de A9 biedt volgens hem uitgelezen kansen om de verbinding Schiphol- Amsterdam- Almere-Lelystad via Amstelveen te laten lopen.

„In de plannen van het college wordt nu slechts gesproken over meer asfalt. We gaan van 2 x 3 rijbanen nu, naar 2 x 4 rijbanen onder de grond en 2 x 2 rijbanen boven de grond. In totaal dus 2 x 6 rijbanen, een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie. En meer auto's betekent nog steeds meer luchtverontreiniging, " verklaart Mager zijn visie. „Een tunnelvisie die slechts gestoeld is op meer asfalt, grote parkeerkathedralen en meer traditionele bedrijvigheid kan niet op enthousiasme van GroenLinks rekenen," stelt Mager in reactie op de ambities van wethouder Groot.

Mager zelf gelooft heilig in duurzame ontwikkeling van het lokale A9-gebied. Naast zijn raadslidmaatschap is hij als programmamanager werkzaam bij een innovatieprogramma voor duurzaam ondernemerschap. „Je moetje goed realiseren dat economische ontwikkeling noodzakelijk is om te kunnen investeren in bijvoorbeeld milieu en landschap, maar tegelijkertijd moetje realiseren dat het milieu ook randvoorwaardelijk is voor economische ontwikkeling.

Duurzame oplossingen liggen daarom in het slim verbinden van functies. Daar liggen ook voor Amstelveen de echte kansen," aldus Mager. Volgens de gedreven fractievoorzitter zijn er inmiddels in Nederland en Europa aansprekende voorbeelden van slimme functiecombinaties, die het Amstelveense gemeentebestuur kunnen inspireren tot innovatieve ontwikkeling op en rond de A9. „Ik hoop van harte dat Amstelveen het lef heeft om duurzame kwaliteit leidend te laten zijn bij de ontwikkeling van het A9 gebied.

Dus niet de makkelijke eenzijdige keuze voor meer internationale kantoorpanden, die alleen maar meer mobiliteit aantrekken, maar een ontwikkeling waarin wonen, werken en mobiliteit hand in hand gaan. Juist het slim verbinden van functies geeft internationale allure." Mager realiseert zich dat GroenLinks als oppositiepartij geen eerste viool kan spelen.

„Natuurlijk is dat jammer, maar ook vanuit de oppositie denken we graag mee. En we zullen zeer kritisch blijven of de kansen om daadwerkelijk te komen tot een verbetering van luchtkwaliteit, schone mobiliteit en innovatieve stedelijke en economische ontwikkeling wel met beide handen aangegrepen worden."


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.