Bijgewerkt: 17 april 2021

Griepvaccinatie van 2010 begint

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
09-10-2010

Vanaf half oktober 2010 start de jaarlijkse griepvaccinatie. In oktober en november krijgen ongeveer 5 miljoen mensen met een verhoogd risico een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik.

De jaarlijkse griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Mensen die een griepprik halen, hebben minder kans om griep te krijgen. Mochten ze de ziekte toch krijgen, dan verloopt die vaak veel minder ernstig.

Influenza Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2010)

Influenza virus onder de microscoop


De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen. Omdat elk jaar andere griepvirussen de ronde doen, verandert de griepprik ieder jaar. Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die komende winter het meest zullen voorkomen.

Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld. De prik die dit jaar wordt gegeven, biedt ook bescherming tegen het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt en tegen twee andere griepvirussen. De jaarlijkse griepprik bevat alleen gedode virusdeeltjes. Het is dan ook niet mogelijk om griep te krijgen van de griepprik.

Waarom de griepprik?

Voor de meeste mensen is griep ‘slechts’ een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Maar griep is niet altijd zo onschuldig als het soms lijkt. Jaarlijks overlijden 100 tot 2000 mensen aan griep, vooral ouderen. Mensen van 60 jaar en ouder hebben een verminderde afweer en de gevolgen van griep kunnen dan ernstiger zijn.

Dat geldt ook voor mensen met een verminderde afweer door ziekte of medicijnen en mensen met hart- en vaatziekten, long- en nierziekten en diabetes. De ziekte kan verergeren door de griep en daardoor tot ziekenhuisopname leiden. Zwangerschap is voor vrouwen met een chronische ziekte een extra reden om de griepprik te halen.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door griep- of influenzavirussen en komt in de winter voor. Kenmerkend voor griep is meestal koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Volledig herstel van griep duurt één tot drie weken. Omdat elk jaar andere griepvirussen circuleren, wisselt het aantal mensen dat de griep krijgt. Gemiddeld krijgen jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen mensen griep. Meer informatie over de griepprik is te vinden op de website www.rivm.nl/griepprik .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.