Bijgewerkt: 20 juli 2024

Google introduceert Chrome Besturingssysteem

Nieuws -> Technologie

Bron: Google.Inc./ Wikipedia
08-07-2009

Google-blog kondigt een natuurlijke uitbreiding van de Chrome-project aan: een nieuw besturingssysteem voor netbooks.

“Google Chrome OS is een open source, lichtgewicht besturingssysteem en zal in eerste instantie worden gericht op netbooks. Later dit jaar zal de open-source-code en netbooks met Google Chrome OS in de tweede helft van 2010 beschikbaar zijn voor de consumenten.

Besturingssysteem Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Diagram van de werking van een typisch besturingssysteem tijdens het computergebruik


Google Chrome OS draait op zowel x86 en ARM chips en werkt met meerdere OEM's om een aantal netbooks op de markt brengen volgend jaar. De softwarearchitectuur is eenvoudig - Google Chrome draait binnen een nieuw venstersysteem op top van een Linux-kernel."

Google Chrome is ontworpen voor mensen, die op het web leven - ze zoeken naar informatie, controleren hun e-mail, zoeken naar het nieuws, winkelen, of gewoon in contact blijven met vrienden. Echter, de besturingssystemen die achter de browsers draaien zijn ontworpen in een tijd, waar er geen web was. Daarom kondigt Google een nieuw project aan; de uitbreiding van Google Chrome - het Google Chrome Besturingssysteem.

Besturingssysteem?

Een besturingssysteem (Operating System vaak afgekort tot OS) is een interface tussen de hardware en de gebruiker. Een OS is verantwoordelijk voor het beheer en de coördinatie van de activiteiten en de verdeling van de middelen van de computer.

Het besturingssysteem fungeert als gastheer voor computerapplicaties, die op de machine draaien. Als een gastheer, -een van de doelstellingen van een besturingssysteem-, behandelt de instructies van de hardware. Er zijn ontelbare besturingssystemen ontworpen sinds 1981, toen door de Engelse Acorn (MOS) computers het Acorn's Machine Operating System beschikbaar gestelde voor de BBC computers. Dat volgde in rap tempo onder andere de Amiga, Apollo, Apple, Atari, Be, Digital/Tandem, Fujitsu, HP, Honeywell, Intel, IBM, ICL, Lynux, Microsoft, Novell, Univac.

Netbook?

Een netbook is een laptop computer, ontworpen voor draadloze communicatie en de toegang tot het internet. Voornamelijk ontworpen voor web surfen en e-mailen.

Netbooks zijn sterk afhankelijk van het internet van web gebaseerde applicaties en zijn in toenemende mate gericht op cloud computing, die een minder krachtige client-computer nodig hebben

Cloud computing?

Cloud computing is in de computerwetenschap een systeemarchitectuurmodel voor computergebruik gebaseerd op het internet. Cloud (wolk) is daarbij een metafoor voor het internet zoals het dikwijls voorgesteld wordt in presentaties. Gebruikers hoeven niet te beschikken over de kennis en ervaring, of controle over de technologische infrastructuur want van de "wolk" krijgen ze volledige ondersteuning.

Website: Google ChromeAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.