Bijgewerkt: 27 februari 2024

Google buigt voor Alan Turing

Nieuws -> Technologie

Bron: Google / Wikipedia / Amstelveenweb
23-06-2012

Boven de zoekmachine van Google staat vandaag een soort digitale liniaal en op Google Blogspot wordt vermeld, dat 23 juni de 100ste verjaardag is van Alan Turing.

turing Amstelveen
(Bron Google - 2012)

Screenshot van de Turing machine op de zoekpagina van Google


'Het verleden is een vreemd land, ze doen dingen anders daar.' Het is een gezegde, dat vooral in de wereld van de technologie waar kan zijn. Maar terwijl innovaties vragen ons richten op de toekomst, zijn er momenten waarop het belangrijk is om terug te kijken. Vandaag is de dag van de 100ste verjaardag van Alan Turing en zijn geboortedag is zo'n moment.

Alan Mathison Turing, (1912-1954) was een Engels wiskundige, logicus, cryptanalyst en computer wetenschapper. Hij was zeer invloedrijk in de ontwikkeling van de informatica, het verstrekken van een formalisering van de begrippen 'algoritme' en 'berekening' met de Turing machine, die een belangrijke rol had in het ontstaan van de moderne computer. Turing wordt algemeen beschouwd als de vader van de informatica en kunstmatige intelligentie.

Turing's leven was er een van verbazingwekkende en verwoestende hoogte- en dieptepunten. Terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog door codebreaking duizenden mensenlevens redde, werd zijn eigen leven verwoest toen hij werd veroordeeld voor homoseksualiteit.

turing Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Het 1,5 ton wegend standbeeld van Alan Turing, gemaakt door Stephen Kettle in opdracht van de Amerikaanse miljardair Sidney Frank. Het standbeeld is opgetrokken uit ongeveer een half miljoen stukjes leisteen uit Wales. Het beeld staat in Bletchley Park in Buckinghamshire, Engeland in het National Codes Centre en de National Museum of Computing


Turing's homoseksualiteit resulteerde in een strafrechtelijke vervolging in 1952, toen homoseksuele handelingen nog steeds illegaal waren in het Verenigd Koninkrijk. Hij aanvaardde de behandeling met vrouwelijke hormonen (chemische castratie) als alternatief voor de gevangenis.

Hij stierf in 1954, iets meer dan twee weken voor zijn 42e verjaardag, aan een cyanide vergiftiging. Een gerechtelijk onderzoek stelde vast dat het zelfmoord was. Zijn moeder en enkele anderen geloofden echter dat zijn dood een ongeluk was. Op 10 september 2009, na een internetcampagne, heeft de Britse premier Gordon Brown een officiële publieke verontschuldiging uitgesproken namens de Britse regering, voor de manier waarop Turing na de oorlog werd behandeld.

Turing's inzicht heeft de basis gelegd van het computertijdperk. Het is niet overdreven om te zeggen, dat hij een van de grondleggers is van elk computer- en internetbedrijf. Een Turing machine is een apparaat, dat de symbolen op een strook tape manipuleert volgens een tabel met regels. Ondanks zijn eenvoud kan de Turing machine worden aangepast om de logica van computeralgoritme te simuleren en het is bijzonder nuttig in het uitleggen van de functies van een CPU (central processor unit) in een computer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.