Bijgewerkt: 18 april 2024

Goede Vrijdag is een christelijke feestdag

Nieuws -> Kerk

Bron: Vatican/Wikipedia/Amstelveenweb
15-04-2022

Goede Vrijdag is een christelijke feestdag ter herdenking van de kruisiging van Jezus en zijn dood op Golgotha. Golgotha (Koinē Grieks: Γολγοθᾶ, traditioneel geïnterpreteerd als een afspiegeling van het Syrisch: ܓܓܘܠܬܐ gāgūlṯā, als het ware Hebreeuws gulgōleṯ 'schedel' (גולגולת); Arabisch: جلجثة), was volgens de gecanoniseerde evangeliën een plaats onmiddellijk buiten de muren van Jeruzalem, waar Jezus werd gekruisigd. Het wordt gevierd tijdens de Goede Week als onderdeel van het paastriduüm. Het is ook bekend als Heilige Vrijdag, Grote Vrijdag, Grote en Heilige Vrijdag (ook Heilige en Grote Vrijdag), en Zwarte Vrijdag.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

'De graflegging van Christus' (La Deposizione di Cristo) geschilderd door Caravaggio (1602). Michelangelo Merisi (Michele Angelo Merigi of Amerighi) da Caravaggio (1571 - 1610), was een Italiaanse kunstschilder die gedurende het grootste deel van zijn artistieke leven in Rome actief was


Leden van vele christelijke denominaties, waaronder de katholieke, oosters-orthodoxe, lutherse, anglicaanse, methodistische, oosters-orthodoxe, verenigde protestantse en sommige gereformeerde tradities (waaronder bepaalde Continentaal Gereformeerde, presbyteriaanse en congregationalistische kerken), nemen Goede Vrijdag in acht met vasten en kerkdiensten. In veel katholieke, lutherse, anglicaanse en methodistische kerken wordt de dienst van de grote lijdensweg van drie uur gehouden van 12 uur 's middags tot 3 uur 's middags, de tijdsduur die de Bijbel vastlegt als duisternis die het land bedekte tot Jezus' offerdood aan het kruis. Communicanten van de Moravische Kerk hebben een Goede Vrijdag-traditie van het schoonmaken van grafstenen op Moravische begraafplaatsen.

De datum van Goede Vrijdag varieert van jaar tot jaar in zowel de Gregoriaanse als de Juliaanse kalender. Het oosterse en het westerse christendom verschillen van mening over de berekening van de datum van Pasen en dus ook van Goede Vrijdag. Goede Vrijdag is wereldwijd een algemeen ingestelde wettelijke feestdag, ook in de meeste westerse landen en 12 Amerikaanse staten. Sommige overwegend christelijke landen, zoals Duitsland, hebben wetten die bepaalde handelingen verbieden, zoals dansen en paardenrennen, ter herinnering aan het sombere karakter van Goede Vrijdag.



Op vrijdagmiddag 15 april 2022 vanaf 17 uur zal paus Franciscus in de Vaticaan in Rome de Viering van de Passie van de Heer uitvoeren in de St. Peter’s Basiliek. De Heilige Vader zal voorgaan in de Liturgie van het Woord, de Aanbidding van het Heilig Kruis en de Heilige Communie.

De patriarchen, kardinalen, aartsbisschoppen en bisschoppen, zonder ringen, dragen op hun eigen gewaad de rochet, de mozzetta en de biretta; om 16.00 uur begeven zij zich, indien zij dat wensen, naar de kapel van de Kruisiging van het Heilig Sacrament voor een korte aanbidding; vervolgens nemen zij om 16.30 uur de plaats in die hun is toegewezen bij het Altaar der Biecht. De Prelaten en Kapelaans van Zijne Heiligheid, de Abten en alle anderen die, overeenkomstig het Motu Proprio 'Pontificalis Domus', de Pauselijke Kapel vormen, worden verzocht om, na de Kennisgeving ontvangen te hebben, om 16.30 uur bij het altaar van de Confessio aanwezig te zijn, in koorgewaad.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.