Bijgewerkt: 16 april 2021

Goed gebruik van mechanisch afzuigsysteem en balansventilatie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
11-02-2011

Veel huizen hebben een mechanisch afzuigsysteem of balansventilatie. Het doel van deze ventilatiesystemen is dat de ‘vieze’ lucht binnen de woning wordt afgevoerd en in geval van balansventilatie, dat verse lucht van buiten mechanisch wordt toegevoerd. Omdat het mechanisch is, lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Dit is echter meestal niet het geval.

Ventilator Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Met een elektrische ventilator in de badkamer wordt de vocht afgezogen


Mechanische afzuiging

Een mechanisch afzuigsysteem voert alleen vieze lucht af. De douche, keuken en het toilet zijn plaatsen waar geurtjes en vocht goed moeten worden afgevoerd. In deze ruimtes zit vaak mechanische afzuiging. In veel gevallen is er een schakelaar aanwezig met drie standen. Als u de mechanische afzuiging goed wilt gebruiken, lees dan ook de handleiding. Voor de toevoer van verse lucht moet u altijd roosters of raampjes openzetten.

Balansventilatie

Net als bij mechanische afzuiging wordt er lucht afgezogen in douche, toilet en keuken. Bij balansventilatie wordt er ook verse lucht toegevoerd, meestal in de woonkamer en slaapkamers.

Bij balansventilatie wordt vaak gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Dat werkt als volgt: de warme afvoerlucht wordt in een groot apparaat langs de verse buitenlucht gevoerd. De lucht mengt zich niet, maar de warmte van de binnenlucht wordt afgegeven aan de verse lucht van buiten.

Warmteterugwinning kan ’s winters heel prettig zijn omdat er dan verwarmde verse lucht in huis wordt toegevoerd. In de zomer is hier meestal geen behoefte aan. Het is mogelijk de verse lucht niet te laten voorverwarmen. De buitenlucht wordt dan deels om het systeem heen geleid via een bypass. Vraag aan de installateur of dit ook geldt voor uw installatie en hoe deze kan worden ingeschakeld.

Als u het balansventilatiesysteem goed wilt gebruiken, lees dan de handleiding. Over het algemeen beschikt een balansventilatiesysteem over dezelfde standenschakelaar als de mechanische afzuiging. Deze standen moeten ook op dezelfde manier worden gebruikt.

Gebruikstips

Gebruik de drie standen schakelaar op de volgende manier:

Stand 1: Als u niet thuis bent.

Stand 2: Als u wel thuis bent, gebruik deze stand ook ’s nachts.

Stand 3: Bij douchen, koken etc.

Let bij het schoonmaken van de ventielen op dat deze in dezelfde stand worden teruggezet. Controleer elke maand de filters en maak deze schoon zoals is voorgeschreven, vervang ze minimaal 1x per jaar (de eerste jaren van nieuwbouw vaker).

Laat jaarlijks naast de CV ook de mechanische afzuiging of warmteterugwinning unit controleren en zo nodig schoonmaken.

Neem bij klachten over bedompte lucht, schimmelvorming of geluidsoverlast van uw ventilatiesysteem zo snel mogelijk contact op met de installateur van het systeem of verhuurder van uw woning. Voor extra ventilatie kunt u uw ramen altijd open zetten.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid . U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres [email protected] of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.