Bijgewerkt: 17 juni 2024

Go café voor kwekers op 12 mei 2015 in Aalsmeer

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Greenport Aalsmeer
23-04-2015

Wat zijn de gevolgen voor een perkgoedkweker als de consument viooltjes gaat eten? Mag een kweker naast geraniums ook basilicum kweken? Sinds de moestuinactie van Albert Hein zijn tomatenplantjes populairder dan fuchsia’s en kun je de Spaanse peper als echt plantje in je vensterbank zetten. Naast bloemen en planten, zie je op de bloemenveiling ook steeds meer kruiden, groenten- en fruitplanten langs de klok gaan. Maar realiseert de kweker zich dat deze ‘eetbare’ planten onder een andere wetgeving vallen? De verschillen tussen sier- en voedselgewassen nemen af, maar de controles en eisen nemen toe. Met het risico dat – bij onzorgvuldig werken – de kweker een verkoopverbod krijgt, of zelfs tijdelijk zijn bedrijf moet sluiten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een paprika plantje van AH's moestuinactie


De consument ziet in een supermarkt niet het verschil tussen de plantjes puntpaprika bij de groenteafdeling en de siervariant in de plantenhoek. Maar de eisen voor beide plantjes zijn verschillend! Voor het eetbare plantje moet je kunnen traceren welke kweker de plant geleverd heeft en van welke batich deze komt.  Ook zijn de regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen strenger en wordt er ook gecheckt op pathogenen als E-coli. Voor de siervariant gelden deze aanvullende eisen niet.

Het GO café op 12 mei staat volledig in het teken van het voorkómen en de gevolgen van schadelijke insecten of bacteriën op je bedrijf, wat je moet je doen bij calamiteiten en hoe je met adequate communicatie de schade zoveel mogelijk kan beperken. Alfred Klaver van Naktuinbouw geeft een interactieve workshop over het voorkomen van een besmetting op het bedrijf. Peter Verbaas van het GroentenFruit Huis gaat in op het beheersen van calamiteiten in de voedingstuinbouw. Frank Vergeer van Inconnect sluit de avond af met een inspirerende workshop over de juiste communicatieaanpak bij een besmetting of verontreiniging op het bedrijf. Na de workshops sluiten we af met een maaltijd en netwerkborrel.

Adres: Wellantcollege , Linnaeuslaan 2, 1431 JV Aalsmeer. Aanvang: 16:30 uur

Afsluiting: 19:30 uur. Toegang:  Gratis (wel aanmelden svp). Aanmelden: Mail vóór 7 mei naar b.nienhuis@wellant.nl Kijk ook op: www.greenportaalsmeer.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.