Bijgewerkt: 18 mei 2022

Glasexpositie van Frans Molenaar in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
04-03-2009

“Haute verrerie” van 26 maart t/m 3 mei 2009

Frans Molenaar (1940) behoeft als mode-ontwerper geen introductie. Naast haute couture en functionele kleding voor man en vrouw maakt hij ook “haute verrerie”, zoals de titel luidt van een boek dat aan zijn glaskunst is gewijd.

Molenaar Amstelveen
(Foto: Gerry Hurkmans - 2009)

Frans Molenaar, portret met glaswerk


Naast mode die naar eigen zeggen zijn ‘hoofdmoot’blijft, beoefent Molenaar al veertien jaar lang deze kunstvorm, waarin hij zijn creativiteit de vrije teugel geeft. De nieuwste collectie die in Museum Jan van der Togt wordt tentoongesteld is tot stand gekomen bij Van Tetterode in Amsterdam.

Frans Molenaar:”Hier werk ik samen met Richard Price, zelf een bekend glaskunstenaar. Een ideale samenwerking, we begrijpen elkaar. Ik maak een ruwe schets waarin de vorm is aangegeven. Tijdens het hele werkproces blijf ik erbij, zodat ik in het laatste stadium nog veranderingen kan aanbrengen.”

Voor Frans Molenaar heeft mode niets met glas te maken. Hij beoefent beide disciplines met dezelfde creatieve inzet. Zowel in textiel als in glas kan hij zich volledig uitleven. Zijn nieuwste collectie onderscheidt zich van zijn vroegere werk door een monumentale basisvorm waarin uitsluitend zwart-wit contrasten zijn toegepast. Met deze vormgeving heeft Molenaar weer een nieuwe stap in zijn ontwikkeling als glaskunstenaar gezet.

Gelijktijdig zijn er in het museum exposities van Milou Hermus (schilderijen), Gerry Hurkmans ( fotografie) en Michael De Meulemeester ( schilderijen).

Milou Hermus “Les Belles Hollandaises”

26 maart t/m 3 mei 2009

Milou Hermus schilderde in 2008, in een tijdspanne van één jaar, vijftien portretten van hedendaagse Hollandse vrouwen; levensgroot en levensecht. Vijftien vrouwen, waaronder modellen en vriendinnen die de kunstenares goed kende vanaf de late jaren '60 en vroege jaren '70. Deze portretten worden 'ingeleid' door tekeningen die Milou maakte toen deze vrouwen jong waren. Voor onze ogen ontrolt zich dus een tijdbeeld dat meer dan dertig jaar omvat.

Hermus Amstelveen
( Museum vd Togt - 2009)

Schilderij van Milou Hermus


Milou Hermus ontpopt zich na haar studie aan de Academie St. Joost tot een tekenaar pur sang dat moeiteloos de door haar gewenste werkelijkheid naar haar tekenhand en haar verbeelding weet om te zetten. Milou ontwikkelt in toenemende mate een eigen, opvallend gedurfde stijl. Ze is er in Amsterdam en Nederland beroemd mee geworden.

Het zijn portretten zonder afleidende achtergronden; alleen het portret, sec. Het zijn allemaal vrouwen die het leven hebben meegemaakt en die getekend en sterk zijn geworden door wat ze hebben ervaren. Ieder op haar eigen manier vertellen ze een verhaal van groot en klein geluk, van groot en klein leed. De geportretteerde jonge vrouwen in deze reeks, zoals de zwangere die nieuw leven in zich draagt, stralen je zelfbewust en tegelijk onschuldig tegemoet: daar is nog de verwachting, het mogelijke, ongekende geluk. Het zijn de dochters van vrienden en vriendinnen die ze heeft getekend toen zij kind waren.

En zo rijgen de vrouwenlevens zich in deze portrettenreeks aan elkaar: jong, bruisend, levenslustig verhouden zij zich tot oudere, rijpe vrouwen. Er tussen ligt een leven van liefde, passie en kunst, gevat in de driehoek, gevormd door de interpretator ervan, Milou Hermus.

Vijftien geschilderde portretten van hedendaagse Hollandse vrouwen; levensgroot en levensecht: Les Belles Hollandaises. Het is de intimiteit die deze serie vrouwenportretten zo uniek en bijzonder maakt. Naast 'Les Belles Hollandaises' zullen er ook werken uit haar abstracte periode (1985-2005) te zien zijn.De tentoonstelling zal op zondag 29 maart om 14.00 uur worden geopend door Anton Beeke.

Gerry Hurkmans - fotografie

26 maart tot 3 mei 2009

Gerry Hurkmans (1951) is sinds 1990 als fotograaf gevestigd in Amsterdam. Zijn werk bestaat voornamelijk uit landschappen, portretten en stillevens.

Hurkmans Amstelveen
(Foto: Gerry Hurkmans - 2009)

Landschapfoto van Gerry Hurkmans


Hij legt onder andere al 14 jaar de ontstaansgeschiedenis van vinexlokatie Leidsche Rijn te Utrecht vast. Naast (stedelijke) landschappen maakt hij veel portretten. Zo heeft Hurkmans meerdere portretserie’s van bekende Nederlanders, vaak in hun eigen omgeving, voor een aantal bladen gemaakt.

‘Het is vaak wachten op die ene dag waarop het licht goed is en dan vroeg op en zoeken naar een veelzeggende plek. Dat zijn momenten van bijzondere concentratie. Zo heb ik eens mijn auto tegen de vangrail gezet omdat er een prachtige sfeer was vlak na een stortbui. Dat licht is er dan maar enkele seconden en verandert de kijk op die werkelijkheid.

Wat ik mooi vind aan deze landschappen is dat ze bijna tijdloos zijn. Hier en daar is enige invloed van de mens te zien, maar steeds met het gevoel van harmonie'.

Michael de Meulemeester (1978)

Michael de Meulemeester is een jonge Nederlandse schilder die is goed ontvangen door de Europese kunstgemeenschap. Michael's werken zijn regelmatig tentoongesteld in vooraanstaande galeries in heel Europa, waaronder Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, en anderen. Michael's academische referenties omvatten twee jaar officieel studie aan de kunstacademie in Den Bosch, de International Art Design Academy in Eindhoven, en de Academy of Modern Art,’s-Hertogenbosch.

de meulenmeester  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2009)

Michael De Meulemeester in zijn atelier


Michael geeft de voorkeur aan om te schilderen met olieverf en geïnspireerd op een lange traditie van de "oude wereld" Nederlands vakmanschap. Zijn abstracte schilderijen zijn blijde opstellingen van heldere kleuren en engelen, hart, ogen, veren, dieren, insecten zoals hommels en andere speelse beelden uit zijn artistieke visie. De meeste van zijn schilderijen vertellen een verhaal van een persoonlijke ervaring.

Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50. 1182 JE Amstelveen tel. (020) 641 57 54Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.