Bijgewerkt: 3 december 2023

Gezondheidscentrum Waterlinie is geopend in Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Ziekenhuis Amstelland / Amstelveenweb
28-09-2011

Uithoorn - Op dinsdag 27 september 2011 werd het Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn officieel geopend door burgemeester D. H. (Dagmar) Oudshoorn (PvdA) van Uithoorn, tijdens een evenement voor genodigden.

In het gebouw, dat de eigendom is van Ziekenhuis Amstelland, zijn veel huisartsen en verschillende zorginstellingen gehuisvest en biedt een goede basis voor samenwerking tussen de eerste- en tweedelijns zorgverleners.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Bronwater uit de Waterlinie


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jazz zangeres Katelijne van Otterloo op het podium


Onder andere Amstelring Dietetiek, Thuiszorg, Beter Horen, Brijder Verslavingszorg, Diëtistenpraktijk Lonneke de Bruijne, GGD Amsterdam voor de jeugd, Mantelzorgsteunpunt, Mediq Apotheek Waterlinie en Verloskundigenpraktijk Uithoorn hebben hier praktijkruimtes gekregen.

De muzikale begeleiding was in de handen van jazz zangeres Katelijne van Otterloo met haar band en hun mini-concert werd goed ontvangen door de genodigden in de grote feesttent voor het gebouw. Tijdens de feestelijke opening vertelde Jacques Moors, de voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland in zijn toespraak over de moeizame jaren, tot het Gezondheidscentrum Waterlinie hier eindelijk stond.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Dagmar Oudshoorn (l) burgemeester van Uithoorn in gesprek met oud-burgemeester Berry Groen


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jacques Moors, de voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland tijdens zijn toespraak


Verkorte versie van de toespraak van Jacques Moors, de voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland:

'Het moet zo ongeveer in 2002 geweest zijn dat het plan ontstond om een buitenpolikliniek te starten op de grens van Uithoorn en Aalsmeer. Waarom werd dat idee geopperd?

Bij mijn aantreden in Amstelveen, in september 1999, deed zich al snel de vraag voor langs welke lijnen het toenmalige Ziekenhuis Amstelveen zich zou dienen te ontwikkelen. Dat de oriëntatie op de regio daarbij leidend zou zijn, was een voor de hand liggende keuze. Maar hoe daaraan invulling te geven? Twee aspecten kwamen daarbij naar voren:  1. het ontbreken van een vorm van spoedeisende hulpverlening

  2. de wens de regionale bevolking beter van dienst te kunnen zijn.


Dat voor het ziekenhuis de relatie met de huisartsen van cruciaal belang was, werd als gegeven beschouwd en stond (en staat) geen enkel moment ter discussie. Maar hoe vertaal je de genoemde gedachten in beleid? Om te beginnen werd contact gezocht met de gemeentebesturen van Uithoorn en Aalsmeer. De voorkeur ging uit naar het ontwikkelen van een voorziening voor poliklinische zorgverlening die zowel voor Uithoorn als Aalsmeer makkelijk bereikbaar zou zijn.

Tijdens het gesprek in Uithoorn, aanvankelijk met B en W maar al snel met de heer Rolf Esveld (destijds directeur Ruimte en Welzijn), werden drie mogelijk terreinen om een centrum te starten in overweging genomen. Voor Ziekenhuis Amstelveen (toen nog) kwam in feite slechts een van de opties in aanmerking omdat nadrukkelijk gekozen was voor het bereiken van zowel Uithoorn als Aalsmeer. Het voormalige Telstar terrein, tussen N201 en Vuurlijn en gelegen naast het IBM terrein, werd uiteindelijk als locatie voor het toekomstige gezondheidscentrum gekozen.

Mede door de positieve betrokkenheid van wethouder Verbruggen werden de eerste plannen gemaakt. Van de heren Esveld en Verbruggen kwamen twee suggesties: neem contact op met de huisartsen van Uithoorn want die zijn al langer op zoek naar geschikte ruimte om hun praktijken in te vestigen en neem ook contact op met de RK Stichting Ziekenhuis Amstelland, een stichting die het erfgoed beheerde van het ooit beoogde, maar nooit gerealiseerde plan om een ziekenhuis in Uithoorn te stichten…….'

….'Maar goed, de aanhouder wint en januari 2009 was het dan zover: de vergunning werd verleend! Medio 2009 kon de eerste paal worden geslagen en na de zomer startte de bouw. En nu, 27 september 2011, de officiële opening nadat vanaf mei de eerste nieuwe bewoners het pand al hebben betrokken. En ook de andere trajecten zijn uiteindelijk succesvol afgerond.

….'Dit gezondheidscentrum de Waterlinie past uitstekend in die gedachte. En juist het gegeven dat meerdere voorzieningen onder een dak beschikbaar staan, komt tegemoet aan het op bereikbare afstand aanwezig zijn van aanbod van zorg voor de inwoners van Uithoorn en in zekere mate voor Aalsmeer. Met een goede achterwacht functie vanuit het ziekenhuis.'

….'Destijds heeft wethouder Verbruggen gesteld dat met het verrijzen van het gezondheidszorgcentrum een landmark voor de gemeente Uithoorn gecreëerd diende te worden. Ik ben trots op het tot stand komen van dit centrum en ben blij dat we ondanks tegenslagen vol gehouden hebben. Architect Hans van Twillert en zijn team, maar zeker ook de bouwers, hebben een prachtig gebouw neergezet.

Ik dank dan ook de pioniers van het eerste uur en allen die onderweg hun steentje hebben bijgedragen om hier vandaag deze officiële opening te kunnen vieren. Dat zijn er velen en allen mogen zich mede-eigenaar van dit succes noemen. Wij kennen onze verantwoordelijkheid en zullen een succes maken van de Waterlinie met name voor de inwoners van Uithoorn maar ook die van Aalsmeer en verder voor iedereen die zich hier zal vervoegen. Het heeft de nodige inspanningen gekost maar nu hebben we dan ook wat!

Een speciale dankbetuiging doe ik uitgaan naar de bestuurders van de RK Stichting Ziekenhuis Amstelland te Uithoorn. Door hun bijdrage is het mogelijk een deel van de infrastructuur in het centrum in te richten. Wij zijn dan ook verheugd een aandenken te mogen plaatsen bij de apparatuur die dankzij de schenking kon worden verworven.

Met gepaste trots sluit ik mijn woordje hiermee af. Uithoorn, gefeliciteerd met dit prachtige centrum de Waterlinie.'Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De genodigde gasten volgen de toespraken


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Leden van de Stichting R.K. Ziekenhuis Amstelland onthullen het gedenkbord met de tekst: 'De diagnostische apparatuur van deze afdeling is geschonken door de Stichting R. K. Ziekenhuis Amstelland te Uithoorn'


Na de toespraak van de voorzitter, kwam huisarts en voormalig tophockeyer Tom van ’t Hek op het podium en deed zijn verhaal dat een beetje op de presentaties van zijn jongere broer, cabaretier Youp van ’t Hek leek. Na een stroom van allerlei ingewikkelde verhalen en grappen van de heer van ’t Hek, mocht mevrouw Dagmar Oudshoorn, burgemeester van Uithoorn het podium betreden en in haar toespraak zei ze onder andere, hoe belangrijk het nieuwe gezondheidscentrum voor de bewoners van haar gemeente is, maar ook voor de inwoners van Aalsmeer.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Maarten Levenbach (PvdA) en burgemeester Dagmar Oudshoorn van Uithoorn tussen het publiek


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Presentator Tom van 't Hek op het podium


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Oudhoorn spreekt de mensen toe


Na de officiële zaken, kwam een spectaculaire en mooie acrobatische act in de lucht van Juliette. Zij hing in een ring met lange doeken, dat werd opgehangen in een kraan en op het ritme van de sfeervolle muziek voerde ze een zeer ingewikkelde luchtdans uit op ongeveer 15 meter hoogte.

Na haar stijlvolle act daalde Juliette naar beneden, waar ze de burgemeester een gigantische sleutel van het gezondheidscentrum overhandigde. Het publiek vond het prachtig en na deze adembenemende luchtshow was het mogelijk om het gezondheidscentrum te bezichtigen en napraten onder genot van een hapje en drankje.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De sleutel hangt al in de kraan


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Juliette, de luchtacrobaat voert haar prachtige show op


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De burgemeester ontvangt de sleutel van het gezondheidscentrum van luchtartieste Juliette


Open dag

Het Gezondheidscentrum is al sinds juni 2011 operationeel en in september zullen de laatste ruimtes in gebruik worden genomen. Zaterdag 1 oktober 2011 tussen 10.00 en 14.00 uur gaan alle deuren in het Gezondheidscentrum open voor het publiek. Iedereen die even een kijkje wil nemen is van harte welkom! Alle dienstverleners zijn die dag aanwezig en hebben informatie en een aardigheidje voor de bezoekers klaarliggen.

waterlinie Amstelveen
(Bron ZHA - 2011)

De flyer van de open dag van het Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn


De huisartsenpraktijken zijn open en te bezichtigen, de poliklinieken van Ziekenhuis Amstelland zijn bemand door assistentes en specialisten. En de vrijwilligers van Ziekenhuis Amstelland schenken een kopje koffie of thee.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het gebouw van het Gezondheidscentrum Waterlinie vanuit een andere hoek gefotografeerd


De radiologie-afdeling van Ziekenhuis Amstelland en het laboratorium van MDC Amstelland kunt u bezoeken en vanzelfsprekend zijn alle dienstverleners op de begane grond bereid iedereen te ontvangen. Voor de kinderen wordt bij de fysiotherapeute van alles georganiseerd en natuurlijk is er ook gedacht aan een glaasje limonade. Op het terrein kan vrij geparkeerd worden. Adres: Provincialeweg 30, 1421 LC Uithoorn

Waterlinie?

Een waterlinie is een serie van defensieve werken die (deels) gedekt zijn door geïnundeerde gebieden. In Nederland bleek het onder water laten lopen van gebieden een goede manier om de vijand tegen te houden. Hiertoe werden zelfs speciale waterstaattechnische werken gemaakt (bijvoorbeeld speciale inundatiesluizen).

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De grote historische waarde leidde tot aanmelding voor de Werelderfgoedlijst (1995) en de lijst van Rijksmonumenten alsmede tot de status van Nationaal Landschap (2005).

De Nieuwe Hollandse Waterlinie diende ter vervanging van de uit eind 17e eeuw daterende (Oude) Hollandse Waterlinie en draagt vanaf 1871 deze nieuwe naam. Een belangrijk verschil tussen de oude en de nieuwe linie is, dat de stad Utrecht nu binnen de linie viel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.