Bijgewerkt: 17 mei 2021

Gezondheidscentrum Marne wordt gebouwd

Nieuws -> Gezondheid

Bron: NatuurlijkAnders / Gemeente Amstelveen
21-01-2013

De koopovereenkomst tussen gezondheidscentrum Marne en de gemeente Amstelveen voor het gebouw aan de Marne 130-131 is op 7 januari 2013 getekend. Na enkele jaren van grondige oriëntatie op het gebied van huisvesting, organisatieontwikkeling en samenwerking wordt in 2013 een plan werkelijkheid: Gezondheidscentrum Marne opent haar deuren.

De planning is, dat bewoners van de wijken Groenelaan en Waardhuizen en aangrenzende gebieden van de wijken Keizer Karelpark-Oost en Middenhoven in september 2013 in de voormalige Prins Willem Alexander school aan de Marne terecht kunnen. De locatie dient eerst verbouwd te worden, voordat de zorgverleners hun intrek kunnen nemen. De getekende koopovereenkomst maakt de start van de verbouwing mogelijk.

Voordelen

Het Gezondheidscentrum Marne is een samenwerkingsverband van zorgverleners. Huisartsen werken hierin samen met andere zorgverleners. Bij moeilijke vragen kan één van de andere artsen en/of zorgverleners advies geven. Door samen te werken wordt verwacht een betere en efficiëntere zorg te verlenen.

En het zorgaanbod wordt afgestemd op de mensen die in het gebied wonen. Het grote voordeel van het gezondheidscentrum voor cliënten is: één plek voor alle eerstelijnszorg. De samenwerking van de verschillende disciplines en de korte lijnen maakt, dat de afstemming van de zorg wordt geoptimaliseerd. Zorgverleners vinden elkaar en benutten elkaars kwaliteiten.


Grotere kaart weergeven De locatie van het Gezondheidscentrum Marne in de voormalige Prins Willem Alexander school aan de Marne 130-131

Bijzondere locatie

Het Gezondheidscentrum Marne wordt ondergebracht in de voormalige Prins Willem Alexander school aan de Marne 130-131. Het voormalige schoolgebouw wordt verbouwd en er komt een infrastructuur, zoals een parkeerterrein. Het gevestigde kinderdagverblijf zal blijven. De bij de school horende gymzaal is afgebroken.

Het gebouw is betrekkelijk jong en goed onderhouden. De school bestaat voor het grootste deel uit klaslokalen die worden omgebouwd in spreek- en wachtkamers. Bij de verbouwing blijven de kunststofgevels met isolatieglas grotendeels intact. Het dak wordt beter geïsoleerd en er komt een warmtepomp systeem, wat de energieprestatie van het gebouw verbeterd.

Een nieuw entree wordt gerealiseerd met een mooie trap die iedereen die goed ter been is, uitnodigt om deze te nemen in plaats van de lift. Door de vergrote lichtkoepels komt het licht via een vide tot op de begane grond.

Namens het College zegt wethouder Ruimtelijke Ordening John Levie (BBA): “De vestiging van een gezondheidscentrum op deze locatie is een wens van het hele college. We geven een bestaand gebouw een nieuwe maatschappelijke functie en behouden het groen erom heen.

In het centrum komen verschillende zorgverleners, zodat medische zorg voor bewoners makkelijk te vinden en dichtbij huis is. De gemeente heeft toegezegd aan de zuidzijde van het gebouw een toegangsweg aan te leggen, zodat het centrum ook goed bereikbaar is voor bewoners van Waardhuizen-Middenhoven.” 

Er waren eerder plannen om een nieuw gezondheidscentrum te bouwen op het grasveld aan Maritsa. Dat stuitte echter op bezwaren van bewoners. Toen het schoolgebouw aan de Marne leeg kwam te staan, is onderzocht of deze locatie geschikt was voor een gezondheidscentrum.

Dat bleek zo te zijn en daarmee kon het groen bij Maritsa behouden blijven. Recent heeft de gemeente speeltoestellen op het grasveld geplaatst. Als de inrichting na de winter wordt voltooid, zal de officiële opening van de speelplaats plaatsvinden.

Infrastructuur

Buiten worden circa 40 parkeerplaatsen aangelegd tussen de 40 jaar oude bomen van het parkje. Er komt een aparte toegangsweg om de woonwijk niet met extra verkeer te belasten. De nieuwe toegangsweg sluit aan op de weg Turfschip. Ter hoogte van Logger.

Het Gezondheidscentrum Marne wordt gevormd door: Huisartspraktijken J.A. Boodt, Honselaar-De Groot, Reynders & Tjin a Ton, Alpenstein en Woerdeman. Fysiotherapiepraktijk Dekker en PACA, verenigd in Fysio Marne en Apotheek Amelink.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.