Bijgewerkt: 14 april 2024

Gevolgen Microsoft Windows update op de Nederlandse markt

Nieuws -> Internet

Bron: Rijksoverheid
09-09-2011

Microsoft heeft op 6 september 2011 een Windows update uitgebracht, dat de DigiNotar certificaten blokkeert op Windows systemen. In Nederland dient vooralsnog deze update handmatig doorgezet te worden. Op dinsdag 13 september 2011 wordt in Nederland dezelfde update automatisch doorgezet. 

Op verzoek van de Nederlandse overheid voert Microsoft de geautomatiseerde update een week na 6 september uit, omdat na uitvoering van deze update, DigiNotar certificaten niet meer als betrouwbaar worden beschouwd. Dit geeft organisaties de tijd over te stappen op andere certificaten en daarmee storingen in de communicatie tussen computers te voorkomen.

verbinding Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

'Deze verbinding is niet beveiligd'


Voor thuisgebruikers

Voor thuisgebruikers op een gemiddeld Windows systeem zijn de risico's op verstoringen beperkt. Wel krijgt u een waarschuwing (onveilige site) als u een website bezoekt die nog gebruik maakt van DigiNotar certificaten. Het is aan te raden geen persoonsgegevens uit te wisselen op websites, waar u een waarschuwing hebt gekregen.

De update van microsoft beschermt u tegen mogelijk misbruik met malafide certificaten. Volgende week zal de update automatisch worden doorgevoerd. U kunt er als thuisgebruiker voor kiezen de update nu al met de hand uit te voeren. Meer informatie vindt u in de factsheet van Govcert over DigiNotar certificaten.

Voor bedrijven

Bedrijven die digitaal met andere partijen communiceren, raden wij aan deze update pas toe te passen, nadat zij hebben zeker gesteld dat geen gebruik gemaakt wordt van authentieke DigiNotar certificaten.

Lees voor meer informatie op de mogelijke impact voor machine-to-machine (M2M) communicatie en de stappen die u kunt doorlopen om de impact op die communicatie te beperken de factsheet van Govcert over machine-to-machine (M2M) communicatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.