Bijgewerkt: 6 juni 2023

Gestolen laptop opgespoord via internet

Nieuws -> Politie

Bron: Politie regio Flevoland/ Groningen
28-12-2010

Almere- Dinsdagochtend 28 december 2010 zijn twee Almeerse mannen (23 en 27 jaar) tot hun grote verbazing door Almeerse agenten gearresteerd, nadat een gestolen computer in hun huis de dieven had gefilmd en de locatie waar de computer zich bevond had vrijgegeven.

De twee mannen zijn aangehouden en zitten vast. De computer is in beslag genomen. De zaak wordt door de recherche van politie Gelderland afgehandeld. In Gelderland was onlangs bij een inbraak in een bedrijf een kostbare computer gestolen. Een particulier bedrijf, die de computers in onderhoud had, bleek speciale Track & Trace software geïnstalleerd te hebben die na de diefstal werd geactiveerd.

Nietsvermoedend zaten de twee mannen achter de computer in een woning in Almere-Buiten, terwijl ze door de geactiveerde webcam breeduit werden gefilmd. Het Track&Trace systeem legde ook de internetverbinding bloot waardoor de recherche Gelderland de woning in Almere kon achterhalen. Op verzoek van de Gelderlandse collega’s werd dinsdagochtend de woning binnengevallen en de twee mannen en de computer aangetroffen.

Project 'LoJack' for laptop

Gratis beveiliging van laptops Groningse studenten

De Regiopolitie Groningen is samen met de gemeente Groningen en het Openbaar Ministerie Groningen een project gestart om het aantal inbraken in studentenwoningen en het aantal diefstallen van laptops terug te dringen. Bij de start van het project, begin maart, zijn enkele honderden gratis licenties om software te activeren op een laptop, weggegeven aan Groningse studenten.

Makkelijker op te sporen

De speciale software vergemakkelijkt het opsporen van laptops, stelers en helers. Een groot bijkomend voordeel van dit project is, dat een potentiële inbreker nu niet meer weet welke laptop wel en welke niet beveiligd is. Met andere woorden: het is voor de steler en de heler onduidelijk, of zij wel, of niet gemakkelijk zijn op te sporen via de gestolen laptop. De laptop wordt daarmee een minder aantrekkelijke buit.

Laptop Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het is zeer vervelend, als je laptop wordt gestolen, want je hebt geen idee, waar het apparaat zich bevindt


De werking van de software

Wanneer een laptop met deze service beveiligd is, neemt de op de laptop geïnstalleerde software discreet en veilig contact op met de centrale van LoJack. De locatie van de gestolen laptop wordt op deze manier gerapporteerd en doorgegeven aan Regiopolitie Groningen. Regiopolitie Groningen spant zich vervolgens in om de laptop, de steler en de heler op te sporen. Na een opsporingsonderzoek wordt de zaak overgedragen aan het Veiligheidshuis (mits er sprake is van een verdachte) waarna het Openbaar Ministerie tot vervolging over kan gaan.

Studentenwoningen inbraakgevoelig

Uit Groningse politiegegevens blijkt, dat de meeste woninginbraken worden gepleegd in studentenwoningen en dat de buit vaak bestaat uit een laptop. Aan de beveiliging van woonhuizen en studentenhuizen wordt al langere tijd aandacht besteed.

Met dit project wordt ook aandacht geschonken aan het onderliggende probleem van de inbraak; de zo gewilde en kostbare laptop. Niet alleen materieel een dure aangelegenheid, ook de informatie die op je laptop staat, gaat bij diefstal verloren. Voor jou als student een meer dan vervelende ervaring.

Kijk ook op Absolute Software, waar: Computrace LoJack for Laptops. De prijs per jaar van de Standard Edition is € 39.95 incl. btw.

Werking

De technologie achter Absolute Software producten is de Computrace Agent, een kleine software-client die is ingebed in de BIOS firmware van de meeste computers. U kunt het ook gemakkelijk zelf installeren.

De software in uw computer onderhoudt dagelijks contact met het Absolute Monitoring Center. Als uw computer gestolen wordt, gaat Computrace Agent de contact verhogen naar 15 minuten per uur.

Door de toegenomen contactgegevens wordt het bedrijf in staat gesteld om specifieke details te verkrijgen, zoals de fysieke locatie van uw computer (IP adres), elke activiteit die heeft plaatsgevonden na de diefstal en andere belangrijke gegevens, die het bedrijf helpt om de dief te vangen en met het behulp van de lokale politie uw laptop terug te krijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.