Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Gesprekgroepen over Crohn en Colitis Ulcerosa in het ziekenhuis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
20-01-2014

Op dinsdag 18 februari 2014 start in Ziekenhuis Amstelland de eerste gespreksgroep voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en hun naasten. De bijeenkomst is een initiatief van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN). In andere ziekenhuizen zijn de bijeenkomsten al een groot succes gebleken.

Tijdens de bijeenkomst worden ervaringen over de ziekte van Crohn, of colitis ulcerosa met elkaar gedeeld. Patiënten/naasten kunnen eigen ervaringen vertellen en/of luisteren naar de verhalen van anderen. De bijeenkomst is geheel afgestemd op behoeften van deelnemers. Er zullen kaderleden van de CCUVN aanwezig zijn om het gesprek te leiden, en bij sommige gesprekken ook een medisch deskundige.

Crohn Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Deze endoscopische beeld van de ontsteking van de dikke darm door de ziekte van Crohn tonen duidelijk het verlies van de slijmvlies structuur, brosheid en ontstekingsvocht. Endoscopie is een onderzoek van het inwendige van de mens, om te kijken wat er aan de hand is, een biopsie te nemen, of een operatie uit te voeren. Dit gebeurt met een instrument, de endoscoop


Aanmelden

Mensen die willen deelnemen aan de gespreksgroep, worden verzocht gebruik te maken van het digitale aanmeldformulier via het volgende webadres, of telefonisch tussen 10.00 en 14.30 uur bij het servicebureau via 0348 – 420780. Aanmelden kan tot twee weken voor de gespreksgroep start. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden, met uitzondering van reis- en parkeerkosten.

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

De ziekte van Crohn, of enteritis regionalis, genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill Crohn (1884 - 1983), is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, vaak vooral van de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar hij kan op iedere plaats van het darmkanaal voorkomen. Samen met colitis ulcerosa is het de belangrijkste chronische ontstekingsziekte van de darm.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn beide chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal. Zij worden ook wel chronische inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten genoemd. In het Engels wordt de term IBD (Inflammatory bowel disease) gebruikt. De term IBD moet niet verward worden met de afkorting IBS (Irritable Bowel Syndrome), de zogenaamde 'spastische darm' of 'prikkelbare darm,' waarbij geen ontsteking aanwezig is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.