Bijgewerkt: 26 februari 2024

Geslaagde lancering radarsatelliet TanDEM-X

Nieuws -> Technologie

Bron: DLR
03-07-2010

De tweede Aarde observatie satelliet van Duitsland, de Tandem-X (X-TerraSAR Digital Elevatie Measurement), werd met succes gelanceerd op 21 juni 2010 van de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Bovenop een Russische Dnepr raket, werd de satelliet, met een gewicht van meer dan 1,3 ton en vijf meter in lengte, gelanceerd en begon zijn reis om de Aarde.

madagascar Amstelveen
(Foto DLR - 2010)

Madagascar gezien vanuit de ruimte. Zelfs de ups en downs van de golven in de Indische Oceaan - lichtgeel gekleurd op de afbeelding - zijn in kaart gebracht door TanDEM-X, als hij met een snelheid van zeven kilometer per seconde vliegt

Binnen drie jaar zullen de twee satellieten meerdere malen de hele Aarde oppervlakte met grote nauwkeurigheid scannen. Om dit te bereiken, zullen Tandem-X en TerraSAR-X een paar honderd meter naast elkaar vliegen en dit zal de eerste configureerbare Synthetic Aperture Radar (SAR) interferometer in de ruimte vormen.

Het Duitse Aerospace Center (DLR) beheert TanDEM-X via de grond en is verantwoordelijk voor de missie en voor het genereren en het gebruik van de wetenschappelijke gegevens. TanDEM-X wordt beschouwd als een belangrijke taak voor Duitsland, omdat het, het land zal voorzien van unieke homogene 3D digitale elevatie modellen van de Aarde, die gebruikt kunnen worden in een enorm scala van toepassingen.

moskou Amstelveen
(Foto DLR - 2010)

Moskou vanaf 500 kilometer hoogte. In het midden van het beeld is Moskou Sheremetyevo Airport, ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum. In het noorden van Moskou, zijn er grote waterreservoirs, zoals de Pirogovskoye Reservoir en de Uchinskoye Reservoir

Dit omvat geo-wetenschappelijke disciplines, zoals hydrologie, geologie en oceanografie, waar nauwkeurige en up-to-date informatie over de eigenschappen van het aardoppervlak wordt vereist. Bovendien kunnen de digitaal hoogtemodel modellen helpen bij de exploitatie van natuurlijke middelen en om hulp te bieden bij planning tijdens natuurrampen vanuit het veiligheidsoogpunt.

Het 3D digital elevatie model kan ook gebruikt worden voor programma's zoals het ZKI (Centrum voor satelliet-Assisted Crisis Informatie op DLR), GMES en GEOSS (Global Earth Observation systeem). Meer informatie op:  http://www.dlr.de/en/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.