Bijgewerkt: 21 juni 2024

Gepensioneerde NASA-satelliet valt terug op de Aarde

Nieuws -> Technologie

Bron: NASA
07-01-2023

Begin januari 2023 zal NASA's gepensioneerde Earth Radiation Budget Satellite (ERBS) naar verwachting de atmosfeer van de Aarde weer binnenkomen na bijna vier decennia in de ruimte te zijn geweest. Gedurende 21 van die jaren heeft de ERBS actief onderzocht hoe de aarde energie van de zon absorbeerde en uitstraalde, en metingen verricht van stratosferisch ozon, waterdamp, stikstofdioxide en aërosols – meldt NASA.

Vanaf donderdag 5 januari voorspelde het ministerie van US Defensie dat de satelliet van 5.400 pond (2.449 kg) op zondag 8 januari 2023 om ongeveer 18.40 uur EST in de atmosfeer zal terugkeren, met een onzekerheid van +/- 17 uur. NASA en het ministerie van Defensie zullen de terugkeer blijven volgen en de voorspellingen bijwerken. 

Foto Amstelveen
(Foto NASA - 2023)

NASA's gepensioneerde Earth Radiation Budget Satellite

NASA verwacht dat het grootste deel van de satelliet zal verbranden tijdens zijn reis door de atmosfeer, maar verwacht wordt dat sommige onderdelen de terugkeer zullen overleven. Het risico dat iemand op aarde iets overkomt is zeer klein - ongeveer 1 op 9.400.  Het ERBS-ruimtevaartuig, dat op 5 oktober 1984 door het ruimteveer Challenger werd gelanceerd, maakte deel uit van NASA's drie-satellietmissie Earth Radiation Budget Experiment (ERBE). Het vervoerde drie instrumenten, twee om het stralingsenergiebudget van de aarde te meten en één om stratosferische bestanddelen, waaronder ozon, te meten. 


Update 9 januari 2023: NASA's gepensioneerde Earth Radiation Budget Satellite (ERBS) is op zondag 8 januari om 23.04 uur EST opnieuw de atmosfeer van de aarde binnengekomen, na bijna vier decennia in de ruimte te zijn geweest. Gedurende 21 jaar in een baan om de aarde heeft de ERBS actief onderzocht hoe de aarde energie van de zon absorbeerde en uitstraalde, en metingen verricht van stratosferisch ozon, waterdamp, stikstofdioxide en aërosols. 

Het ministerie van US Defensie heeft bevestigd dat de satelliet van 5.400 pond boven de Beringzee de atmosfeer is binnengedrongen. NASA verwachtte dat het grootste deel van de satelliet zou verbranden tijdens zijn reis door de atmosfeer, maar dat sommige onderdelen de terugkeer zouden overleven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.