Bijgewerkt: 24 februari 2024

Geothermische bloemenkwekers?

Nieuws -> Regio

Bron: CDA / Amstelveenweb.com
31-01-2010


Op vrijdagmiddag 29 januari 2010 organiseerde de CDA-Statenfractie Noord-Holland, het CDA-Amstelveen, het CDA-Aalsmeer, het CDA-Haarlemmermeer en het CDA-Uithoorn een bijeenkomst voor een duurzame en succesvolle tuinbouw in het Congrescentrum Amstelveen.

Het CDA wil een regionaal warmtenet in de Noorder Legmeerpolder aanleggen. Dit warmtenet moet gevoed worden door aardwarmte. Hierdoor heeft de tuinder geen gas meer nodig en is men niet afhankelijk van de gasprijzen.

Wethouder economische zaken van de gemeente Jan-Willem Groot, lijsttrekker van de afdeling Amstelveen, Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken en voorzitter van de Greenport Aalsmeer en de CDA-lijsttrekkers van de afdelingen Aalsmeer, Haarlemmermeer en Uithoorn hebben een discussie geleid, om de tuinders te overtuigen, om in plaats van gas, de aardwarmte te gebruiken in hun kassen.

CDA warmte Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken en voorzitter van de Greenport Aalsmeer tijdens zijn toespraak


Casper Stevens, lid Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer van de Provincie Noord-Holland verwelkomde de aanwezigen en introduceerde de eerste spreker, gedeputeerde Jaap Bond, die bedankte de uitnodiging en zei in zijn toespraak, hoe belangrijk is de landbouw in deze provincie.

Vooral de Greenport Aalsmeer is een economische pijler, waar een samenwerkingsverband aanwezig tussen de vier gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn maar ook Haarlemmermeer. Na de gedeputeerde kreeg Jan-Willem Groot, lijstrekker van  CDA-Amstelveen , maar ook wethouder van economie en milieu de microfoon.

In zijn toespraak vertelde hij over de stelling, dat tussen de economie en het milieu een spanningsveld zit, maar volgens hem kunnen ze elkaar juist versterken, zoals dat bij Greenport Aalsmeer dat al gebeurt. “Wij willen graag, dat onze sector de tuinbouw sterker uit de crisis komt. Dat is een hele grote opgave, want nu heeft de sector heel moeilijk.”

CDA warmte Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan-Willem Groot, lijsttrekker van de CDA afdeling Amstelveen en wethouder economische zaken van de gemeente Amstelveen vertelt over de geothermische tuinderij

-

Vervolgens voegde hij nog toe, dat: “Als overheid kunnen wij de sector wel faciliteren en soms met subsidies te stimuleren, om te kunnen innoveren. Veel kwekers gebruiken tegenwoordig WKK- Warmte krachtkoppeling, in feite een installatie, die ook warmte en elektriciteit produceert, met een CO2  reductie van 40-60 %! Maar je gebruikt steeds gas, dus je bent nog steeds niet 100% duurzaam, want je hebt nog fossiele brandstof nodig.

Wij willen graag kijken naar een systeem, waar je geen gas meer nodig hebt, waarbij je duurzamer ben en er is geen CO2 uitstoot meer en waarbij op termijn wellicht goedkoper uit bent. Wij zien kansen in onze polder met aansluitingen naar de andere regio’s, om een warmtenet aan te leggen, wat in feite het verkoop van overtollige warmte resulteert aan woningen, gebouwen, dus aan andere partijen.

CDA warmte Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De in de zaal van het congrescentrum aanwezige tuinders, kwekers en politici luisteren naar de toespraken


Dit is een kans, om de tuinbouw economisch rendabel te maken, maar wij willen eigenlijk een stap verder gaan, want als wij aan de slag gaan met het warmtenet, willen wij gebruik te maken van geothermie , dus aardewarmte. Wat je in feite doet, boor je een put van ongeveer 2 km diep in de grond, waar de temperatuur is ongeveer 70° C en als je geluk hebt, dan is het 90 graden. Als de afgekoelde vloeistoffen in de vindplaats worden teruggepompt naar de oppervlakte van de aarde dan heb je al heel snel veel warmte voor niet zo veel geld en kun je je gasinstallaties opheffen.

Het punt is wel, dat je grote kapitaalinvesteringen moet maken, om zo een put te slaan, de leidingen aan te leggen, dus je praat over grote aanvangsinvestering, maar later heb je een veel goedkopere exploitatie.

Wij zien daar een hele goede mogelijkheid in, om de sector verduurzamen en in deze moeilijke tijden toch doorgaan met uw onderneming. Als overheid kunnen wij subsidiebronnen aanboren, om het project mogelijk te maken en de partijen bij elkaar te brengen”

CDA warmte Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ad Verburg lijsttrekker van het CDA Aalsmeer vindt de belangrijkste is in deze tijden, de samenwerking


Lijsttrekker Ad Verburg van het CDA Aalsmeer was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst en hij vertelde over de grote problemen met de Boktorren, een keversoort die meegekomen waren met uit Azië geïmporteerde boompjes en grote schade in bomen aanrichten. “Samenwerking is hard nodig, om onze sector een kans te geven en uit de economische dal te komen”- voegde hij nog toe.

CDA warmte Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr.: Casper Stevens, Jaap Bond en Jan-Willem Groot luisteren naar de discussie


Na de toespraken is een discussie losgebarsten over, hoe de tuinders de situatie zagen. In deze economische crisis probeert iedereen zuiniger te leven, maar ook zuiniger te produceren.

Het succes van het warmteproject van het CDA hangt ook het grootste deel af, hoe de tuinders en kwekers aan mee zullen werken in de toekomst. Kijk ook op de website van: Stichting Platform Geothermie
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.