Bijgewerkt: 20 mei 2022

Genomineerden van de Bernardine de Neeveprijs 2018 in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
15-03-2018

Van 24 april tot en met 3 juni 2018 is in Museum Jan van der Togt een tentoonstelling te zien van de drie genomineerde kunstenaars voor de Bernardine de Neeveprijs. De drie kanshebbers zijn Joost Bicker Caarten, Jan Doms en Arnout Visser. Deze zijn genomineerd door een deskundige tijdens de presentatie van hun werk in de tentoonstellingsruimte van het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen (BE), oktober 2017. Nieuw en bestaand werk van deze kunstenaars is in de tentoonstelling bij Museum Jan van der Togt opgenomen.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2018)

Joost Bicker Caarten: Zonder titel


De Bernardine de Neeveprijs is ingesteld door de Vereniging van Vrienden van Modern Glas en is een eerbetoon aan de eerste hoofdconservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, mevrouw Bernardine de Neeve (1915-1996). De prijs is in 1990 in het leven geroepen ten behoeve van de artistieke ontwikkeling van glaskunstenaars uit Nederland en België en wordt in 2018 uitgereikt aan een kunstenaar die een vernieuwende en verrassende kijk heeft op glas en dit op artistieke grondslag promoot, waarbij glas als beeldend materiaal een essentieel onderdeel vormt van het gehele oeuvre. Belangrijke criteria voor de jury waren diversiteit in uitingswijzen en technieken in glas.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2018)

Werk van Jan Doms


De jury zei over de genomineerden het volgende:

Joost Bicker Caarten. 'Verrassend door eenvoud en materiaalcombinaties. Tekens in de ruimte die de spanning tussen vorm en materiaal optimaal tot hun recht doen komen. Glas wordt gehanteerd als een materiaal voor beeldhouwers waardoor het een eigen logica krijgt. Tekens in de ruimte, licht als een veertje en goed gepresenteerd.'

Foto Amstelveen
(Foto-bron Ilco Kemmere /Museum Jan van der Togt - 2018)

Werk van Arnout Visser


Jan Doms. 'Een fascinerende combinatie van glas en geluid. Met een arsenaal aan middelen worden ruimtevullende installaties gemaakt waaraan geen component mag ontbreken om deze spannend te maken. Hoewel de jury niet geheel overtuigd was van de beeldende kwaliteit van dit werk, was ze gecharmeerd van de ‘andere manier van omgaan’ met het materiaal glas. Een gegeven dat beantwoordde aan de oproep.´

Arnout Visser. ´Origineel, speels, authentiek. Vanuit een heel basale benadering komt Visser tot overtuigende functionele objecten. Niet dogmatisch maar intuïtief en meestal zonder vooropgezet plan. Hij duikt ergens in en creëert ter plekke zijn ontwerpen met lokale ambachtslieden. Het werk zorgt voor een zonnige glimlach.' Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 10, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.