Bijgewerkt: 4 maart 2024

Gemeenten tegen doorknippen Noord-Zuidlijn

Nieuws -> Regio

Bron: Amstelveens Weekblad
11-06-2008

Het mogelijke 'doorknippen' van de Noord-Zuidlijn ter hoogte van het Amstelveense Stadshart is onbespreekbaar voor zowel Amstelveen zelf, als voor Uithoorn en Aalsmeer.

Dat stellen de drie gemeenten in een gezamenlijke OV Visie met hun wensenpakket wat betreft het openbaar vervoer in de jaren tot 2020. De bedoeling is dat de Noord-Zuidlijn zuidwaarts wordt doorgetrokken vanaf station Amsterdam-Zuid.

Omdat dit een kostbare ingreep is, waarbij de huidige Amstelveenlijn bijna compleet moet worden verbouwd tot een volwaardige metrolijn, is een idee om de doortrekking te beperken tot het Stadshart. Wie verder zuidwaarts wil reizen, kan dan daar overstappen op sneltrams richting Westwijk.

De drie gemeenten willen echter dat de Noord-Zuidlijn tot Westwijk als metro doorrijdt. Dat is niet alleen gunstig voor de inwoners van het nog steeds uitdijende Westwijk, maar ook voor die van Uithoorn en Aalsmeer, die hier dan een goede overstap krijgen op een snelle verbinding naar Amsterdam. Amstelveen wil zowel bij Poortwachter als in de Sacharovlaan een P&R-terrein, waar mensen uit de regio kunnen parkeren en in de metro kunnen stappen.

Een andere wens in de OV Visie is hoogwaardige buslijnen richting Uithoorn en Aalsmeer. Richting Uithoorn zou er een vrije busbaan moeten komen langs Zijdelweg/Bovenkerkerweg of - liever nog - over het oude spoortracé. Vanuit Aalsmeer moet er een snel bustraject komen naar station Amsterdam Zuid, die lijn 172 gaat vervangen.

Ondanks een extra overstap om Amsterdam CS te bereiken, zou een flinke snelheidswinst geboekt kunnen worden. De drie gemeenten zijn van mening dat de betrouwbaarheid van lijn 51 beter moet. De lijn valt vaker uit dan gemiddeld. Het GVB is al wel begonnen met het vervangen van storingsgevoelige deuren door nieuwe.

Opmerkelijk is dat Amstelveen blijft hameren op een bus doorsteek bij de oostelijke Kalfjeslaan. Jaren geleden liepen plannen voor een vrije busbaan hier stuk op protesten van bewoners van zuidoost Buitenveldert. Die vinden bussen niet passen in de woonstraten waar de busbaan op zou moeten uitmonden en vrezen voor aantasting van het groen rond de Kalfjeslaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.