Bijgewerkt: 26 februari 2024

Gemeentebestuur Amstelveen bezocht Holocaust Namenmonument in Amsterdam

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-10-2023

Op woensdag 4 oktober 2023 heeft het gemeentebestuur van Amstelveen een bezoek gebracht aan het Joods Historisch Museum en het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Aansluitend was er een raadsgesprek over de stand van zaken van diverse lopende projecten om het Joods erfgoed te borgen en over het belang van een zinvolle maatschappelijke discussie over (het voorkomen van) discriminatie, uitsluiting en vervolging.

Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het gaat om meer dan 102.000 Nederlandse Joden en 220 Sinti en Roma. De raad en het college waren uitgenodigd door het museum om een werkbezoek te brengen aan dit bijzondere monument. Het gemeentebestuur kreeg een rondleiding door het Joods Museum en het Namenmonument en is bijgepraat over alle lopende projecten en initiatieven. Tijdens het raadsgesprek werd in gezamenlijkheid nagedacht over het belang om dit onderwerp levend te houden en samen na te denken over wensen en behoeften voor de toekomst.  

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

College- en raadsleden van de gemeente Amstelveen bij het Holocaust Namenmonument in Amsterdam op 4 oktober 2023

De afgelopen jaren heeft de gemeente Amstelveen met verschillende projecten aandacht geschonken aan het Joods erfgoed en de lokale oorlogsgeschiedenis. In 2020 is een namenmonument gerealiseerd dat in samenwerking tussen de gemeente Amstelveen en de stichting Amstelveen Oranje tot stand is gekomen. Op het Monument aan de Prins Bernhardlaan staan de namen van de 166 Amstelveense Joodse slachtoffers. Naast de realisatie van het Namenmonument zijn in totaal 47 Stolpersteine geplaatst in het trottoir ter nagedachtenis aan Amstelveense Joodse slachtoffers.

Ook is in opdracht van de gemeente Amstelveen een onderzoek uitgevoerd naar de onteigening van Joods vastgoed in Amstelveen door de Radboud Universiteit. Daarnaast heeft de gemeente een leerlijn laten opstellen over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen, waarbij leerlingen van het primair onderwijs een bezoek brengen aan de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.