Bijgewerkt: 26 september 2022

De gemeente neemt maatregelen om het zoutgebruik te doseren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-12-2010

Extreem winters weer vraagt om uitzonderlijke inspanning bij gladheidbestrijding

Ondanks flinke verhoging van de voorraad strooizout en afspraken hierover met de zoutleverancier moet de gemeente maatregelen nemen om het gebruik te doseren. Oorzaak is de extreem barre start van het winterse weer nog voordat de winter officieel is begonnen.

Zoutstrooi Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sneeuwschuiver en zout strooiwagen van de gemeente in actie


Door de grote vraag uit het hele land kan de zoutleverancier niet de gewenste hoeveelheid strooizout leveren. De verwachting is dat de minister van Infrastructuur en Milieu het zoutloket binnenkort activeert, waardoor de toedeling van zout landelijk wordt bepaald.

Dit betekent voor Amstelveen alleen nog het strooien van hoofdroutes, verlaging van de concentratie zout die gestrooid wordt en ook kan de gemeente geen emmertjes zout meer aan haar inwoners verstrekken op het afvalbrengstation.

Wethouder Infrastructuur John Levie (BBA): “Alle zeilen zijn al wekenlang bijgezet bij de gladheidbestrijding. Er zijn ongekend veel manuren gemaakt en grote hoeveelheden zout gestrooid. Omstreeks half december was na één week intensief strooien al 400 ton zout gestrooid.

Dit is ongeveer 40% van het totale gebruik van vorige jaar toen we een langdurige koude winter kenden en nu zitten we al op 80% van vorig jaar. We beschikken over een goed doordacht plan en ondanks klachten wil ik benadrukken dat ik ontzettend trots ben op de inzet van onze mensen die bij nacht en ontij aan het werk zijn. Als je in de eerste week al 400.000 kilo zout strooit, kun je niet zeggen dat onze mensen hebben stilgezeten. Deze winter is echter zo extreem dat we - volgens ons plan - nu ook maatregelen moeten nemen om goed voorbereid te blijven op de rest van de winter. De leveranciers kunnen namelijk maar beperkt leveren.”

rembrandtweg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Winter op de Rembrandtweg


Ook de eerste inschatting van de manuren en hoeveelheid gebruikt strooizout illustreert het uitzonderlijke van deze winter. In de paar weken dat er sprake is van winterweer zijn er al ruim 1450 manuren gemaakt en is ruim 800 ton zout verbruikt. Er is nog 200 ton zout in voorraad en de gemeente doet er alles aan via andere wegen deze voorraad aan te vullen. Meer informatie over de gladheidbestrijding in Amstelveen, zoals de wegen en fietspaden die gestrooid worden, is te vinden op de gemeentelijke website: Gladheidbestrijding

Ter vergelijking: cijfers met manuren en zoutverbruik bij gladheidbestrijding in voorgaande jaren:

 2005-2006            manuren 1300    zoutverbruik   760

2006-2007            manuren    270      zoutverbruik 140

2007-2008            manuren    480      zoutverbruik 195

2008-2009            manuren  1220    zoutverbruik   620

2009-2010            manuren  2600    zoutverbruik  1053Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.