Bijgewerkt: 15 mei 2021

Geen bevestigde gevallen van varkensgriep in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
28-04-2009

In Nederland zijn op dit moment geen bevestigde gevallen van de varkensgriepvariant. De afgelopen dagen waren er in Nederland enkele mensen die uit Mexico terugkwamen met koorts en griepachtige verschijnselen. Uit onderzoek door het RIVM bleek echter dat deze mensen het virus niet hadden.

Uiteraard houdt het RIVM de situatie zorgvuldig in de gaten. Mensen die sinds 17 april 2009 zijn teruggekeerd uit Mexico en die meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten hebben, krijgen van het RIVM het advies om zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD.

Varken Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een varkentje in Amstelveen. Varkensgriep is een infectieziekte, die niet ongewoon is bij varkens en wordt veroorzaakt door influenza type A virussen


Het virus waar het om gaat bestaat uit delen van een varkensgriepvirus, een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus. Het virus lijkt goed te behandelen met oseltamivir (tamiflu). Op dit moment is het nog onduidelijk waarom in Mexico mensen aan het virus zijn overleden, terwijl dit in andere landen niet het geval is.

Het RIVM heeft continu contact met diverse buitenlandse gezondheidsautoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese en Amerikaanse centra voor ziektepreventie en ziektebestrijding (ECDC en CDC). Het RIVM houdt de internationale situatie zorgvuldig in de gaten.

Het RIVM vraagt mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en binnen zeven dagen meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten) hebben, zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen die vragen hebben over de varkensgriepvariant kunnen contact opnemen met de GGD in hun regio.

Op dit moment is er geen negatief reisadvies voor Mexico. Op de website van het ECDC (http://ecdc.europa.eu/) op de website van de WHO (www.who.int) worden de meest recente ontwikkelingen rond het virus gemeld.

Voorbereid op wereldwijde uitbraak

Of de uitbraak van deze varkensgriepvariant zal lijden tot een wereldwijde uitbraak (pandemie), is op dit moment nog niet te voorspellen. Nederland is voorbereid op een eventuele pandemie van een nieuw griepvirus. Er liggen draaiboeken klaar die gevolgd worden bij de bestrijding.

Een dergelijk draaiboek beschrijft onder andere de maatregelen die moeten leiden tot het beperken van ziekte en sterfte. In Nederland zijn 4,5 miljoen doses oseltamivir (tamiflu) beschikbaar om in te zetten bij een eventuele pandemie. Dat is naar verwachting voldoende om tijdens een pandemie alle zieken in Nederland te behandelen.

Website: RIVMAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.