Bijgewerkt: 14 juli 2024

Gedichtenroute 2011 op Wester-Amstel is geopend

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Amstelveenweb
15-05-2011

Op de prachtige zonovergoten buitenplaats Wester-Amstel, opende dichter en vertaler, Jean Pierre Rawie (1951) de gedichtenroute op zaterdagmiddag 14 mei 2011. De gedichtenroute werd georganiseerd door de Werkgroep Literair van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel, een club met vooral veel vrouwen. Enkelen van hen hebben inmiddels ook al een publicatie achter hun naam staan.

wester amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In het park van buitenplaats
Wester-Amstel zijn er regelmatig culturele bijeenkomsten en exposities te vinden


De heer Rawie kwam met een half uur vertraging aan bij Wester-Amstel, want de Amsterdamse taxichauffeur wist de weg naar de buitenplaats niet te vinden en reed ruim een uur rond van Amsterdam-Zuid naar Amstelveen, waarbij ook de begraafplaats Zorgvlied werd aangedaan! De dames van de Werkgroep Literair maakten zich al zorgen, de dichter werd zelfs in de taxi mobiel gebeld. 'Het gaat goed', - zei de dichter, - 'maar met een beetje vertraging'.

wester amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Annelies Reesink, van Werkgroep Literair van de Vrienden van Wester-Amstel ontvangt dichter Jean Pierre Rawie op de buitenplaats


En inderdaad, toen mevrouw Annelies Reesink, van Werkgroep Literair naar de ingang liep, kwam de taxi met de dichter aan, onder begeleiding van Esther van der Meer, journaliste van Dagblad van het Noorden. Annelies verwelkomde de dichter met de woorden, dat een ieder niet alleen vereerd, maar ook verwend werd met zijn komst.

wester amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jean Pierre Rawie wordt hartelijk begroet door de leden van de Werkgroep Literair


Daar voegde zij aan toe, dat ze zich kon voorstellen, dat wanneer je alleen bent, je wordt getroost door enkele regels van Rawie’s poëzie. Rawie, vervolgde Annelies, heeft ons ook schitterende vertalingen geschonken van Petrarca, Borges en de Vega, zo natuurlijk, alsof ze in het Nederlands waren gedicht.

Na het drinken van een kopje thee met ‘kletskoppen’ erbij, liep het gezelschap naar de tuin langs de tien borden met de geselecteerde gedichten van Jean Pierre Rawie. De gedichten waren onder andere afkomstig van zijn succesvolle in 1992 verschenen gedichtenbundel met de titel 'Onmogelijk geluk', maar ook uit 'Woelig Stof' (1989) en 'Geleende tijd' (1999) waren gedichten geselecteerd.

wester amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Dichter Rawie leest 10 gedichten voor, vanuit zijn oeuvre geselecteerd


De leden van de Werkgroep Literair en de andere aanwezige gedichtenfanaten liepen met de dichter mee, die bij elk gedichtenbord bleef staan. Als iedereen bij elkaar stond las Rawie het gedicht voor. Het publiek vond de gedichten prachtig en sommigen lazen de gedichten zachtjes mee, terwijl anderen met gesloten ogen luisterden. Helaas was het net de tijd van Schiphol om over Wester-Amstel te vliegen, hetgeen de sfeer van waaiende bomen, vogelgeluiden en de voordracht van het gedicht soms overstemde.

wester amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een van de gedichten is: 'Erf'


Er zijn al meer gedichtenroutes geweest. De Werkgroep Literair zoekt samen uit van wie de gedichten worden gekozen en deze keer heeft mevrouw Jette de Rooij de contacten met de dichter gelegd. Rawie was meteen bereid om te komen, wat heel erg werd gewaardeerd.

wester amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De succesvolle dichter uit Groningen: Jean Pierre Rawie


Het was een leuke en gedenkwaardige literaire wandeling door het prachtige park van de buitenplaats. De wandeling eindigde met het nuttigen van een heerlijke quiche en een drankje, waarbij de zang van de vogels in het park deze literaire zaterdagmiddag in Amstelveen extra sfeer gaf.

Jean Pierre Rawie leest zijn gedichten voor in de tuin van buitenplaats Wester-Amstel


Stichting Vrienden Wester-Amstel

In 1993 is de Stichting Vrienden van Wester-Amstel opgericht. De Stichting legt zich er in de eerste plaats op toe velen in Amstelland en daarbuiten van de buitenplaats te laten genieten. Het probeert de bekendheid van het park te vergroten, verricht vrijwilligerswerk op de buitenplaats en werft fondsen voor het onderhoud van het park en gebouw. Adres: Amsteldijk Noord 55 1183 TE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.