Bijgewerkt: 3 oktober 2023

Gebruik van kleurenpoeders bij evenementen wordt afgeraden

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
08-02-2017

Kleurenpoeders worden gebruikt bij evenementen, zoals Color Runs. Sommige van deze poeders zijn brandbaar, stofexplosief of kunnen gezondheidseffecten veroorzaken. Bij het gebruik van kleurenpoeders bij een evenement, moeten er maatregelen worden genomen om nadelige effecten zo veel mogelijk te beperken -meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Door een stofexplosie van kleurenpoeders bij een evenement in Taiwan in 2015 is de vraag ontstaan, of kleurenpoeders veilig gebruikt kunnen worden bij evenementen. De brandweer Amsterdam-Amstelland heeft brandproeven uitgevoerd met kleurenpoeders die in Nederland bij evenementen worden gebruikt. Uit de brandproeven blijkt, dat sommige van deze poeders brandbaar zijn. Het RIVM heeft daarom bekeken wat er internationaal bekend is over kleurenpoeders en mogelijke risico’s. Uit deze verkenning blijkt ook, dat sommige kleurenpoeders explosief en brandbaar kunnen zijn. Daarnaast blijkt, dat kleurenpoeders gezondheidseffecten kunnen veroorzaken, zoals irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Er is geen overzicht van de samenstelling van de kleurenpoeders die worden aangeboden in Nederland.  

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Holi feest met meer dan 80.000 feestvierders bij de Sri Radha Krishna Temple, Spanish Fork, Utah, Verenigde Staten in 2013. Holi (uitspraak: / hoʊliː /; Sanskriet: होली Holi) is een lentefeest in India en Nepal, ook wel bekend als het feest van kleuren, of het feest van het delen van de liefde


Brand- en explosieveilig. Het belangrijkste is, dat er bij evenementen alleen kleurenpoeders worden gebruikt die veilig zijn met betrekking tot brand en stofexplosie. Of het kleurenpoeder veilig is, is vast te stellen door de kleurenpoeders te laten testen. In de bijlage staat beschreven welke gestandaardiseerde testen dat zijn. De producent is verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. Daarnaast heeft de organisator van een evenement de verantwoordelijkheid om veilige producten aan te bieden op het evenement.

Gezondheidseffecten. Uit internationaal onderzoek blijkt, dat kleurenpoeders ook gezondheidseffecten kunnen veroorzaken, zoals irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen. Daarom wordt vanuit gezondheidskundig oogpunt een evenement met het gooien van (kleuren)poeders afgeraden. Als er op een evenement wel kleurenpoeders worden gebruikt, dan is het beste kleurenpoeders op basis van zetmeel te gebruiken die enkel toegelaten levensmiddelenkleurstoffen en geen vervuilingen en allergenen bevatten. Dan nog kunnen er gezondheidseffecten en -klachten optreden. Preventieve maatregelen tijdens het evenement dragen bij aan een zo veilig mogelijk gebruik  van de poeders.

Preventieve maatregelen

-Het belangrijkste is, dat de kleurenpoeders niet-brandbaar en niet-stofexplosief zijn. Daar zijn standaardtesten voor. De evenementorganisator kan op de website van de producent zien, of de benodigde testen zijn uitgevoerd.

-Kies voor een kleurenpoeder op basis van zetmeel, met toegelaten levensmiddelenkleurstoffen en vrij van vervuilingen en allergenen.

-Informeer deelnemers, vrijwilligers en publiek vooraf over het gebruik van kleurenpoeders en de mogelijke risico’s (irritatie van de luchtwegen, ogen en huid).

-Zorg ervoor, dat deelnemers geen zelf meegebrachte kleurenpoeders gebruiken.

-Adviseer deelnemers (en omstanders) geen contactlenzen te dragen en geen poeder in elkaars gezicht te gooien

-Zorg voor de aanwezigheid van een Rode Kruispost, of EHBO-post.

-Zorg voor wasgelegenheid, zodat deelnemers en omstanders zich kunnen wassen met leidingwater en het kleurenpoeder kunnen wegspoelen. Adviseer deelnemers zich na contact met kleurenpoeder te wassen, of het kleurenpoeder af te spoelen.

-Zorg voor de aanwezigheid van oogdouches en waterpunten voor het geval het nodig is de ogen te spoelen.

-Stel beschermingsmiddelen beschikbaar voor deelnemers en omstanders: (veiligheids)brillen, stofmaskers/mondkapjes.

De gemeente Amstelveen en de Stichting Bridging the Gap stuurde dit persbericht rond op 31 maart 2016: Indian Colour Festival Holi op Stadsplein Amstelveen

'Stichting Bridging the Gap en gemeente Amstelveen presenteren met trots het Indian Colour Festival-Holi. Het festival, waarmee men in India het begin van de lente viert met het gooien van gekleurd poeder, vindt dit jaar ook plaats in Amstelveen. Op zondag 3 april 2016 is iedereen van harte welkom op het Stadsplein vanaf 12.00 uur tot 17:30. Toegang is gratis.

Gekleurd poeder. Op het Stadsplein staat een transparante tent met een groot spektakel. Kom kijken, of doe actief mee. Het feest staat in het teken van muziek, dans en het gooien van gekleurd poeder. Het gekleurde poeder koopt u voor slechts € 5,- per zakje bij de entree. 'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.