Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Gaat vaccine mRNA-1273 de wereld redden van het coronavirus?

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Moderna, Inc/Wikipedia
22-03-2020

Moderna, Inc. is een biotechnologiebedrijf uit Cambridge, Massachusetts, USA dat zich richt op de ontdekking van geneesmiddelen en de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van boodschappers-RNA (mRNA). Het bedrijf creëert synthetisch mRNA dat in patiënten kan worden geïnjecteerd om hen te helpen hun eigen therapieën te creëren.

Het bedrijf kondigde op 16 maart 2020 aan dat de eerste deelnemer is gedoseerd in de Fase 1-studie van het mRNA-vaccin van het bedrijf (mRNA-1273) tegen het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2). Deze Fase 1 studie wordt uitgevoerd door de National Institutes of Health (NIH) onder haar eigen Investigational New Drug (IND) aanvraag.

mRNA-1273 is een mRNA-vaccin tegen SARS-CoV-2 dat codeert voor een gestabiliseerde vorm van het Spike (S)-eiwit, dat door Moderna in samenwerking met onderzoekers van het Vaccine Research Center (VRC) van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), een onderdeel van het NIH, werd geselecteerd. De productie van de eerste klinische partij werd gefinancierd door de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

De Fase 1 studie evalueert de veiligheid en immunogeniciteit van drie dosisniveaus van mRNA-1273 (25, 100, 250 μg) toegediend op een twee-dosis vaccinatieschema, gegeven 28 dagen uit elkaar. In totaal zullen 45 gezonde volwassenen aan het onderzoek deelnemen. De deelnemers zullen tot 12 maanden na de tweede vaccinatie worden gevolgd. Het primaire doel is om de veiligheid en de reactogeniciteit van een twee-dosis-vaccinatieschema van mRNA-1273 te evalueren. De secundaire doelstelling is het evalueren van de immunogeniciteit van het SARS-CoV-2 S-eiwit.'Deze studie is de eerste stap in de klinische ontwikkeling van een mRNA-vaccin tegen SARS-CoV-2 en we verwachten dat het belangrijke informatie zal opleveren over de veiligheid en immunogeniciteit. We bereiden ons actief voor op een mogelijke Fase 2 studie onder onze eigen IND,' zei Tal Zaks, M.D., Ph.D., Chief Medical Officer bij Moderna. 'We zijn het NIH dankbaar voor hun voortdurende samenwerking en het CEPI voor de financiering van de eerste productie van mRNA-1273 en we zijn er trots op dat we deel uitmaken van de vele bedrijven, wereldwijde gezondheidsagentschappen en NGO's die werken aan een mogelijke reactie op de nieuwe uitbraak van het coronavirus.'

Op 11 januari 2020 deelden de Chinese autoriteiten de genetische volgorde van het nieuwe coronavirus. Op 13 januari 2020 voltooide het onderzoeksteam van de VRC en Moderna de sequentie voor het SARS-CoV-2-vaccin en werd Moderna gemobiliseerd in de richting van klinische productie. De eerste klinische partij werd voltooid op 7 februari 2020 en onderging analytische tests; het werd verzonden op 24 februari 2020 vanuit Moderna en geleverd aan NIH vanuit de productiefaciliteit van het bedrijf in 42 dagen na de selectie van de sequentie.

Volgende stappen voor mRNA-1273. Het bedrijf bereidt zich actief voor op een mogelijk Fase 2 onderzoek onder haar eigen IND om voort te bouwen op gegevens uit het lopende Fase 1 onderzoek dat door het NIH wordt uitgevoerd. Om dit potentiële vaccin verder te ontwikkelen tijdens de huidige wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, is Moderna van plan om samen te werken met de FDA en andere overheids- en niet-overheidsorganisaties om klaar te zijn voor een Fase 2 en eventuele volgende studies, die naar verwachting een groter aantal proefpersonen zullen omvatten en die zullen proberen om extra gegevens over de veiligheid en immunogeniteit te genereren. De productie van het mRNA-1273-materiaal voor de potentiële Fase 2-proef, die over enkele maanden zou kunnen beginnen, is aan de gang. Moderna blijft zich voorbereiden op een snelle versnelling van de productiecapaciteiten die de toekomstige productie van miljoenen doses mogelijk zouden kunnen maken als mRNA-1273 veilig en effectief zou blijken te zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)

Een haarspeldbocht van een pre-mRNA. De nucleobases (groen) en de ribose-fosfaat ruggengraat (blauw) zijn gemarkeerd. Dit is een enkele streng van RNA die zich terugplooit op zichzelf. Ribonucleïnezuur (RNA) is een polymeermolecuul dat essentieel is voor verschillende biologische rollen in de codering, decodering, regulering en expressie van genen. RNA en DNA zijn ucleïnezuurzuren en vormen samen met lipiden, eiwitten en koolhydraten de vier belangrijkste macromoleculen die essentieel zijn voor alle bekende levensvormen


Over het Coronavirus. Coronavirussen zijn een familie van virussen die kunnen leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen, waaronder het MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) en het SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome). Coronavirussen kunnen worden overgedragen tussen dieren en mensen en evolueren naar stammen die niet eerder bij mensen zijn geïdentificeerd. Op 7 januari 2020 werd een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) geïdentificeerd als de oorzaak van longontstekingsgevallen in Wuhan, provincie Hubei in China, en in een groeiend aantal landen werden bijkomende gevallen gevonden.

Messenger RNA (Ribonucleic acid=Ribonucleïnezuur) [mRNA] is een eenstrengs RNA-molecuul dat overeenkomt met de genetische volgorde van een gen en wordt gelezen door het ribosoom in het proces van de productie van een eiwit. mRNA wordt gecreëerd tijdens het proces van transcriptie, waar het enzym RNA polymerase genen omzet in primair transcript mRNA (ook bekend als pre-mRNA). Dit pre-mRNA bevat gewoonlijk nog introns, gebieden die niet voor de definitieve aminozuuropeenvolging zullen gaan coderen. Deze worden verwijderd tijdens RNA het verbinden, verlatend slechts exons, gebieden die de proteïne zullen coderen. Deze exonopeenvolging vormt rijp mRNA. Rijpe mRNA wordt dan gelezen door het ribosoom, en, gebruikmakend van aminozuren gedragen door overdracht RNA (tRNA), het ribosoom creëert het eiwit. Dit proces staat bekend als translatie. Al deze processen maken deel uit van het centrale dogma van de moleculaire biologie, dat de stroom van genetische informatie in een biologisch systeem beschrijft.

Net als in DNA zit mRNA genetische informatie in de volgorde van de nucleotiden, die zijn gerangschikt in codons die elk uit drie basenparen bestaan. Elke codon codeert voor een specifiek aminozuur, behalve de stopcodons, die de eiwitsynthese beëindigen. Dit proces van vertaling van codons in aminozuren vereist twee andere soorten RNA: transfer-RNA, dat het codon herkent en het corresponderende aminozuur levert, en ribosomaal-RNA (rRNA), de centrale component van de eiwitproducerende machines van het ribosoom. Het bestaan van mRNA werd eerst gesuggereerd door Jacques Monod en François Jacob en werd vervolgens in 1961 ontdekt door Jacob, Sydney Brenner en Matthew Meselson aan het California Institute of Technology.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.