Bijgewerkt: 27 november 2021

GPS in fietsen tegen fietsendiefstal

Nieuws -> Politie

Bron: Politie regio Utrecht
24-01-2011

Amersfoort- De politie van district Eemland zuid hanteert sinds 10 december 2010 een nieuwe methode om fietsendieven te vangen. De agenten plaatsen op diverse locaties in de stad Amersfoort lokfietsen met een GPS-volgsysteem. Soms staan ze op slot en soms niet.

Als een dief zo'n GPS-fiets steelt, kunnen de agenten die vervolgens eenvoudig traceren. Daarbij kunnen ze ook de verdachte van de diefstal aanhouden. De methode leidde tot nu toe al tot 9 aanhoudingen. Dat na 21 keer inzet en 14 keer diefstal van GPS-fietsen. De politie wil het aantal diefstallen van fietsen verder verlagen en de pakkans van fietsendieven vergroten. Dat is het doel van de inzet van GPS-fietsen.

Fietsen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Fietsen in de rekken bij het Amstelveen College in Tulpenburg


Gezamenlijke aanpak

In Amersfoort is sprake van een gestage daling van het aantal aangiften van fietsendiefstal. Toch vormt fietsendiefstal er nog altijd 10% van de totale criminaliteit. Bovendien komen in verhouding veel burgers met fietsendiefstal in aanraking. Niet alleen omdat de eigen fiets is gestolen.

Ook door het risico een gestolen fiets te kopen.  Daarmee maken ze zich bewust of onbewust schuldig aan heling. Reden genoeg voor de politie, de Gemeente Amersfoort en het Openbaar Ministerie om met een gezamenlijke aanpak een extra impuls aan de bestrijding van fietsendiefstal te geven.

Efficiënte aanpak

De inzet van de lokfietsen werkt efficiënt. De politie zet GPS-fietsen neer, zonder dat agenten hier fysiek toezicht op moeten houden. De agenten gaan verder met hun werk. Zodra iemand een lokfiets verplaatst, krijgen de agenten vanzelf een seintje. Vervolgens is het een kwestie van de locatie van de fiets opzoeken en een eventuele verdachte van diefstal of heling aanhouden.

Gedragsaspecten

Maarten Koesman is wijkagent van Schothorst-Noord en initiatiefnemer van de aanpak: “Het volgsysteem biedt een interessante kijk op het gedrag van dieven. De GPS-fietsen zijn een paar keer bij veelplegers terugvonden. Daarbij trof de politie ook andere gestolen fietsen aan. Of ze werden opeens voorzien van nieuw slot een eindje verderop neergezet.

Maar daarnaast zie je dat ze gebruikt worden voor korte ritjes door de stad en ergens anders worden achtergelaten. Dat type verdachten verklaart vaak dat ze even een fiets nodig hadden. Ze vergoelijken hun eigen strafbaar handelen door te stellen dat ze de fiets leenden. Maar natuurlijk is de rechtmatige eigenaar gewoon bestolen.” De inzet van de GPS-fietsen leidt ook tot heel ander gedrag. Zoals dat van een jongeman die de politie bezorgd belde met de mededeling dat hij een fiets aantrof die niet op slot stond.

Evaluatie van de methode

De politie, de Gemeente Amersfoort en het Openbaar Ministerie evalueren de aanpak met GPS-fietsen na zes maanden.

Amsterdam-Amstelland

Volgens het jaarrapport van de politie Amsterdam-Amstelland werden in 2010 van brom-, snor-, fietsen totaal 9.815 stuks gestolen, met een stijging van 10,8% als we de cijfers met 2009 vergelijken. Tussen december 2009 t/m november 2010 werden in Amstelveen 380 brom-, snor-, fietsen gestolen en dat betekent een stijging van 1,6 %.

GPS tracking?

Een GPS tracking unit is een apparaat, dat gebruik maakt van het Global Positioning System om de precieze locatie vast te stellen van een voertuig, persoon, of andere eigendommen, waarop het is bevestigd en de positie op regelmatige tijdstippen opneemt en bewaart.

De opgenomen locatiegegevens kunnen worden opgeslagen in de tracking unit, of het kan worden doorgegeven aan een centrale locatie databank of op een internet aangesloten computer, met behulp van een mobiele (GPRS of SMS), radio of satelliet modem ingebouwd in het apparaat. Dit maakt het mogelijk, dat actief de locatie wordt weergegeven op een achtergrondkaart in op het zelfde moment, of bij het analyseren van de track later met behulp van GPS-tracking-software.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS