Bijgewerkt: 19 april 2024

GL en PvdA vragen ivm 'Jongerenoverlast Westwijk' Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: GroenLinks /PvdA-Amstelveen
24-11-2009

Geacht College,

Onlangs berichtte u de gemeenteraad over uw voornemen om het door de Gemeente met Cardanus en Politie gesloten convenant over het gedogen van blowen in de jongerencentra terug te draaien. Met u delen wij de zorg dat de jongerencentra een steeds smallere doelgroep bereiken. De invoering van een blowverbod ondersteunen wij dan ook. Wij zijn echter van mening dat dit slechts een zeer klein deel van het werkelijk probleem aanpakt.

De afgelopen periode hebben wij steeds meer verontrustende signalen ontvangen over hoe een relatief kleine groep reljongeren de sfeer in en rond jongerencentra ernstig verziekt.  De afgelopen weken hebben zich volgens meerdere bronnen enkele zodanige ernstige incidenten voorgedaan dat in onze ogen de maat echt helemaal vol is. Wij maken ons ernstig zorgen dat deze kleine groep reljongeren in essentie bepalen wat er gebeurt. De overmatige aandacht die zij op een negatieve manier vragen en vervolgens ook nog krijgen, maakt dat andere jongeren eigenlijk buiten de boot vallen.

Bovendien lijkt een situatie te ontstaan waarin professionele jongerenwerkers en vrijwilligers in een onveilige omgeving moeten werken en waarbij van hen een inzet verwacht wordt die hun taken ver te boven gaat. Het verschuiven van de tolerantiegrens om conflicten met jongeren te vermijden lijkt ons een heilloze strategie. Wat ons betreft is de grens bereikt en stoppen Gemeente, Cardanus en Politie met het pamperen van deze probleemgroep. Wij hebben sterk de indruk dat die probleemgroep nog maar één keer voor een keuze gesteld kan worden: de keuze tussen een (jeugd)zorg traject of een justitieel straf traject.

Het lijkt ons goed binnenkort met Raad en College verder van gedachten te wisselen over de mogelijkheden om de sfeer in en rond jongerencentra te herstellen, een prettige en veilige werkomgeving voor jongerenwerkers en vrijwilligers te garanderen en de jongerencentra aantrekkelijk te houden/maken voor een brede doelgroep jongeren die hun talenten willen ontwikkelen en positief bezig willen zijn, in plaats van opvangcentra te worden voor een kleine ernstig rotte appels. Ter voorbereiding op zo'n gesprek stellen wij u de volgende vragen ex art Gemeentewet:

l. Er zijn veel geruchten over hoe ernstig de situatie de afgelopen weken uit de hand is gelopen. Om wilde verhalen waar mogelijk te voorkomen lijkt het ons zaak dat u openheid van zaken geeft in hoeverre de onderstaande berichten op waarheid berusten. Indien de geruchten onjuist zijn is het zaak deze snel te weerleggen om verdere sensatieverhalen te voorkomen. Als de geruchten wel op waarheid berusten is het zaak de problemen gewoon bij naam te noemen.

a)    In hoeverre onderschrift u de stelling dat de afgelopen periode sprak is van een verharding in het gedrag van jongeren in Westwijk?

b)    In hoeverre zijn de geruchten juist dat er bij 2 incidenten zelfs sprake is geweest van vuurwapens?

2. Uit gesprekken met verschillende betrokkenen constateren wij een groot probleem met excessief alcoholgebruik door jongeren op en rond het Westwijkplein. Met name op vrijdagavond drinken veel jongeren sterke drank in dit alcoholverbodsgebied en veroorzaken daarmee veel overlast.

a)    in hoeverre is het juist dat politie alleen bij constatering van een 'heterdaad' formeel handhavend op kan treden? Wij constateren namelijk dat zodra jongeren de politie aan zien komen rijden de flessen whisky en wodka al in de buddyseat van de scooters verdwijnen, om er meteen weer uit te komen zodra de politie weggereden is.

b)    in hoeverre is het juist dat het merendeel van het Team Handhaving niet bevoegd is om verbaliserend op te treden?

c)     in hoeverre bent u van mening dat het alcoholverbod gehandhaafd wordt op het Westwijkplein en dus een effectief middel is om overlast van drinkende jongeren daar tegen te gaan? Wij hebben namelijk de stellige indruk dat de situatie daar in de afgelopen maanden

alleen maar verergerd is. d)    Welke mogelijkheden ziet u om de handhaving van het alcoholverbod op te voeren (bijvoorbeeld door het afnemen van blaastesten)?

3. Meerdere betrokkenen geven aan zich grote zorgen te maken over het toenemend gebruik van hard drugs op en rond het plein.

a)    In hoeverre bent u bekend met deze signalen en deelt u deze zorg?

b)    Welke maatregelen heeft u genomen om deze trend te keren?

4.  Wij hebben begrepen dat naar aanleiding van de ernstige incidenten van de afgelopen weken de jongerenwerkers en andere professionals op de werkvloer van mening waren dat de grens bereikt was. Volgens deze professionals is op vrijdagavonden sprake van een ontoelaatbare situatie.

a)    In hoeverre is het correct dat het team jongerenwerkers, in overleg met o.a. de private beveiligers en de buurtregisseur van politie van mening waren dat DownTown op vrijdagavond voorlopig gesloten zou moeten worden om klip en klaar duidelijk te maken dat dit ontoelaatbare gedrag niet zonder consequenties kan blijven?

b)    Kunt u aangeven waarom dit professionele advies ter zijde is gelegd en besloten is DownTown wel open te houden op vrijdagavond, zij het met een grote inzet van extra beveiligingspersoneel, politie en een ME-peleton op afroep?

c)     In hoeverre bent u er mee bekend dat, naar aanleiding van de recente incidenten en het terzijde leggen van het advies om DownTown voorlopig op vrijdagavond te sluiten, een deel van de jongerenwerkers en vrijwilligers zich ziek gemeld hebben en de energie en motivatie niet meer op kunnen brengen om weer onder deze omstandigheden aan het werk te gaan?

d)    In hoeverre bent u van mening dat er voldoende afstemming, samenwerking en terugkoppeling is tussen het uitvoerende niveau en het bestuurlijk/strategische niveau?

e)    Kunt u aangeven in hoeverre de personele zorg voor het team jongerenwerkers en de vrijwilligers bij het besluit om DownTown wel open te stellen op vrijdagavond een factor van betekenis geweest is?

f)     In hoeverre bent u met ons van mening dat de situatie waarin een kleine groep reljongeren het voor alle andere jongeren in Westwijk die gebruik willen maken van de voorzieningen van de jongerencentra ernstig verpest, niet meer te tolereren valt, en van dien aard is dat het jongerenwerk hier niet voor op mag hoeven draaien?

g)    Welke mogelijkheden ziet u om door programmering in de jongerencentra het beoogde brede bereik van de jongerencentra te herstellen?

5.  Naar verluid wordt het merendeel van de incidenten bij jongerencentrum DownTown veroorzaakt of tenminste geïnitieerd door twee relgroepen die niet uit de wijk zelf afkomstig zijn.

a)     In hoeverre deelt u de analyse dat de recente problemen met name veroorzaakt worden door 2 relgroepen van buiten de Westwijk?

b)    kunt u ons infomeren over de genomen maatregelen inzake de groepsaanpak (inclusief het isoleren van leiders) vanuit de ketenunit mbt deze 2 groepen ?

c)     in hoeverre, en sinds wanneer, zijn de individuele leden van deze groepen in beeld en is individuele actie mogelijk?

d)    kunt u ons informeren over de genomen maatregelen op individueel niveau t.a.v. zorg en straf (via doelgroepenoverleg en zorgoverleg ketenunit)

e)    kunt ons informeren of en op welke wijze inmiddels de ouders van deze jongeren geïnformeerd zijn over het gedrag van hun kinderen en betrokken zijn bij maatregelen die dit gedrag moeten voorkomen?

f)     hoe tevreden bent u over het resultaat van de genomen maatregelen?

g)    welke andere maatregelen (groeps- of individueel) gaat u nemen, of overweegt u nog te nemen?

Onze fracties hebben bijzonder veel waardering voor de inzet van jongerenwerkers en vrijwilligers in DownTown en de andere jongerencentra. Evenzo zien wij hoe andere professionals, als politie en straatcoaches, hun stinkende best doen, ondanks de soms beperkte mogelijkheden. Ook geloven wij met volle overtuiging in het overgrote merendeel van de Amstelveense jeugd.

Met deze vragen willen wij juist voorkomen dat twee relgroepen het voor elkaar krijgen dat in de beeldvorming en in het gemeentelijk beleid straks alle op straat flanerende jongeren over één kam geschoren worden. De negatieve instelling van twee relgroepen mag dan ook niet bepalend worden in het beleid ten aanzien van de jongerencentra. Voor die relgroepen is simpelweg geen plek meer in de centra. De jongerencentra moeten aantrekkelijk blijven voor een brede doelgroep en veilige en prettige werkomgeving zijn voor professionals en vrijwilligers en waarin respect is voor ordehandhavers.

Met vriendelijke groet,

Sander Mager  GroenLinks en  Otto Schildknegt PvdA- Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.