Bijgewerkt: 4 maart 2024

GL-Amstelveen is geschrokken van de situatie bij kinderopvang

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
24-06-2013

De Amstelveense raadsfractie van GroenLinks is geschrokken over de situatie op de Amstelveense kinderopvang-instellingen. Er blijkt bijvoorbeeld, dat het educatieve programma soms halfslachtig werd uitgevoerd en dat verbetering achterbleef. Dat is een groot gemis voor de ontwikkeling van kinderen, en de partij is dan ook blij, dat er actie ondernomen wordt.

Met het afschaffen van de peuterspeelzalen in Amstelveen is het educatieve programma, dat peuters daar kregen ondergebracht in de halve dagopvang van kinderopvang-instellingen. De bedoeling is, dat het spelenderwijs leren nu ook in de kinderopvang gebeurt. Een rapport van de GGD liet echter iets anders zien.

kruijer Amstelveen
(Foto S. Kruijer - 2013)

Stieneke Kruijer, burgerraadslid van GroenLinks-Amstelveen


Zo was er een van de halve dagopvang-locaties in Amstelveen, waar voorgeschreven uren voor taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling niet werden gehaald en voldeed de opleiding van beroepskrachten niet aan de eisen. Maar ook op andere kinderopvang-locaties is niet alles op orde. In een rapport van een jaar eerder stonden soortgelijke resultaten.

GroenLinks is daarvan geschrokken. Burgerraadslid Stieneke Kruijer: “We hebben altijd moeite gehad met het afschaffen van de peuterspeelzalen, omdat we bang waren, dat het onderwijs-aspect bij de kinderopvang ondergesneeuwd zou worden. Dat is nu waarheid geworden en dat vinden we heel zorgelijk. Ouders hebben er gewoon recht op dat hun kinderen spelenderwijs kunnen leren, dat dat laatste niet gebeurt kan slechte effecten hebben op hun latere ontwikkeling. Daarom zitten wij er bovenop.”

Toen GroenLinks dit aankaartte in de afgelopen commissie B en S bleek, dat ook wethouder Raat van Handhaving actie onderneemt. Sommige instellingen hebben van de gemeente al te horen gekregen, dat de situatie moet verbeteren en hebben ook al een geldsom moeten betalen voor de overtredingen. Ook in de toekomst houdt hij vinger aan de pols. Kruijer: “Het blijft onverteerbaar, dat het blijkbaar zo lang moet duren, voordat er verbetering is, maar we zijn blij met de inzet van de wethouder.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.