Bijgewerkt: 16 april 2021

GGD-bericht over de gevaren van koolmonoxide

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD-Amsterdam
13-11-2011

Vooral in het winterseizoen krijgt de GGD Amsterdam veel vragen over wonen en gezondheid. In de winter wordt er minder geventileerd, waardoor de lucht in de woning vervuilt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen.

Daarnaast zoeken bijvoorbeeld muizen de beschutting van de huizen op. Uit de vragen blijkt, dat veel mensen niet weten dat zij zelf veel kunnen doen om hun klachten en overlast te voorkomen.

Koolmonoxide, onderschat het niet!

Bij koud weer doen we van alles om er behaaglijk bij te zitten. Maar soms loopt dit verkeerd af. In Amsterdam overlijdt ieder jaar een aantal mensen door koolmonoxidevergiftiging, en ieder jaar worden vele tientallen mensen opgenomen in het ziekenhuis. In veel oudere woningen in Amsterdam en omgeving zijn nog geisers zonder afvoer (afvoerloze geisers) voor warm water en oude gaskachels in gebruik. Het gebruik van deze apparaten brengt een zeker risico met zich mee. Het is zaak dit risico zo klein mogelijk te houden.

geiser Amstelveen
(Foto GGD-Amsterdam - 2011)

Een afvoerloze geiser in de keuken. De installatie van open modellen zonder directe afvoer naar buiten is niet meer toegestaan, vanwege het gevaar van koolmonoxidevergiftiging, maar ze zijn vooral in oudere woningen nog steeds in gebruik


Waardoor ontstaat koolmonoxide?

Bij gebruik van afvoerloze geisers komen altijd rook en gassen vrij, die niet goed zijn voor de gezondheid. Één van deze gassen is koolmonoxide. Dit is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. En het is een echte sluipmoordenaar; je ruikt, of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos.

Als afvoerloze geisers niet regelmatig worden schoongemaakt zal er meer koolmonoxide in de woning terecht komen. Daarnaast moet er in de ruimte waar de afvoerloze geiser hangt voldoende toevoer zijn van buitenlucht. Het jaarlijks onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkend installateur.

Wees alert op de symptomen, voorkom koolmonoxidevergiftiging!

•          De vlam in de geiser is oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal. Zorg direct voor goed onderhoud.

•          Door verbranding ontstaat extra waterdamp, waardoor de ramen beslaan (zichtbaar als er bijvoorbeeld gedoucht wordt in een andere ruimte dan waar de afvoerloze geiser hangt. Ook in de ruimte van de geiser ontstaat er waterdamp). Er is dan te weinig ventilatie, zet extra ramen open.

•          Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis kunnen vage klachten ontstaan zoals een grieperig gevoel, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Als deze klachten weer verdwijnen als u naar buiten gaat, is het mogelijk dat dit door koolmonoxide veroorzaakt wordt. Neem contact op met de GGD.

•          Er bestaan ook gesloten geisers. Dit zijn geisers met een eigen afvoer en toevoer van lucht.  Bij goed onderhoud en een gesloten geiser is de kans op problemen vele malen kleiner.

            Vraag hierom bij uw verhuurder!!

•          Schaf een koolmonoxidemelder aan. Bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide zal er een alarm afgaan. Heeft u er al een? Test deze vandaag nog en vervang zonodig de batterijen.

•          Gebruik de koolmonoxidemelder niet als vervanging voor onderhoud, of om aanschaf van een gesloten geiser uit te stellen.

•          Ventileer altijd tijdens gebruik van èlk gastoestel.

•          Laat ieder jaar onderhoud uitvoeren door een erkend installateur.

•          Laat bij gebruik van een kachel, als er kolen, olie of hout worden gestookt, de schoorsteen ten minste eens per jaar vegen. Gaat het om gas, laat de schoorsteen dan ieder jaar nazien en zo nodig vegen.

Meer informatie?

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/milieu--gezondheid . U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres [email protected] , of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.