Bijgewerkt: 3 december 2023

Frauduleus telefoonbellers zijn actief in Nederland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Basisteam Amstelveen/Wikipedia
26-07-2022

De politie ontvangt weer veel meldingen van mensen die telefonisch benaderd worden namens de 'National Police', 'Dutch Supreme Court' (de Hoge Raad der Nederlanden) en 'Ministry of Justice'. Als zij opnemen krijgen zij een Engels gesproken bandje te horen – meldt de Politie Basisteam Amstelveen op hun Facebook pagina

De oproepen lijken afkomstig te zijn van een willekeurig Nederlands (mobiel) nummer, of van de Hoge Raad of de Rijksoverheid. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers 'gespoofed'. De meeste telefoonnummers zijn afkomstig van particulieren of ondernemers die er niets mee te maken hebben.

Wat er uiteindelijk aan de telefoon wordt gezegd, varieert:

-Uw BSN nummer is misbruikt, of:

-Er is een arrestatiebevel tegen u uitgevaardigd, of:

-U maakt deel uit van criminele activiteiten zoals drugshandel of het witwassen van geld.

Hierna wordt u gevraagd op 1 te drukken om met een 'agent' te worden doorverbonden. Deze agent zal u vervolgens vragen uw identiteit met gegevens te verifiëren. Dit raden wij uiteraard niet aan. Vervolgens vertellen ze u dat u uw geld moet 'beveiligen' door het over te maken naar een 'veilig' rekeningnummer. Ook dit raden wij af, aangezien u dit geld zult verliezen.

Foto Amstelveen
(Foto Politie NL - 2022)In andere gevallen wordt de ontvanger van het telefoontje gevraagd om software te downloaden, waarmee de beller uiteindelijk toegang krijgt tot uw computer en uw bankrekening. Daarna kunnen ze zelf uw geld overmaken. We hebben ook vernomen dat sommige mensen geld op hun rekening hebben ontvangen en dat ze het vervolgens moesten overmaken naar verschillende rekeningnummers of een crypto-portemonnee. Ons advies voor al het bovenstaande: doe dit niet. Het gevolg kan zijn dat uw bankrekening door de bank wordt geblokkeerd wegens frauduleuze transacties.

Blijf alert op toekomstig telefoonverkeer en bel onbekende telefoonnummers niet altijd direct terug. Maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje, maar verbreek de verbinding. Geef ook geen informatie door en download geen software op verzoek van een onbekende. Heb je alleen je naam, adres en de laatste 3 cijfers van je BSN doorgegeven? Daar zal niet direct iets frauduleus mee kunnen gebeuren. Mogelijk kan deze informatie in de toekomst wel door criminelen gebruikt worden om overtuigender over te komen wanneer zij u met een smoesje benaderen.

Spoofing? In de context van informatiebeveiliging, en met name netwerkbeveiliging, is een spoofing-aanval een situatie, waarin een persoon of programma zich met succes identificeert als een ander door gegevens te vervalsen, om een onrechtmatig voordeel te behalen.

Openbare telefoonnetwerken verstrekken vaak bij elke oproep informatie over de identiteit van de beller, die het nummer en soms de naam van de beller bevat. Sommige technologieën [met name in VoIP-netwerken (Voice over IP)] maken het echter mogelijk dat bellers nummerweergavegegevens vervalsen en valse namen en nummers opgeven. Gateways tussen netwerken die dergelijke spoofing toestaan en andere openbare netwerken sturen die valse informatie dan door. Aangezien gespoofde oproepen uit andere landen afkomstig kunnen zijn, is het mogelijk dat de wetgeving van het land van de ontvanger niet van toepassing is op de beller. Dit beperkt de doeltreffendheid van de wetgeving tegen het gebruik van vervalste informatie over de identiteit van de beller om oplichting te bevorderen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.