Bijgewerkt: 5 december 2022

Fluisterend zeewier onthuld in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
28-08-2020

De beeldengroep bestaande uit drie grote bronzen kunstwerken - 'Whispering Seaweed' ('Fluisterend zeewier') - van beeldend kunstenares Margot Berkman, werd op vrijdagmiddag 28 augustus 2020 onthuld op het Keizer Karelplein in Amstelveen onder begeleiding van Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Verkeer en Media.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Beeldend kunstenares Margot Berkman en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Verkeer en Media tijdens de onthulling van de drie kunstwerken op het Keizer Karelplein in Amstelveen

Achtergrond
Nadat de aanleg van de rotonde van het Keizer Karelplein was afgerond, ontstond de vraag wat er op de rotonde voor kunstwerk moest komen te staan. Op verschillende rotondes in Amstelveen werd een kunstwerk geplaatst, zoals in Middenhoven bij de kruising Praam en Gondel staat de Regenboogkoe, bij de kruising Groen van Prinstererlaan en de Keizer Karelweg staat Windbloemig en aan de Amsterdamse weg op de rotonde staat het beeld ‘Roger’. De omwonenden mochten ook suggesties doen, waardoor er werd gesproken over een hele grote fiets aangezien er al jaar en dag een rijwielhandel naast het kruispunt is gevestigd, een groot beeld van Keizer Karel, in verband met de naam van de straat en de rotonde, maar ook omdat Keizer Karel ooit de aanzet gaf tot de oprichting van het hoogheemraadschap Amstelland. Een andere suggestie was zeepaardjes. Aan die beelden werd gedacht omdat het Keizer Karelplein ongeveer tweeënhalf tot vier meter onder de zeespiegel ligt en de rotonde als het ware in druppelvorm is aangelegd. Vanwege dit feit werd gedacht aan de werken van Margot Berkman, omdat veel van haar werk is gerelateerd aan de zee waar zij ook diverse onderzoeken voor deed.

Onthulling
Rond 15.00 uur zou het beeld worden onthuld dus de redactie van Amstelveenweb was al tijdig ter plaatse. Behalve genodigden kwamen ook veel buurtbewoners naar de op handen zijnde onthulling. De hele dag vielen er fikse regenbuien afgewisseld met zonnige periodes. Rond de tijd van de onthulling was het ook zonnig, maar toen de kunstenares en de wethouder naar de rotonde toeliepen kwamen er dreigende wolken aan. Tijdens een bliksem met donderslag werden de drie beelden tegelijkertijd onthuld en nadat het gezelschap weer op straat bij elkaar stond, begon het weer flink te hozen. Gedurende de hele speech van de wethouder en de kunstenares regende het. Vanwege het getokkel door de regen op de paraplu’s en het ontnemen van het zicht door bewegende paraplu’s van toehoorders, is helaas de video-opname van de gebeurtenis niet bruikbaar.
In zijn speech vertelde wethouder Rob Ellermeijer over de ontwikkelingen van de rotonde om te komen tot het beslissen over een kunstwerk, de deelname van de omwonenden, het bezoek aan het atelier van Margot Berkman en over hoe het beeld ook in de avond is verlicht. Hij feliciteerde de buurt met het bijzondere stukje zeebodem en zei dat het kunstwerk een echt landmark is geworden, een verbinding tussen noord en zuid en een aanwinst voor Amstelveen. Kunstenares Margot Berkman sprak een woord van dank en hoopt dat het kunstwerk gekoesterd zal worden en dat Amstelveners ervan genieten.
Nadat de aanwezigen een toost hadden uitgebracht op de bijzondere rotonde, vertrok men naar het Cobra Museum.

Zeewier

De drie beelden op de druppelvormige rotonde van het Keizer Karelplein


Cobra Museum
Ter gelegenheid van de plaatsing van de beeldengroep is vanaf 24 augustus tot en met 27 september 2020 de presentatie “Waves of Breath” te zien. De presentatie neemt bezoekers mee in de inspiratiewereld van de kunstenaar. Er is een golf van werken te zien in verschillende media, van schets en tekening tot werk in brons, textiel en een installatie. Bijzonder onderdeel is een zogenoemde soundscape speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door de New Yorkse muzikant Will Calhoun. Basisschool leerlingen hebben kunstlessen over ‘Whispering Seaweed’ gehad en brengen op hun geheel eigen wijze een ode aan de zee.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.